iOS:
Bewaar als app -> Kies “Zet in beginscherm” en klaar!

Android:
Bewaar als app-> Kies “Toevoegen aan beginscherm”

Windows:
Bewaar als app-> klik op “Aan start vastpinnen”

loader

Aanmelden voor:

nieuwsbrief, lezersaanbiedingen, speciale acties etc.
Het laatste nieuws van dichtbij!

Rubriek Algemeen

Tapcursus TotaalFestival

Tapcursus TotaalFestival

BLADEL – Nog even en dan begint de 40e editie van het TotaalFestival in Bladel. Een gratis festival dat volledig wordt georganiseerd door en met vrijwilligers en duurt van 25 tot en met 30 juli.

Een belangrijk onderdeel van het veelzijdige festival is de bar. Het schenken van de frisdranken en tappen van een biertje uit het uitgebreide bierassortiment wordt gedaan door vrijwilligers. Daar besteden we dan ook graag wat extra aandacht aan.

Op donderdag 29 juni om 19.30 uur in de Baron te Bladel organiseren wij een tapcursus. Nieuwe en oude vrijwilligers worden bijgespijkerd in het tappen en serveren van een goed getapt biertje. Ben je al vrijwilliger of wil je graag vrijwilliger worden van het TotaalFestival, denk je wat informatie en oefening te kunnen gebruiken of wil je alvast een beetje in de TotaalFestival sfeer komen… We zien je graag!

www.totaalfestival.nl

“Vertel es!”

“Vertel es!”

Kent u of heeft u een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog? En wilt u dat verhaal graag delen en bewaren voor de toekomst? Kom dan naar één van de regionale bijeenkomsten die Erfgoed Brabant samen met Crossroads Brabant 40|45 organiseert op 28 en 29 juni.

Misschien heeft u al van het project gehoord of is dit de eerste keer. Crossroads Brabant is een initiatief om het persoonlijke verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Brabant in samenhang te vertellen en uit te dragen. Om dit verhaal compleet te maken hebben wij u nodig! Tijdens de bijeenkomsten “Vertel es!” halen we deze persoonlijke verhalen rondom de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant op.

Om een zo compleet mogelijk verhaal te maken, organiseren wij samen met partners in het veld een aantal bijeenkomsten verspreid over Noord-Brabant. Op 28 juni zijn we te gast in het RHCe in Eindhoven en op 29 juni in Museum Bewogen Jaren in Hooge Mierde. Andere locaties waar we in september te gast zijn, zijn het Biesboschmuseum in Werkendam, de Eerdse Molen in Veghel en De Brabantse Wal.

Deze middag wordt u bijgepraat over het project Crossroads Brabant 40|45 en de komende herdenking van 75 jaar bevrijding van Noord-Brabant in 2019. Wij zijn op zoek naar uw verhalen, maar wat is een goed Crossroadsverhaal? Aan welke criteria moet dit voldoen? Ook kunt u uw eigen verhaal meenemen. Graag wil ik u namens de Stichting Crossroads Brabant 40|45, het RHCe in Eindhoven en Museum Bewogen Jaren van harte uitnodigen voor de bijeenkomst.

Graag vernemen we van u of u bij één van beide bijeenkomsten aanwezig bent. U kunt zich tot 23 juni aanmelden via: info@erfgoedbrabant.nl onder vermelding van bijeenkomst en locatie/datum. Voor vragen over de bijeenkomsten kunt u terecht bij Anne-Wil Maris, projectleider bij Erfgoed Brabant, anne-wilmaris@erfgoedbrabant.nl. Na inschrijving ontvangt u een bevestiging en het programma.

www.crossroads4045.com

Gratis administratief (financieel) spreekuur Hot icon

Gratis administratief (financieel) spreekuur

REGIO – U kunt voor hulp bij (het invullen van) formulieren en het op orde brengen van uw Thuisadministratie bij GOW Welzijnswerk terecht kunt. Vrijwilligers komen dan bij u thuis de hulp bieden.

Maar wist u ook dat onze vrijwilligers maandelijks een inloopspreekuur houden. Er zijn vaak vele oorzaken aan te wijzen waarom mensen de grip op de administratie kwijtraken. Het kan ontstaan door ziekte, ouderdom of bijvoorbeeld het verlies van een partner of werk.

Heeft u een vraag of een brief die u niet begrijpt, u kunt vrijblijvend binnenlopen op onderstaande datums en tijden:
– Dinsdag 27 juni van 10.00 tot 11.00 uur in de Bibliotheek in Bladel, Markt 4.
– Dinsdag 27 juni van 16.30 tot 17.30 uur in de Bibliotheek in Reusel, Kerkplein 5.
– Donderdag 29 juni van 10.00 tot 11.00 uur in Aquinohuis, Dr. Rauppstraat 52 in Bergeijk.
– Donderdag 29 juni van 16.30 tot 17.30 uur in de Bibliotheek in Eersel, Dijk 7.

Hoor je wel wat ik zeg? Hot icon

Hoor je wel wat ik zeg?

“Hij luistert gewoon niet naar me.”
“Ik moet alles 20 keer herhalen en dan nog doet ze niet wat ik zeg!”

Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel. Met drie kinderen is dit vaker aan de orde dan ik zou willen. Ik weet eigenlijk wel hoe ik daarmee om kan gaan, maar in de praktijk werkt het niet altijd zo.

Ik merk dat er vooral twee dingen heel belangrijk zijn als je wilt dat je kind naar jou luistert.
1. Luister zelf ook écht naar je kind! Ik merk heel vaak dat ouders niet echt luisteren naar hun kind. Wat bedoel ik daarmee? Misschien herken je jezelf in de volgende voorbeelden. Je bent bezig met je mobiele telefoon/computer terwijl je kind aan het praten is. Of je bent met je gedachten heel ergens anders en mompelt af en toe “ja, echt?”, terwijl je helemaal niet hebt gehoord wat er wordt gezegd. Neem daarom bewust de tijd om even te kletsen. Als je geen tijd/zin hebt zeg het dan en spreek meteen af wanneer je wel tijd hebt om echt te luisteren. Kijk je kind aan en maak contact. Goed voorbeeld doet namelijk volgen…..
2. Zorg ervoor dat je contact hebt met je kind als je iets zegt of vraagt. Check of je kind ook met zijn aandacht bij jouw woorden is en laat hem even herhalen wat je net hebt gezegd. Het is niet handig om vanuit de keuken een opmerking de kamer in te slingeren en er dan vanuit te gaan dat je kind het heeft gehoord en er ook nog iets mee gaat doen.

Voor sommige kinderen werkt deze derde tip ook heel goed:
3. Leg je handen op de schouders van je kind en maak daarmee lichaamscontact. Je drukt je kind een beetje naar ‘beneden’ en begint dan pas te praten. Vooral bij kinderen die vaak wat dromerig zijn kan dit helpen om te kunnen luisteren. Daarbij is het dan ook belangrijk dat je niet te veel taal gebruikt, maar korte en duidelijke zinnen. Anders wordt het al snel onduidelijk voor deze kinderen.

Kortom; neem de tijd, maak echt contact en luister naar elkaar. Dan komt datgene wat je zegt ook (écht) aan, zeker weten!

Vind je het fijn om hier meer over te weten of heb je een andere opvoedvraag? Maak dan een afspraak of kom naar het Opvoedspreekuur op 28 juni of 12 juli tussen 09.00 en 10.00 uur. Graag tot ziens!

Drs. Jolijn Monteiro
Psycholoog voor ouders, kind en gezin
06-23031558
www.jolijnmonteiro.nl

Tentoonstelling van Marjolijn van Wagtendonk in de Floriaan en Huize Kempenland te Bladel Hot icon

Tentoonstelling van Marjolijn van Wagtendonk in de Floriaan en Huize Kempenland te Bladel

BLADEL – Wanneer u het woord ‘mandala’ leest denkt u wellicht aan de boekjes vol voorgetekende bloemmotieven in al dan niet ingewikkelde vormen om heerlijk ontspannen te kunnen kleuren. Mandala betekent cirkel. Maar het bepaalt niet wat er in die cirkel te zien is.

Na vele omzwervingen door het hele land is Marjolijn in Eindhoven, waar ze geboren is, terecht gekomen. Hier woont ze al weer vele jaren. Haar creativiteit is haar altijd blijven vergezellen. Van knutselen, muziek en tekenen is het laatste wel heel belangrijk voor haar geworden. Later is zij naar de academie in Arendonk gegaan om zich te bekwamen in verschillende technieken en materialen. Het creatieve in Marjolijn kwam haar op de vrije school, waar ze jaren les gegeven heeft, goed van pas omdat dit een belangrijk onderdeel is om kinderen zichzelf te leren ontwikkelen om stabiel in het leven te staan voor later.

Tijdens een moeilijke periode in haar leven begon ze weer te tekenen om wat stoom af te blazen. Zij begon tekeningetjes te maken binnen een cirkel, gewoon wat er in haar opkwam. Zonder een plan, het maar te laten gebeuren, te laten ontstaan. Later ontdekte zij dat dit intuïtieve spirituele mandala’s waren. Tijdens het tekenen vielen vele zaken op zijn plaats en begreep ze hoe en waarom iets gebeurde in haar leven. Dat tekenen in een cirkel gaf haar rust, veiligheid en inzicht in haar verwerkingsproces. Het was verhelderend en helend. Mandala’s tekenen werd een noodzaak en therapie voor haar. Nu zijn het voornamelijk ingevingen die eruit moeten en een weg vinden op haar papier waar zo de meest wonderlijke dingen ontstaan. Voor de meeste werken gebruikt Marjolijn kleurpotlood en inkt. Dat er prachtige mandala schilderijen hangen met fantastische of ingewikkelde uitingen moge wel duidelijk zijn. Kom kijken en ervaar wat het met u doet.

Deze expositie is te zien in de maanden juni, juli en augustus in de gangen van verpleeghuis de Floriaan, ook op de eerste verdieping en in Huize Kempenland, naast elkaar gelegen in Bladel. Dagelijks van 09.00 tot 19.00 uur. Hier kunt u rustig het werk bekijken en eventueel een kopje koffie gebruiken.

Bijeenkomst Moedige Moeders – Dinsdag 27 juni Hot icon

Bijeenkomst Moedige Moeders – Dinsdag 27 juni

BERGEIJK – Voor onze zomerstop hebben we op dinsdag 27 juni nog een bijeenkomst. We zitten voor iedereen klaar die wil komen vanaf 20.00 tot 22.00 uur in het Thomas van Aquinohuis, Dr. Rauppstraat 52 in Bergeijk.

Hierna zullen we er pas weer zijn vanaf september. In juli en augustus even niet. Het is altijd fijn om bij ons aan te schuiven, als je binnen je gezin kampt met kinderen die problemen hebben gekregen met drugs- en/of alcoholgebruik. Ook als u met iemand samenwoont die drugsverslaafd is bent u bij ons aan het goede adres. Kom voor een luisterend oor, voor advies, waar loop je tegenaan, hoe ga je om met je kind/partner en waar leg jij je grens. Alles is bespreekbaar.

Wij zijn allemaal zelf ervaringsdeskundige geworden en weten waar we over praten. Dus bij deze is iedereen uitgenodigd die advies op dit gebied kan gebruiken. Er is altijd herstel mogelijk en uit ervaring weten we ook dat het altijd weer goed kan komen. Maar de ouder of partner zal zelf de nodige stappen moeten zetten. Hoe pak je dat aan en waar begin je, wat helpt en wat niet. Dat wordt op zo’n avond bij ons onder meer besproken.

Voor meer info kunt u ons altijd bellen: 06-44625441. Mailen kan ook: moedigemoedersdekempen@hotmail.com of neemt u eens een kijkje op onze landelijke website: www.moedigemoeders.nl

Feelgood Benefiet – Groots spektakel in Den Herd op 19 november voor het goede doel Hot icon

Feelgood Benefiet – Groots spektakel in Den Herd op 19 november voor het goede doel

BLADEL – Er staat een grootse benefietdag op het programma. Een dag waarin zoveel mogelijk geld opgehaald gaat worden om op de gezichten van kinderen in armoede een glimlach te toveren. Initiatiefneemster Anja Reijnders vertelt over haar inspiratie en motivatie en hoopt op héél veel bezoekers op zondag 19 november in Den Herd in Bladel.

Het idee
Anja genoot van een vakantie op Corfu. “Alles is mooi als de zon schijnt”, lacht ze. “Tijdens de vakantie las ik een berichtje op Facebook van Frits Pijnenburg. Het ging erover dat ook in de Kempen een aantal kinderen in armoede leeft. Ik las het met belangstelling maar kon er niets mee. Toch ging de gedachte niet uit mijn hoofd. Eenmaal thuis was mijn kleinzoon bij mij op bezoek, ik had voor hem een vrachtwagen gekocht. De lach op zijn gezicht toen hij het cadeautje uitpakte, zal ik nooit vergeten. Zó blij was hij; hij heeft de hele middag met de truck gespeeld en had helemaal niets anders nodig. ’s Middags was ik aan het joggen in het bos toen er allemaal gedachten door elkaar begonnen te stromen en ineens was het idee geboren: ik wilde iets organiseren om bij meer kinderen die glimlach, zoals ik die bij mijn kleinzoon had gezien, op het gezicht te krijgen.”

Van droom naar uitvoering
Eenmaal thuis van het rondje joggen, liet Anja haar gedachten de vrije loop op Facebook. “Ik vertelde alleen wat mijn droom was en voor ik het in de gaten had, stroomden de aanmeldingen om te helpen binnen. Ik was compleet overdonderd en toen begon het geregel. Ik kreeg ook al vrij snel een reactie van Den Herd die de locatie beschikbaar wilde stellen. Ik ben toen heel snel langs gegaan om een datum te prikken. Nog altijd had ik geen idee voor wanneer er iets geregeld moest zijn maar toen 19 november vastgelegd kon worden; werd december 2017 een mooie maand om cadeaus uit te delen. In mijn hoofd had ik meteen een streefbedrag van € 15.000,-. Geen idee of dat haalbaar is maar ik ga ervoor!”

Feelgood
Voor Anja liggen een paar schriftjes waarin ze alle afspraken, toezeggingen en ‘to-do-dingen’ staan opgeschreven. “Ik raak het overzicht anders compleet kwijt”, vertelt ze. “Sowieso is het nu al te groot om in mijn eentje te regelen daarom ben ik ontzettend blij met alle hulp die me wordt aangeboden. Onlangs heeft Ron Vosters zich aangesloten, hij heeft heel veel ervaring met het organiseren van evenementen en ik niet.” Wat staat er zoals te gebeuren op 19 november? “Het moet een feelgood-dag worden”, is de stellige overtuiging van Anja. “We gaan dansworkshops geven, massages, schoonheidsbehandelingen, toneel, muziek, en nog heel veel meer. Ik wil in Den Herd een soort rode draad maken, die leidt naar de Kempenzaal; daar zal een grootse dienstenveiling worden gehouden. In de kleine zaaltjes worden presentaties en workshops gegeven. Er is onder andere muziek van Route 66.”

Het gaat lukken
Gedurende de dag is er een dienstenveiling waarvoor nog altijd diensten aangeboden kunnen worden. “Ik ben de hele dag druk met het benaderen van mensen en bedrijven”, zegt Anja, ondertussen door haar schriftje bladeren. “Ik vraag de ondernemers om een bedrag te geven of een dienst aan te bieden. En “nee” zeggen is geen optie. Ik krijg echt veel hartverwarmende reacties en heel veel positiviteit. Dat is omdat het doel zo goed is.” Ze glimlacht al bij het idee dat de kindjes in de Kempen die het niet zo breed hebben, prachtige nieuwe cadeaus uit mogen pakken.

Voorinschrijving
De activiteiten zijn te talrijk om allemaal te benoemen. “We zetten in op gezondheid”, aldus Anja die in het dagelijks leven lifestyle coach en masseur is en dat door wil trekken naar de benefietdag. “Van bewegen en gezond leven ga je je beter voelen en daarom dat ik het een Feelgood Benefiet heb genoemd. De workshops die gegeven worden zijn allemaal ter kennismaking en daarom houden we de prijzen vriendelijk. We willen dat zoveel mogelijk mensen de gelegenheid krijgen om mee te doen. Maar het aantal plaatsen is uiteraard beperkt. Daarom is het advies om gewoon langs te komen en te kijken bij welke activiteit of workshop plaats is.”

Droom
De droom van Anja gaat veel verder dan Bladel. “Het zou toch prachtig zijn als andere dorpen zich aansluiten”, lacht ze. “Dat er op dezelfde dag zowel in Reusel als Eersel, Bergeijk en Bladel een Feelgood Benefietdag zou zijn. Ik realiseer me dat dit op zo’n korte termijn niet meer te realiseren is maar wat let ons om het volgend jaar niet te proberen. Ik heb niet de illusie dat er volgend jaar geen kinderen meer in armoede leven. Hulp blijft altijd nodig.”

Wees welkom
Iedereen is van harte welkom om naar de Feelgood Benefietdag voor kinderen in de Kempen te komen. De entree is gratis maar alle workshops en behandelingen kosten geld, geld dat meteen in de pot gestort wordt voor cadeautjes voor kinderen die het moeilijk hebben. Anja is ook blij als er nog mensen zijn die willen helpen met de organisatie en uitvoering van alle plannen. “Het loopt nu maar er zijn nog vele handen nodig”, aldus Anja. “Op de dag zelf zijn er veel mensen nodig om de zalen klaar te zetten en achteraf weer op te ruimen. Meld je hulp aan via de Facebookpagina ‘Feelgood Benefiet voor kinderen in de Kempen’ of via
anja@fitvoorjou.nl. Kom langs op 19 november in Den Herd en help mee om een glimlach op het gezicht van alle kinderen te toveren.

Collecte Natuurmonumenten 26 juni t/m 1 juli Hot icon

Collecte Natuurmonumenten 26 juni t/m 1 juli

BLADEL – Van maandag 26 juni t/m zaterdag 1 juli kan het zijn dat er wordt aangebeld voor een gift t.b.v. Natuurmonumenten. Een klein bedrag is altijd welkom en onze natuur wordt er beter van.

Tevens verzoek ik u om als collectant op te geven. Dit kunt u doen bij mij als wijkcoördinator. Ook voor giften, als de collectant niet bij u is langs gekomen.

Gerry Brandse, Bladel.
Tel. 0497-383606 of
ghbrandse@telfort.nl

Posts loader