iOS:
Bewaar als app -> Kies “Zet in beginscherm” en klaar!

Android:
Bewaar als app-> Kies “Toevoegen aan beginscherm”

Windows:
Bewaar als app-> klik op “Aan start vastpinnen”

loader

Aanmelden voor:

nieuwsbrief, lezersaanbiedingen, speciale acties etc.
Het nieuws van dichtbij

Rubriek Algemeen

Aromatische kruiden met een luchtzuiverende werking

Aromatische kruiden met een luchtzuiverende werking

Aromatische kruiden worden vaak gebruikt in de keuken, om het eten net even een beetje extra smaak te geven. Ook worden sommige soorten kruiden gebruikt om thee van te zetten, maar wist je dat je kruiden ook op een heel andere manier kunt toepassen? Veel kruiden zijn aromatisch én hebben een luchtzuiverende werking. Door deze kruiden binnenshuis te houden, kun je op een natuurlijke manier je huis een aangename geur geven en de luchtkwaliteit in je woning verhogen.

Een slecht binnenklimaat kan vervelende verschijnselen, zoals niezen, hoofdpijn, droge ogen, benauwdheid en hoestbuien veroorzaken. Een belangrijke oorzaak van het ontstaan van dergelijke klachten is het inhaleren van fijnstof. Met fijnstof worden kleine deeltjes, kleiner dan 10 micrometer, aangeduid die opgebouwd kunnen zijn uit chemische, toxische verbindingen die, in tegenstelling tot stofdeeltjes die groter zijn dan 10 micrometer, niet door de neushaartjes worden tegengehouden. Afhankelijk van welke verbindingen de fijnstof bevat, kunnen de klachten uiteenlopen.

Bij luchtzuivering in huis staan veel mensen niet stil bij het aanschaffen van kamerplanten of het binnenshuis laten groeien van kruiden. Planten en kruiden verhogen op natuurlijke wijze het zuurstofgehalte en de luchtvochtigheid en verminderen het koolstofdioxidegehalte in je woning. Een gezuiverde lucht maakt onder andere dat je minder snel ziek wordt, productiever wordt, je beter kunt concentreren, minder vatbaar bent voor allergieën en slaapkwaliteit verbetert.

Een bijkomend voordeel van kruiden in je huis is dat deze niet heel groot (hoeven te) worden om bij te dragen aan een verbetering van de lucht. Je kunt dus ook als je een kleine woning of kamer hebt verse kruiden houden. Basilicum, jasmijn, rozemarijn, koffieplant en munt dragen allemaal bij aan een betere luchtkwaliteit.

Wanneer de luchtkwaliteit in je woning slecht is, dan bevordert het binnenshuis houden van planten en kruiden deze. Echter is meer groen in je huis geen garantie dat de problemen met de kwaliteit worden verholpen. Andere zaken als een goede ventilatie en eventueel het bestrijden van schimmels zijn noodzakelijk wanneer er sprake is van een matig tot slechte kwaliteit. Wil je weten hoe het met de lucht in jouw woning gesteld is? Dan kun je dit (laten) meten met een luchtkwaliteitsmeter. Zaken als de mate van luchtvochtigheid, fijnstof en koolstofdioxide worden dan in kaart gebracht.

Zin in een buitengewoon dagje in het groen?

Zin in een buitengewoon dagje in het groen?

EINDHOVEN – Zondag 23 september is iedereen tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom op het gratis en alcoholvrije Vanstreek Festival op Landgoed De Grote Beek. Onder het motto ‘Doen in het groen’ organiseert GGz Eindhoven voor de tweede keer een ‘buitengewoon’ evenement dat gericht is op activiteiten in de natuur voor gezinnen met kinderen tot en met 14 jaar.

Op het prachtige Landgoed De Grote Beek bieden we deze dag vele smakelijke en vermakelijke activiteiten voor een breed publiek. Kinderen kunnen zich vermaken met het bouwen van een hut, voetballen, schminken, tokkelen, muziek maken, imkeren en meer. In een trekkertram maak je een rondrit over het landgoed, er zijn dieren om te knuffelen of je kunt een mooi kunstwerk kleien. Daarnaast bieden we een presentatie natuurlijke jacht, natuurbelevingsexcursies en ervaringsverhalen. Drink je liever rustig een kopje koffie dan verwennen de Caffeine Dealers je met hun eigen gebrande en gezette koffie en proef de verschillende buitengewone ‘Vanstreek’ hapjes. De muzikale omlijsting wordt gedaan door het duo Susan Kranen en Kevin Bachus.

GGzE heeft haar prachtige landgoed al sinds jaren opengesteld voor publiek om er te wandelen of te fietsen. Het Vanstreek Festival is weer zo’n moment om er van te genieten en tegelijk de integratie van mensen met een afstand tot de samenleving te helpen bevorderen. In samenwerking met een aantal organisaties wordt het evenement gedragen door cliënten en vrijwilligers van GGzE. Meewerken aan het festival is belangrijk voor cliënten en voor hen is je bezoek een geweldige pluim op hun werk. We nodigen iedereen daarom van harte uit.

Het festival vindt plaats bij De Tuin, Dr. Poletlaan 69, Landgoed de Grote Beek in Eindhoven. Kijk voor het totale programma van Vanstreek Festival op www.ggze.nl/vanstreek
www.facebook.com/vanstreekfestival

Loterij Reusel Kermis – Onderlinge Hulp Reusel

Loterij Reusel Kermis – Onderlinge Hulp Reusel

REUSEL – Inwoners van Reusel kunnen tussen 13 augustus en 9 september een plaatselijke vrijwilliger aan de deur verwachten die hen vraagt loten te kopen voor Onderlinge Hulp Reusel.

De opbrengst van deze kermisloterij komt ten goede aan personen en/of gezinnen in Reusel die door omstandigheden, bijvoorbeeld ziekte, in een (financieel) moeilijke situatie zijn beland. Als de vakantie weer voorbij is, ziet men in Reusel de kermis weer snel naderen, een volksfeest dat altijd in het weekend van de tweede zondag van september gevierd wordt.

Voor “Onderlinge Hulp Reusel” betekent de kermis dat er weer werk aan de winkel is. Want met de kermisdagen proberen wij, de nodige gelden bijeen te brengen, om het komend jaar de hoog nodige financiële behoeften voor de Reuselse gemeenschap te verruimen, die ontstaan door ziekte of andere omstandigheden.

De voorbereidingen zijn ongeveer klaar, en de prijzen zijn aangeschaft. De loten en series zijn al gereed en liggen te wachten op de kopers. Dit houdt in, dat nu het echte werk moet gebeuren en daar zorgen onze leden en enkele vrijwilligers voor. Daarom zoeken wij dringend nog vrijwilligers dit onze vereniging willen versterken en vrijwilligers die alleen loten willen verkopen. Men kan contact opnemen met Jan van Limpt (0497-642521) Julianaplein 24 of Gerard Maas (06-22387999) Kendersekker 8.

Vanaf 13 augustus t/m de kermis zal er door hen bij u worden aangebeld (dus huis aan huis verkoop) om loten te kopen van de Grote Kermis Loterij van Onderlinge Hulp Reusel, welke naar onze mening weer aantrekkelijke prijzen biedt. We noemen als eerste prijs, dames- of herenfiets en daarna nog zeker 22 waardevolle prijzen.

Mogen wij aan u allen, Reuselse inwoners vragen, stel onze verkopers niet teleur, koop een aantal loten, iedereen naar zijn of haar draagkracht.

Alvast hartelijk dank. Voor de activiteiten tijdens de kermisdagen, verwijzen wij u naar de advertentie, welke zal geplaatst worden in de week voor Reusel Kermis.

Bij de bakker naar de uitvaart van je oma… Hot icon

Bij de bakker naar de uitvaart van je oma…

Het overlijden van oma zag echt niemand aankomen. Vitaal als ze was, gaf ze haar kleinzoon nog een aantal tips over het mooie Frankrijk, twee dagen voor haar overlijden en vlak voor zijn vertrek naar zijn vakantieadres. Vooral die ene bakker was geweldig, daar MOEST hij echt heen! Oma sprak geen woord Frans maar als een echte Francofiel kwam ze zelf al ruim 30 jaar in dit mooie land. Wat was ze trots op haar kleinzoon, die nu haar geliefde Frankrijk als eerste vakantieland had uitgekozen, uitgerekend op dezelfde camping als oma.

Live-streaming; uitvaart op afstand
Even overwoog de kleinzoon om terug te komen voor de uitvaart maar omdat deze in onze aula plaatsvond, was dat niet nodig. Met een wifi-verbinding kon hij door middel van onze live-streaming de uitvaart toch bijwonen. Alleen moest er wel wifi op de camping zijn…

Une baguette et wifi s.v.p.
En laat dat nou net een service zijn, die de camping niet bood. De kleinzoon had de hoop eigenlijk al opgegeven tot hij de ochtend van de uitvaart bij de bakker kwam, voor ‘une baquette’, zo’n lekker Frans stokbrood. Dit was dus de bakker waar oma ook haar brood haalde op vakantie. Op dat moment begon zijn telefoon te pingelen. Wifi! Wat een geluk, de bakker beschikte hier dus wel over en zelfs zonder beveiliging! Dus stalde hij zichzelf voor de voordeur van de bakkerij om de uitvaart van oma online bij te wonen. De bakker vond deze aanblik ietwat vreemd en kwam poolshoogte nemen waarom de kleinzoon zichzelf zo prominent voor de bakkerij had geïnstalleerd. Na wat uitleg in zijn beste schoolfrans werd de kleinzoon uitgenodigd om binnen te komen kijken en met belangstelling werd er geïnformeerd naar oma. Wat bleek? Oma was door de jaren heen zeker een bekende bij de bakker en al snel zat deze dan ook naar de uitvaart te kijken. Er werd niet alleen mooi gesproken tijdens de uitvaartdienst, ook de bakker wist mooie anekdotes te vertellen aan de kleinzoon. Hoe oma iedere dag langskwam en met handen en voeten zichzelf wist te redden bij welke bestelling dan ook.

C’est la vie!
Onze mogelijkheid om de uitvaart live uit te zenden werd alom gewaardeerd en als toegevoegde waarde gezien. Dat is mooi. Oma stierf plotseling maar toch wist de bakker de kleinzoon een beetje te troosten met de ware, alleszeggende woorden: “C’est la vie!”

Door Arie van den Berk

Telefoon 0497-383193
www.berkenloonen.nl

Informatieve bijeenkomst Nationale Ziekendag

Informatieve bijeenkomst Nationale Ziekendag

BLADEL – De Zonnebloem, de Protestantse Kerk Bladel en de R.K. Parochie Heilige Apostelen Petrus en Paulus nodigen u graag uit voor de informatieve en feestelijke bijeenkomst in het kader van de Nationale Ziekendag; een ontmoetingsmiddag voor iedereen!

In 1974 heeft de Zonnebloem het initiatief genomen voor een Nationale Ziekendag. Het doel hiervan is de dialoog tussen zieken en gezonden te stimuleren, zodat er meer begrip voor elkaar ontstaat, een samenleving waarin zieken en gezonden mét – en niet naast – elkaar leven.

Wij ontvangen u dit jaar graag op zaterdag 8 september in Cultureel Centrum Den Herd. De zaal is open vanaf 13.30 uur; de officiële opening is om 14.00 uur. Het programma bevat een combinatie van informatie en plezier. Zo is er een actuele presentatie over financiële weerbaarheid (zodat een oudere zich niet financieel in de luren laat leggen) en veilig bankieren.

Ter vermaak komt Adje Palen. Zijn repertoire met ruim 80 nummers gaat van prachtige slows tot schlagers en gezellige muziek van veelal bekende Belgische en Nederlandse artiesten. Natuurlijk is er ook voldoende tijd om met elkaar te ‘buurten’.

Deelname aan deze middag is gratis, incl. drinken en versnaperingen. Dit is mogelijk door de diverse organisatoren en sponsoren. U bent van harte welkom!

Als u komt laat het weten via tel. 0497-682414 of e-mail: han@castelijns.net

Nieuwe collectanten gezocht! Hot icon

Nieuwe collectanten gezocht!

HAPERT – Van 4 t/m 9 september wordt weer de jaarlijkse collecte voor de Kankerbestrijding (KWF) gehouden. Diverse collectanten kunnen door omstandigheden niet meer collecteren en Hapert groeit.

Om in alle straten in Hapert te kunnen collecteren hebben we nieuwe vrijwillige collectanten nodig. Voor heel Hapert, maar vooral voor de Hapertse Weide.

De collecteorganisatie is dan ook met spoed op zoek naar mensen die willen collecteren.

Aanmelden kan bij de collectecoördinator voor Hapert: Nicky Hellemons, telefoon 0647764818 of mail naar nicky.janssen@live.nl. Aankomen mag ook bij de Wiek 8 in Hapert.

Tuintips Hot icon

Tuintips

Augustus staat voor het goudgele licht dat de tuin ’s avonds in een warme gloed zet. Het maakt zachte bloemtinten nog mooier, en bovendien zorgen de lichtstraaltjes die door het bladerloof van de bomen schijnen voor een speelse schaduw. De frisse bloemkleuren met een overvloed aan verzadigde tinten passen goed bij de vakantiepret van dit seizoen. Overal in de tuin heerst het gevoel dat de zomer nog maar net begonnen is en het beste nog moet komen.

Veel éénjarigen staan nu volop in bloei in de felste kleuren, terwijl de siergrassen pas later in het seizoen op gang komen. Eerst maken ze alleen blad en pas op het einde van deze maand vormen diverse soorten sierlijke halmen. Met hun soms zeer lange kafnaalden zetten ze in de border extra accenten. Grassen zijn de balletdansers onder de tuinplanten, een zuchtje wind is voldoende om de halmen te laten bewegen. Het lage ochtendlicht of de warmoranje avondzon kan een groep siergrassen sprookjesachtig mooi doen uitkomen.

Augustus is ook de maand waarin de heidevelden van kleur verschieten. In het klein gebeurt dat ook in de tuin als de struikheide gaat bloeien, zoals de mooie Erica vagans. Heeft u een arme, zure zandgrond waar niet veel wil groeien, dan is een heidetuin een optie. De zomertuin met zijn vele kleurige bloeiers vraagt hier en daar om een ingetogen onderdeel waar uw ogen even rust kunnen krijgen. Bladplanten met zachte groentinten of goudgele kleuren zijn daarvoor de aangewezen planten. Vaak zijn ze ook uitstekend in de schaduw te gebruiken. Grotere groepen geven hierbij het beste effect. Enkele voorbeelden: Veratrum viride, het is een opvallende bladplant met geelgroene bloemen als toegift. Hoogte: 60 cm. Polystichum setiferum cultivars hebben een elegant gedeeld lichtgroen blad. Hoogte: 60 cm. Hosta ‘Midas Touch’ is een van de geelbladige rassen voor de schaduwplekken. Hoogte: 60 cm.

Wist u dat er bijna 400 Agapanthus cultivars zijn? Met de kleuren blauw en wit en een beperkt aantal soorten en selecties was het voor mij wel bekeken. De rijkbloeiende cultivars van deze Afrikaanse lelie wil ik u niet onthouden. ‘Septemberhemel’, deze cultivar komt laat op gang maar is daardoor minder gevoelig voor nachtvorst. Kleur: diepblauw. Hoogte: 100 cm. ‘Windlebrooke’ is een goede lage cultivar. Kleur: donkerblauw. Hoogte: 40 cm. ‘Blue Stripe’ bloeit zeer lang door. Kleur: bleekblauw met gentiaanblauw streepje. Hoogte: 70 cm. Deze cultivar is beter geschikt als kuipplant, dan als borderplant. Bij de witte vormen bloeit ‘Thorn’ vroeg en rijk. Hoogte: 70 cm. Evenals de cultivar ‘Arosa’ die 80 cm hoog wordt en grote bloemschermen heeft.

‘Mijn Agapanthus bloeit de laatste jaren niet of nauwelijks’ is een veel gehoorde klacht! Een slechte bloei kan eigenlijk drie oorzaken hebben. Allereerst bloeiend gezaaide planten (verkocht als blauwe Agapanthus of Headborne Hybrids) zijn vaak veel slechter dan geselecteerde cultivars. Koop dus liever geen onbenaamde plant, dat is zonde van de moeite. Te warm overwinteren is de tweede oorzaak. Agapanthus moet ’s winters koel staan, 5-10 graden maximaal, anders gaat hij niet in rust. De bladhoudende, breedbladige Agapanthus is niet winterhard en moet ’s winters koel en licht staan. Niet genoeg bijmesten is de derde reden dat de Agapanthus slecht bloeit. Vaak geven mensen hun kuipplanten wel in het voorjaar mest, maar daarna houdt het op. Blijf tot eind augustus door mesten, met een meststof met een hoog kaliumgehalte.

Gaan we verder met enkele stijlvolle eenjarigen, zoals de Cosmos bipinnatus. Deze heeft een fijn gedeeld blad en bloemen in wit, roze of karmijn. Hoogte: 125 cm. Kies voor in de potten compacte typus als ‘Sonata Mixed’of ‘Sonata White’. Hoogte: 60 cm. Cleome hassleriana ‘Rose Queen’, deze geurende kattensnor oogt zo exotisch dat het een beetje onwerelds wordt. Hoogte: 150 cm. Nog even wat siergrassen onder de aandacht brengen, zoals de Miscanthus sinensis ‘Silberfeder’. Deze wordt ongeveer 2,40 m hoog, met zilverbronzen bloeipluimen, is geschikt voor de grotere tuinen. Calamagrostis x acutiflora ‘Overdam’ een opgaand gras met een smal blad met een subtiel wit randje. Hij verdraagt lichte schaduw. Hoogte: 1,50 m. Briza maxima, ofwel groot trilgras, is een fraaie éénjarige met hangende bloeiwijzen en zaadhoofden, die populair zijn bij bloemschikkers. Vraagt vochtige grond en wordt 60 cm hoog. Imperata cylindrica ‘Red Baron’ is een opvallende verschijning door de rode bladuiteinden en dit Japans bloedgras is zeer opvallend. In de nazomer kleurt het intens rood. Hoogte: 30-50 cm. Helictotrichon sempervirens, dit geweldige zilvergrijze, wintergroene gras ziet er prachtig uit als het over muurtjes of potten hangt. Wordt circa 1 m hoog.

Werk in uitvoering voor deze maand
Het belangrijkste in deze maand is het watergeven in droge perioden, blijf verder de bloembakken en schalen bemesten. Vroegbloeiende vaste planten kunnen nu gerooid en gescheurd worden. Deze maand kunt u de coniferenhagen knippen. Pioenen verplanten, alleen als het echt nodig is. Bijvoorkeur blijven ze jaren lang op dezelfde plek staan, als het toch moet gebeuren (door renovatie van uw tuin) verplant ze dan deze maand en zet ze vooral niet te diep! De dikke vleesachtige wortels mogen aan de bovenkant slechts enkele centimeters onder de grond zitten. Als er teveel grond op de wortels komt, bloeien ze helemaal niet! Nog heel veel tuinplezier en tot de volgende maand.

Ad Wouters (cultuurtechnisch ontwerper)

Renovatie pastorie Hot icon

Renovatie pastorie

De voorbereiding op de renovatie van de pastorie is begonnen. Na de bouwvakvakantie zal het snel gaan. Het heeft langer geduurd dan verwacht eer alle vergunningen binnen waren. Dat had te maken met de monumentale status van het pand en de investering die het vraagt. Het kerkbestuur heeft hiertoe besloten omdat er sinds de jaren ’60 geen groot onderhoud is gepleegd. De grootste kostenpost betreft de buitenkant van het gebouw: het leien dak en de kozijnen. Deels door asbest, deels door veroudering waren die aan vervanging toe. Het binnenwerk gaat vooral om het bewoonbaar maken van het pand (schilderen en stofferen). We vinden het belangrijk dat de pastorie naast de woonfunctie een gastvrij hart kan zijn voor de parochie, waar mensen ontvangen kunnen worden, waar gevierd kan worden en waar de tuin betrokken wordt bij het pastoraat, bijvoorbeeld voor kinderen of bij feesten. Om de kosten terug te verdienen willen we de strook grond naast de pastorie, de moestuin, herontwikkelen. Als de pastorie klaar is zullen we dat ter hand nemen in overleg met de gemeente.

Posts loader