iOS:
Bewaar als app -> Kies “Zet in beginscherm” en klaar!

Android:
Bewaar als app-> Kies “Toevoegen aan beginscherm”

Windows:
Bewaar als app-> klik op “Aan start vastpinnen”

loader

Aanmelden voor:

nieuwsbrief, lezersaanbiedingen, speciale acties etc.
Het nieuws van dichtbij

Rubriek Algemeen

Poepproblemen bij kinderen; dat is op te lossen Hot icon

Poepproblemen bij kinderen; dat is op te lossen

GELDROP – Problemen met broekpoepen bij kinderen komen vaker voor dan gedacht en worden vaak van kwaad tot erger. Met de juiste aanpak is dit probleem thuis goed te verhelpen. Daarom organiseert de GGD Brabant-Zuidoost op 2 oktober een informatieavond voor ouders van kinderen met poepproblemen.

Het ophouden van de plas en poep hebben we allemaal moeten leren. Op het moment dat kinderen naar de basisschool gaan, zijn de meeste kinderen zindelijk overdag en ‘s nachts. Bij ongeveer 7% van de 4- tot 7-jarigen komt broekplassen nog voor. Broekpoepen bij ongeveer 1 tot 3% van de kinderen vanaf 4 jaar. Problemen met zindelijkheid kunnen een grote impact hebben voor zowel het kind als de ouders/verzorgers.

De GGD Brabant-Zuidoost organiseert op 2 oktober, samen met gespecialiseerde ziekenhuispoli’s, een informatieavond over broekpoepen. Op deze avond krijgt u achtergrondinformatie over dit probleem. Ook bespreken ze de verschillende manieren en praktische tips om het broekpoepen aan te pakken. De informatieavond vindt plaats in het Centrum Hofdael, Molenstraat 23 te Geldrop. Vanaf 19.45 uur is de inloop en om 20.00 uur start de avond, die tot ongeveer 22.00 uur duurt. De kosten voor deze avond zijn € 3,-. Wilt u de informatieavond bijwonen? Meld u dan aan via www.ggdbzo.nl

Nieuwe EHBO-cursus in Hapert Hot icon

Nieuwe EHBO-cursus in Hapert

HAPERT – Wij gaan in oktober weer starten met een nieuwe EHBO-cursus.

Zou u het ook fijn vinden als u bij een ongeval, huis-, tuin-, sport- of bedrijfsongeval weet hoe u moet handelen, zodat u de juiste hulp kunt bieden? Dan heeft u nu de kans om hiermee te starten. Tijdens deze interessante, leerzame en gezellige EHBO-cursus komt het programma conform de richtlijnen van het Oranje Kruis allemaal aan bod.

De cursus bestaat uit EHBO, reanimatie, AED, verbandleer, EHBO bij kinderen en kleine ongevallen. De kosten bedragen € 200,00. Dit is inclusief EHBO-boekje, koffie/thee tijdens de pauze, examenaanvraag, kortom all in. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt geheel of gedeeltelijk de kosten voor een EHBO-cursus als u voldoende aanvullend bent verzekerd. De cursus wordt gegeven op 8 à 10 dinsdagen van 20.00 tot 22.00 uur.

Voor aanmelden of informatie kunt u contact opnemen met ons e-mailadres: secretariaat@ehbo-hapert.nl

Start contactgroep jonge mensen met dementie

Start contactgroep jonge mensen met dementie

BLADEL – Op donderdag 27 september wordt er een informatieavond gehouden over het opstarten van een contactgroep voor jonge mensen met dementie en hun partner of mantelzorger.

Het komt steeds vaker voor dat mensen onder de 65 jaar de diagnose dementie krijgen. Dit heeft veel impact op de persoon zelf maar ook op de partner of het gezin.Dan kan er behoefte ontstaan om ervaringen te delen en je hart te kunnen luchten bij mensen die in dezelfde situatie zitten.

GOW Welzijnswerk gaat een groep starten in gemeente Bladel. Op donderdag 27 september is hierover een informatiebijeenkomst gepland in dienstencentrum De Goei Plak, Kloostertuin 2. Aanvang: 19.30 uur.

Belangstellenden worden van harte uitgenodigd, specifiek de mensen waar de contactgroep voor bedoeld is: jongen mensen met dementie en hun partner. Aanmelden niet verplicht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maria van Engelen, tel. 0497-514746 of mvengelen@gowwelzijnswerk.nl

Sociale functie Seniorenvereniging Bladel, onderdeel van Den Herd

Sociale functie Seniorenvereniging Bladel, onderdeel van Den Herd

Er zijn frequente bezoekers van Den Herd en er zijn inwonende bezoekers. De Seniorenvereniging mag zich tot de laatste categorie rekenen; met een jaarprogramma dat zó vol staat, is een ‘eigen’ ruimte niet meer dan logisch. Voorzitter Wim van Lieshout vertelt over het samenleven met Den Herd.

“Het voelt echt alsof we onderdeel zijn van het Cultureel Centrum. De Schouw is ons thuis, ons honk maar het is véél te klein om alle activiteiten van de Seniorenvereniging in te laten plaatsvinden. Eén blik op het jaarprogramma leert dat we dagelijks vele activiteiten hebben, variërend van yoga tot line dance en van rikken tot koersbal. Dan praten we nog niet over het aantal vergaderingen op jaarbasis. Doorgaans zijn er activiteiten van 09.00 tot 17.00 uur en een aantal malen ’s avonds. We verzorgen cursussen en een aantal lezingen per jaar. Onze leden komen om deel te nemen aan de activiteiten of gewoon voor de gezelligheid en een kop koffie.

Vrijwel dagelijks wijken we uit naar één van de vele zalen van Den Herd en het is fijn te kunnen melden dat dat altijd in prima onderling overleg gaat. We bespreken elk jaar onze wensen met Peter Vugts en we komen er altijd uit; er is wederzijds respect en de wil om samen te werken.

Het groot onderhoud van Den Herd is uiteraard de verantwoordelijkheid van het bestuur en de beheerder. Schoonmaak doen wij in eigen beheer. Over het onderhoud hebben wij aanvullende afspraken kunnen maken; bij de Seniorenvereniging hebben we een huismeester die een lamp vervangt als die stuk is. Wij hoeven dan niet te wachten op de periodieke controle maar kunnen meteen actie ondernemen. Dat geldt ook voor een deur die klemt of andere kleine mankementen. Het werkt prettig dat we een zekere mate van autonomie hebben. Het interieur en aankleding van De Schouw, meubels en dergelijke zijn voor rekening van de seniorenvereniging.

Uiteraard volgen we de perikelen rondom ver- of nieuwbouw op de voet. We nemen geen standpunt in over de vraag of Den Herd gerenoveerd moet worden of dat we met ‘Den Herd naar De Mert’ moeten. Daarover zal de politiek uitspraken moeten doen. Wel vragen we aan die politiek om rekening te houden met onze wensen en aanwezigheid. Tot nu toe worden we gehoord en hebben we ons ‘programma van eisen’ op tafel kunnen leggen. Een grote wens van ons zou zijn om in één gebouw te zitten met een uitgebreide keuken, die ontbreekt nu. In alle dorpen om ons heen worden regelmatig diners voor alleenstaande ouderen georganiseerd. Dat zouden wij ook graag doen, alleen is er in Den Herd geen mogelijkheid voor. Dat is geen verwijt maar een constatering.

De sociale functie die Den Herd vervult sluit erg goed aan bij de sociale functie van de Seniorenvereniging; waarschijnlijk is de samenwerking daarom zo vruchtbaar. We begrijpen elkaar en streven hetzelfde doel na: mensen samenbrengen, ontmoeten en met elkaar verbinden.”

Laatste Actie Schoenmaatjes – Verrassingsdozen inleveren vóór 20 november Hot icon

Laatste Actie Schoenmaatjes – Verrassingsdozen inleveren vóór 20 november

BLADEL – Net als talloze voorgaande jaren, wordt ook dit jaar ‘Actie Schoenmaatjes’ georganiseerd. Ina Kraayvanger zet zich weer in om zoveel mogelijk schoenendozen, gevuld met school- en toiletspullen en speelgoed, in te zamelen. De dozen worden door Edukans verzonden naar plekken in de wereld waar kinderen zelden tot nooit een cadeautje krijgen.

Laatste keer
Ina heeft slecht nieuws: “Dit jaar is de laatste keer dat Edukans ‘Actie Schoenmaatjes’ organiseert. Er is een dramatische daling te zien van het aantal ingeleverde schoendozen en de organisatie heeft besloten daarom te stoppen. Ze willen andere acties gaan ontwikkelen om schoolspullen te doneren in ontwikkelingslanden. Het is natuurlijk ontzettend jammer dat ‘Schoenmaatjes’ stopt maar dat betekent niet dat ik dit jaar niet weer mijn uiterste best zal doen. Ik wil het aantal schoenendozen uit Bladel dit jaar weer laten stijgen.”

Schoendozen
Wat houdt de actie ook alweer in? “De schoenendozen mogen mooi versierd worden zodat ze eruit zien als een cadeautje. In de doos mogen toiletartikelen, schoolspullen en kleine speelgoedjes of spelletjes. Een knuffeltje is altijd goed maar denk eraan dat slangen en varkentjes niet in alle landen gewaardeerd worden als speelgoed. De doos mag gevuld worden voor een jongen of een meisje en het is wellicht onnodig om te zeggen dat er geen oorlogsspeelgoed in mag. De dozen gaan dit jaar naar kinderen in weeshuizen of straatkinderen in Ghana en Sri Lanka.”

Inleveren vóór 20 november
De gevulde schoenendozen mogen bij Ina ingeleverd worden tot 20 november op de Sportparkstaat 15 in Bladel. Een bijdrage in de verzendkosten van € 6,- is zeer welkom maar ook losse school- of toiletspullen, knuffeltjes en speelgoed kun je bij Ina kwijt. “We willen elke doos zo vol mogelijk doen met leuke verrassingen. Het lijkt me geweldig om het aantal van 150 schoenendozen van vorig jaar, dit jaar te overtreffen.” Heb je nog wat liggen waar een kind dat nooit een cadeautje krijgt, iets aan heeft? Aarzel dan niet en help Ina zoveel mogelijk dozen te kunnen schenken aan Edukans.

Bijeenkomst Moedige Moeders Hot icon

Bijeenkomst Moedige Moeders

BERGEIJK – Na een zomerstop van 2 maanden zitten we dinsdag 25 september weer klaar voor iedereen die met overmatig drugs- en alcoholmisbruik te maken heeft binnen hun gezin.

Denk niet dat je de enige bent die hier tegenaan loopt. Iedere maand komen er nieuwe ouders bij en ze komen uit de hele Kempen. Wij weten na meer dan 5 jaar deze zelfhulpgroep te draaien wel beter. Bijna iedereen kent wel iemand in hun familie- of kennissenkring die hiermee te maken heeft gehad.

Dat de gevolgen zeer ernstig kunnen zijn is helaas geen understatement. Doordat iemand zich schaamt voor deze zaken en er dus zelf mee blijft zitten, soms al jaren aan het redderen en overleven is, maakt het er niet gemakkelijker op. Het probleem gaat er zeker nooit van weg. Onze ervaring is dat de eerste stap, wellicht de moeilijkste is, maar dat het echt wel kan helpen om het er eens met anderen over te hebben die zelf uit ervaring weten wat de gevolgen kunnen zijn. Delen is helen. We hebben ook zeer korte lijntjes met alle professionele instanties en kunnen goede tips geven waar je hulp kunt krijgen.

Dus ik zou iedereen willen aanmoedigen om eens een keer binnen te stappen in onze zelfhulpgroep, mocht je er meer van willen weten. Er zitten verder geen kosten aan verbonden. Echt iedereen is welkom.

Voor eventuele vragen mag je ons ook altijd bellen: 06-44625441. Mailen kan ook: moedigemoedersdekempen@hotmail.com of kijk eens op de website van de moedige moeders: moedigemoeders.nl.

Cursus Frans Hot icon

Cursus Frans

BLADEL – Dacht u tijdens uw vakantie ook wel eens ‘kon ik nu maar eens een gezellig praatje maken met die Franse buren op de camping’ of wilt u om wat voor reden dan ook uw Frans verbeteren? Bij de
Seniorenvereniging Bladel is er nu de mogelijkheid om vanaf oktober deel te nemen aan een cursus Frans.

De cursus wordt gegeven door Anneke Lugtigheid, die 32 jaar docent is geweest aan middelbare scholen. Daarnaast heeft zij ook ruime ervaring met groepen volwassenen. Met veel enthousiasme begeleidt zij sinds een jaar 2 groepen 50-plussers bij de seniorenvereniging, die om verschillende redenen nog graag wat willen opsteken van de Franse taal en cultuur. De cursus wordt gegeven op de woensdagochtend. De sfeer is gezellig, er wordt gewerkt aan de hand van een taalstudieboek voor volwassenen en er is ruime aandacht voor de Franse cultuur, chansons en voor alles wat met Frankrijk te maken heeft. Ook is er plaats voor het onderling uitwisselen van eigen ervaringen of door de cursisten ingebrachte onderwerpen. Alles om de Franse conversatie te bevorderen, de nadruk ligt immers op het spreken. Enige kennis van de Franse taal is wel noodzakelijk. Hebt u vroeger Frans gehad op het niveau van Mulo of later Mavo/Havo en wilt u dit weer eens opfrissen of uitbreiden, dan is dit het moment. Er zijn nog een paar plaatsen vrij, ook voor niet-leden. De cursus wordt gegeven per blok van 12 lessen van 1½ uur op de woensdagochtend. Aanvang nieuw cursusjaar: woensdag 3 oktober. Inlichtingen: Henk Akkermans, bereikbaar via hmm.akkermans@planet.nl of tel. 0497-384942.

Uitslag grote kermisloterij 2018 Hot icon

Uitslag grote kermisloterij 2018

1e prijs: 30256 – dames- of herenfiets
2e prijs: 28764 – Philips TV
3e prijs: 19862 – professioneel messenblok
4e prijs: 12015 – E-Reader KOBO + Wifi
5e prijs: 15361 – terrasheater
6e prijs: 31900 – Stihl accuheggeschaar
7e prijs: 25371 – Stihl accubladblazer
8e prijs: 03123 – Makita slagboormachine
9e prijs: 02621 – dekbed
10e prijs: 27798 – trap
11e prijs: 24547 – luxe kussens met bedovertrek
12e prijs: 10329 – stofzuiger
13e prijs: 25791 – kofferset
14e prijs: 17229 – barbecue
15e prijs: 13827 – kookpannenset
16e prijs: 13614 – strijktafel
17e prijs: 27504 – koffiezetapparaat
18e prijs: 03799 – staafmixer
19e prijs: 30245 – Gardena slanghaspel
20e prijs: 31734 – Carmen krultang
21e prijs: 12756 – Tefal tosti-apparaat
22e prijs: 28174 – Philips elektrische tandenborstel
23e prijs: 18423 – waterkoker
24e prijs: 28806 – Tomado blender
25e prijs: 19668 – friteuse

Prijzen zijn af te halen, voor 24 oktober 2018, bij de Firma Hermans, Kerkstraat 30 te Reusel. Nadien komen ze ten goede aan Onderlinge Hulp Reusel.

Posts loader