iOS:
Bewaar als app -> Kies “Zet in beginscherm” en klaar!

Android:
Bewaar als app-> Kies “Toevoegen aan beginscherm”

Windows:
Bewaar als app-> klik op “Aan start vastpinnen”

loader

Aanmelden voor:

nieuwsbrief, lezersaanbiedingen, speciale acties etc.
Het nieuws van dichtbij

Rubriek Algemeen

Informatieavond over Niet Aangeboren Hersenletsel

Informatieavond over Niet Aangeboren Hersenletsel

HULSEL – Werkgroep Zorg en Welzijn Hulsel organiseert op dinsdagavond 20 november een informatieavond over Niet Aangeboren Hersenletsel.

Jaarlijks lopen ca. 120.000 mensen hersenletsel op. Het letsel kan ontstaan door bijvoorbeeld een verkeersongeval, een val op het hoofd, een hartstilstand, een ziekte, hersenbloeding of hersentumor. Niet-aangeboren hersenletsel, ook wel NAH genoemd, heeft enorme gevolgen. Niet alleen voor de getroffen persoon zelf, maar ook voor zijn of haar omgeving. Wat voorheen zo vanzelfsprekend leek, kan nu heel anders zijn. Door het hersenletsel verandert je leven.

Joke Driesen van NAH Netwerk Zuidoost Brabant vertelt je hier graag meer over tijdens de informatiebijeenkomst. Ivonne Megens van Wél Welzijn de Kempen vertelt over de mogelijkheden van zelfhulpgroepen. En een ervaringsdeskundig neemt je mee wat het betekent om NAH te hebben en deel te nemen aan een zelfhulpgroep.

Datum en tijd: dinsdag 20 november, 20.00 uur. Locatie: ’t Drieske, Huisacker 1 in Hulsel. Deze informatiebijeenkomst is gratis en voor koffie en thee wordt gezorgd. Iedereen is welkom maar aanmelden is nodig! Aanmelden kan door te mailen naar werkgroep Zorg en Welzijn Hulsel: zorgenwelzijnhulsel@gmail.com

Piepers met jus – De Blaalse Pot: nieuwe eetclub voor alleenstaande 55+ers in Bladel Hot icon

Piepers met jus – De Blaalse Pot: nieuwe eetclub voor alleenstaande 55+ers in Bladel

BLADEL – Een nieuw initiatief in Bladel: De Blaalse Pot, een eetclub voor alleenstaande 50+ers met een kleine beurs. Gezellig samen aan tafel, lekker eten, bijkletsen en elkaar ontmoeten. Het initiatief ging uit van Anneke Terpstra en zij vertelt graag over het project dat op woensdag 7 november van start ging bij het Kompas in Bladel.

Het initiatief
Anneke was zelf jarenlang te gast op het Pius X-College in Bladel, waar voor senioren gekookt werd. Nel Tielemans was kok bij die eetclub. Anneke: “Toen het stopte op het Pius X, zocht ik naar een andere
invulling want ik vond het een gemis dat ik niet meer gezellig samen kon eten. Ik heb contact met Nel opgenomen om te vragen of zij open stond voor een nieuw project. Gelukkig zag ze het meteen zitten en zijn we aan de slag gegaan om ‘De Blaalse Pot’ vorm te geven. In alle ons omringende dorpen is een dergelijk eetclub dus ik was er niet bang voor dat er geen belangstelling zou zijn. Meteen na de eerste bekendmaking, zat de club al vol en hebben we een wachtlijst van tien personen.”

Het Kompas
Er werd contact opgenomen met de Seniorenvereniging om te onderzoeken of de organisatie mogelijk via hen zou kunnen. Nel: “Dat was niet zo maar zij hebben ons wel in contact gebracht met Het Kompas. Het toeval wilde dat zij net klaar waren met een grote verbouwing waarbij de keuken uitgebreid is. We koken met z’n vieren dus heel veel ruimte hebben we niet nodig maar het is fijn dat er plaats is om de borden klaar te maken. Vanuit de gemeente hebben we een subsidie gekregen en daar zijn we héél blij mee. We moesten namelijk een paar grote pannen aanschaffen en voldoende serviesgoed. We vragen aan onze gasten elke maand € 8,- voor de maaltijd. Als we daarvan elke keer een klein beetje opzij kunnen leggen, kunnen we Kerst of Pasen iets extra’s doen. Ik ben met lokale ondernemers in gesprek geweest of zij ons een beetje korting kunnen geven en dat is in de meeste gevallen gelukt.”

Koks
De bedoeling van De Blaalse Pot is om elke eerste woensdag van de maand te gaan koken voor de doelgroep. Het koken gebeurt door Nel Tielemans, Ineke Tielemans, Jos Seuntiëns en Kevin Schoofs. Die laatste noemt zichzelf een serieuze hobbykok. “Ik kook op verschillende plaatsen en overweeg om er mijn beroep van te gaan maken.”

“Zover is het nu nog niet en kan ik me één keer per maand vrijmaken om voor de Blaalse Pot te gaan koken.” Jos kookt graag en heeft zin in de maandelijkse eetclub: “Ik zie het helemaal zitten om elke maand iets lekkers op tafel te zetten. Een vriend van mij zou ook graag mee helpen maar die kan op woensdag niet.” Dat zou wellicht in de toekomst geen probleem hoeven zijn. Anneke: “Als we kijken naar het aantal aanmeldingen, sluit ik niet uit dat we in de toekomst misschien op meer dagen gaan koken. Ik beloof nog niets, we moeten eerst kijken hoe het gaat lopen maar dát er belangstelling voor is, is zeker.”

Piepers met jus
De Blaalse Pot serveert Hollandse Pot. Nel: “Uit ervaring weet ik dat deze doelgroep het liefst aardappelen, groenten, vlees eet. Met een soepje vooraf en een nagerechtje. Weet je wat het is: het gaat de mensen niet om de culinaire hoogstandjes, ze willen vooral gezellig sámen eten. Natuurlijk doen we elke maand ons uiterste best om iets lekkers op tafel te zetten en bij uitzondering zal dat best wel een keer pasta of rijst zijn maar voorlopig houden we het bij piepers met jus.”

Eerste bijeenkomst goed bevallen
Op dit moment is het niet meer mogelijk om aan te melden voor de eetclub. Wanneer iemand zich afmeldt, is de eerste van de wachtlijst aan de beurt. Anneke: “Pas wanneer we gaan uitbreiden, zullen we dat bekend maken en kan er opnieuw ingeschreven worden. We vinden het nu al zo jammer dat we mensen moeten teleurstellen.” De eerste bijeenkomst van De Blaalse Pot is iedereen goed bevallen. Volgens de bezoekers was het eten heerlijk, de tafels gezellig gedekt en de sfeer uitstekend. Reikhalzend wordt uitgekeken naar de volgende bijeenkomst want De Blaalse Pot smaakt naar meer.

Reanimatiecursus met bedienen AED in De Kattendans Hot icon

Reanimatiecursus met bedienen AED in De Kattendans

BERGEIJK – Waarom een reanimatiecursus volgen? Wilt u diegene zijn die meteen weg is bij een noodsituatie, omdat u niet weet hoe te handelen? Nee? Volg dan een reanimatiecursus op maandag 19 en 26 november, om 19.00 uur, in De Kattendans te Bergeijk.

Hulp bieden binnen de eerste 6 minuten na een hartstilstand is cruciaal en kan een leven redden. Elke week worden in ons land 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Het gebeurt vaak thuis, op het werk of buiten op straat. Tijdens een reanimatiecursus, die gegeven wordt door een gecertificeerd NRR instructeur, leert u hoe u een hartstilstand herkent, het bewustzijn en de ademhaling van het slachtoffer controleert, moet reanimeren en de AED eruitziet, hoe deze werkt en hoe u dit apparaat moet gebruiken. Kosten: € 20,- incl. lesboek reanimatie. Geef u nu op!

www.reanimatie-dekempen.nl
reanimatieaed@upcmal.nl
tel. 0497-573751

Taalcafés

Taalcafés

Bibliotheek De Kempen en Volksuniversiteit De Kempen organiseren samen verschillende taalcafés. Tijdens deze informele bijeenkomsten spreken we samen in ongedwongen sfeer de bijzondere talen. Er zijn al een drietal taal cafés van start gegaan: Café Français, Deutsches Café en Café Español.

De deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig, je kunt gewoon aansluiten. Kijk voor de actuele data en tijden op de agenda van www.bibliotheekdekempen.nl.

Gespreksleiders gezocht
Wij zijn op zoek naar gespreksleiders voor het Caffè Italiano. Er hebben zich al een aantal enthousiaste deelnemers aangemeld. Ben jij of ken jij een gepassioneerde talenkenner of is Italiaans je moedertaal en lijkt het je leuk om jouw talenkennis te delen? Neem dan contact op met Marly Sengers via m.sengers@bibliotheekdekempen.nl.

Voor meer informatie over een educatieve taalcursus kun je terecht bij Volksuniversiteit De Kempen.

Posts loader