iOS:
Bewaar als app -> Kies “Zet in beginscherm” en klaar!

Android:
Bewaar als app-> Kies “Toevoegen aan beginscherm”

Windows:
Bewaar als app-> klik op “Aan start vastpinnen”

loader

Aanmelden voor:

nieuwsbrief, lezersaanbiedingen, speciale acties etc.
Het nieuws van dichtbij

Rubriek Algemeen

Timmeren op vrijdagochtend bij het Kompas

Timmeren op vrijdagochtend bij het Kompas

BLADEL – Bij het Kompas hebben ze het altijd over timmeren, maar eigenlijk is het houtbewerken wat we doen. Vroeger al als kind aan het rommelen met hout, speelgoed of een hut in de boom? In de timmergroep doen we dat samen. Jij komt met een idee, en indien niet op voorraad, neem je daar het benodigde materiaal voor mee.
Samen met de leiding ga je het idee omzetten in een ontwerp.

We hebben veel gereedschap om dit te doen. Het resultaat is natuurlijk belangrijk, maar zoals bij elke groep zijn ook bij het timmeren de sociale contacten heel belangrijk en ook het samen koffiedrinken.

In een goed ingerichte werkplaats zijn zaagmachines, werkbanken en het benodigde handgereedschap aanwezig om ieder gewenst werkstuk te maken. Groot of klein, voor binnen of buiten, een kast of een stoel, een bloembak of een nestkastje, het maakt niet uit. Voorbeelden van werkstukken zijn aanwezig, maar u kunt altijd ook zelf bepalen wat u wilt maken.

Zin om mee te doen? Kom gewoon eens langs op dinsdag- of vrijdagmorgen. Voor meer informatie: info@kompasbladel.nl of tel. 0497-385069. Voor inschrijving:

www.kompasbladel.nl

Informatiemiddag over veilig bankieren

Informatiemiddag over veilig bankieren

HAPERT – KBO Hapert organiseert in samenwerking met Rabobank de Kempen een belangrijke en leerzame informatiemiddag op dinsdag 22 januari in Gemeenschapshuis Den Tref te Hapert. De bijeenkomst begint om 14.00 uur en eindigt om 16.00 uur.

In deze presentatie komen de volgende onderwerpen aan de orde:
– De aanwezigen bewust maken van de risico’s en bovenal hen een beter gevoel geven van veiligheid en zekerheid tijdens het doen van de dagelijkse bankzaken.
– Het informeren over de mobiele adviseurs en over notariële en bancaire volmachten.

Er is gelegenheid om vragen te stellen. Deze bijzonder interessante middag is voor iedereen gratis toegankelijk en is bestemd voor leden en belangstellenden van 50 jaar en ouder. Het bestuur van de KBO Hapert stelt de toezegging van de Rabobank de Kempen om aan deze middag hun medewerking te verlenen bijzonder op prijs. U bent van harte welkom op deze belangrijke informatiemiddag! In verband met de voorbereiding van deze middag vragen wij u of op uw komst kan worden gerekend. U kunt dit tot uiterlijk vrijdag 18 januari doorgeven bij Steunpunt De Kloostertuin, t.a.v. de heer Leo Laus.

Puzzel & win! Hot icon

Puzzel & win!

De winnaar van vorige week is: Team Kuijpers Metaal uit Reusel met het oplossingswoord: ‘blikverruiming’

Team Kuijpers Metaal heeft een heerlijke luxe vlaai gewonnen van Jumbo Dick van Gerwen – Hapert

Puzzel ook mee en maak deze week kans op een theaterbon van € 20,- van ‘t Schouw. Met deze bon kunt u naar eigen keuze kaarten voor een leuke voorstelling reserveren.

Stuur je oplossing voor zondag 22.00 uur naar puzzel@pc55.nl

Succes!

Heden en verleden gezien door lenzen en penselen – Tentoonstelling oude en nieuwe foto’s en schilderijen Hot icon

Heden en verleden gezien door lenzen en penselen – Tentoonstelling oude en nieuwe foto’s en schilderijen

HOOGE MIERDE – Een heel bijzondere expositie in De Schakel op 1, 2 en 3 februari. Het verleden ontmoet het heden, gezien door lenzen en penselen. Een bijzondere verzameling foto’s van de kerkdorpen Hooge Mierde, Lage Mierde en Hulsel en schilderijen van Kempische schilders van toen en nu. Een tentoonstelling die een bezoekje meer dan waard is.

Goed kijken om écht te zien
“We zien onze dorpen niet meer écht”, vindt Hans Wouters, één van de organisatoren van de expositie. “We lopen of rijden er elke dag doorheen maar we kíjken niet echt meer. Totdat je dus foto’s van vroeger zien, dan merk je de verandering pas op. Wegen zijn gelegd of verlegd, woonwijken gebouwd, karakteristieke gebouwen afgebroken. Alles is door de tand des tijds veranderd.” Martin van Gisbergen vult aan: “We hebben foto’s uit het enorme archief van Stichting Beeld en Geluidmateriaal De Mierden genomen en die vanuit precies hetzelfde standpunt nogmaals gemaakt. Dan zie de verschillen pas echt. Er is een foto bij waarop zo goed als niets is veranderd maar er zijn ook foto’s waarop je bijna niks van vroeger terug kent. We zijn terug gegaan tot 1908, dus zijn de verschillen tussen honderdtien jaar geleden en nu prachtig in beeld gebracht.”

Oud en nieuw
“Wat eerst een vergezicht was, is nu een muur”, vertelt Hans over één bepaalde foto. “Ergens wel grappig, net als de foto die we wilden maken vanuit het dakraam van de kerktoren. We hadden er eentje gevonden die we wilden reconstrueren. Bij het maken van de foto bleek dat de buitenkant van het dakraam zó vies was, dat het eenvoudigweg niet lukte om een foto te maken. Wie weet doen we dat nog eens ooit met een drone. Datzelfde geldt voor een luchtfoto. Daarvan is geprobeerd dezelfde te maken maar er was ‘te veel’ groen te zien, geen boerderij meer; alles was vervangen door de natuur.” Geert Jan Timmermans is één van de fotografen die op pad is geweest om de nieuwe foto’s te maken. Hans: “Hij is professioneel fotograaf dus hij weet precies waar hij moest gaan staan voor de nieuwe foto’s en dan nog viel het niet altijd mee.”

De toestellen van tegenwoordig hebben andere instellingen en kunnen een groter beeld vastleggen. Dus hoewel we geprobeerd hebben dezelfde standpunten aan te houden, is hij soms voor het beste plaatje toch een stukje achteruit gaan staan.”

Schilderijen
Naast ongeveer vierhonderd foto’s, zijn er een twintigtal schilderijen en tekeningen te zien met beelden van vroeger en nu.” Thea van Herpt: “We hebben gezocht naar Kempische kunstenaars van vroeger en nu en schilderijen die laten zien hoe de Kempen eruit ziet of zag. Bij schilderijen is het íets moeilijker om precies aan te geven wat de locatie was waar de schilder stond, daarom hebben we het iets breder gemaakt. Er zijn landschappen maar ook typisch Kempische taferelen. Er is onder andere werk te zien van Gindra, Kruijs, Arie Zwart en Bert Otten; deze schilders zijn inmiddels overleden maar er is werk beschikbaar gesteld voor deze tentoonstelling. Van hedendaagse schilders zijn werken te zien van Frans de Laat, Peter van de Borne, Eddy Verspaandonk en Gaby Pinxt.” Martin: “Naast de schilderijen en foto’s maken we nog plaats voor twee vitrinekasten waar we oude en nieuwe gebruiksvoorwerpen naast elkaar leggen. Dit is vooral als grapje bedoeld maar geeft wel een mooi tijdsbeeld.”

Foutje
Ongeveer drie jaar geleden organiseerde Stichting Beeld- en Geluidmateriaal een tentoonstelling met foto’s uit vervlogen jaren. Martien: “Die expositie werd enorm druk bezocht en wat ik vooral erg mooi vond, waren de gesprekken die ontstonden. We hadden zoveel mogelijk geprobeerd de mensen op de foto’s te benoemen maar al snel bleek dat we niet alle namen juist hadden. Uiteraard hebben we die toen aangepast. Ik denk dat de tentoonstelling van nu ook voor de nodige discussie zal zorgen maar dat vinden we juist fijn. Een doel van deze expositie is namelijk de ontmoeting; het is leuk als mensen een reden zien om te komen en met elkaar in gesprek raken. Ik hoop op enkele kritische kijkers; er zit namelijk in één foto een ‘foutje’. Dat heb ik er bewust ingestopt om de bezoeker alert te houden. Ben erg benieuwd of er mensen zijn die het zien. Zo hadden we vorige keer een boom in een foto geplaatst; dat gaat vrij makkelijk met photoshop. Verschillende mensen stonden bedenkelijk naar de foto te kijken en spraken ons erop aan. Ons antwoord was: ‘Er stond iemand op de foto waarvan wij vrij zeker wisten dat die niet gewaardeerd werd door de anderen. Daarom hebben we er een boom overheen geplaatst. De grap werd erg gewaardeerd.”

Tentoonstelling
Wie een bezoekje wil brengen aan de tentoonstelling ‘Heden en verleden gezien door lenzen en penselen’ is welkom in de Schakel in Hooge Mierde op 1 februari van 20–22 uur en op 2 en 3 februari van 10-22 uur. De entree is gratis. Op zondagmiddag zal de expositie nog muzikaal aangekleed worden met een optreden van ‘Sakkerdju’ die liedjes in het dialect zingt.

Belangstelling voor het verleden
Stichting Beeld en Geluidmateriaal De Mierden beschikt over een enórm archief aan fotomateriaal en denkt al voorzichtig na over de invulling van een volgende tentoonstelling. Martin: “Het zijn zulke waardevolle documenten, de foto’s van vroeger. We moeten daar heel zuinig op zijn en alles goed documenteren; over twintig jaar is er namelijk niemand meer die nog precies weet wat er op de foto’s te zien is. Daarom zijn we zo blij met de belangstelling tijdens onze exposities; het bewijst dat er veel belangstelling voor het dorpse verleden is.”

Prof. Kitty Nijmeijer (TU/e) in KW-Café over haar droom en drive Hot icon

Prof. Kitty Nijmeijer (TU/e) in KW-Café over haar droom en drive

BLADEL – Professor Nijmeijer is wereldwijd bekend door haar baanbrekend onderzoek naar membranen, een soort super-filters en ze is een uitstekende spreker! Na haar TEDx-talks in Amstelveen, Twente, Eindhoven en nu in het KW-Café. Haar droom en drive als wetenschapper en mens is een bijdrage te leveren aan een duurzame, toekomstbestendige wereld. Een wereld met een circulair economisch systeem, waarbij producten zodanig ontworpen en geproduceerd worden dat hergebruik, aan het einde van hun technische of biologische levensduur mogelijk is.

Op deze KW-avond laat Nijmeijer zien dat haar vakgebied, de membraantechnologie, een essentiële bijdrage levert aan die circulaire economie. Al in 2014 werd een onderzoek van haar in de praktijk gebracht op de Afsluitdijk waar Koning Willem Alexander de allereerste Blauwe Energie-installatie ter wereld opende. In deze centrale wordt het mengen van rivier- en zeewater gebruikt om duurzame energie op te wekken: energie uit zoet/zout water! Hoe is het nu, 4 jaar na ingebruikname? Wat leverden de experimenten met water uit het IJsselmeer en de Waddenzee op? In het verlengde van energie-opwekking ligt haar onderzoek naar mogelijkheden voor energieopslag met de redoxflowbatterij. Opslag van energie in bijvoorbeeld brandstoffen of chemicaliën. Opslag die vervolgens, wanneer de vraag groot is, eenvoudig weer omgezet kan worden naar energie.

Prof. dr. ir. Kitty Nijmeijer (Geleen, 1972) ontving recent de Academic Society Award vanwege het grote belang van haar onderzoek en de wijze waarop zij de verbinding legt tussen wetenschap en maatschappij. Nijmeijer is tegenwoordig ook vice-decaan van de faculteit Scheikundige Technologie en vaak te gast in de media, onlangs nog bij DWDD.

Datum: dinsdag 15 januari. Aanvang: 20.00 uur. Plaats: Pius X-College, Bladel. Kaartjes: € 8,- bij Primera in Eersel of via http://www.kw-cafe.nl/reserveer-uw-kaartjes

Avond met sketches over omgang met tieners Hot icon

Avond met sketches over omgang met tieners

HOOGELOON – Unieke samenwerking Toneelvereniging St. Pancratius met Eyes Wide Open Hoogeloon over omgang met tieners.

Toneelvereniging St. Pancratius en Burgerinitiatief Eyes Wide Open Hoogeloon organiseren een unieke avond met sketches over hoe in gesprek te geraken met jouw kind over lastige onderwerpen, zoals gebruik van alcohol en drugs.

Vindt jij het ook zo lastig om een goed gesprek te voeren met opgroeiende tieners? Kom dan naar Gemeenschapshuis d’n Anloop, Maalderij 3 in Hoogeloon. Wanneer: donderdag 17 januari om 20.00 uur.

Fusie Zonnebloem afdeling Reusel-De Mierden Hot icon

Fusie Zonnebloem afdeling Reusel-De Mierden

REUSEL – Per 1 januari zijn de Zonnebloem afdelingen Reusel, Hooge- en Lage Mierde en Hulsel samen gegaan. Dit willen we met onze gasten en vrijwilligers vieren. Daarom hebben we op dinsdag 22 januari een gezellige middag gepland in De Kei in Reusel.

Deze middag krijgt een extra feestelijk tintje door het muzikale optreden van Tim Remie. Met zijn gevoelige stem en zijn prachtige repertoire maakt hij echt contact met mensen in de zaal, een mooie ervaring voor iedereen.

Het programma begint om 13.00 uur en de sluiting is om ± 16.00 uur. Voor vragen kunt u bellen naar Mieke Legius, tel. 643952.

Posts loader