iOS:
Bewaar als app -> Kies “Zet in beginscherm” en klaar!

Android:
Bewaar als app-> Kies “Toevoegen aan beginscherm”

Windows:
Bewaar als app-> klik op “Aan start vastpinnen”

loader

Aanmelden voor:

nieuwsbrief, lezersaanbiedingen, speciale acties etc.
Het nieuws van dichtbij

Rubriek Amusement

Bibliotheek viert de Nationale Voorleesdagen

Bibliotheek viert de Nationale Voorleesdagen

Tijdens de Nationale Voorleesdagen, van woensdag 23 januari tot en met zaterdag 2 februari, zet de bibliotheek voorlezen aan dreumesen, peuters en kleuters in de schijnwerpers. Bibliotheek De Kempen organiseert allerlei activiteiten voor kinderen tot zes jaar, waaronder voorlezen, verschillende voorstellingen, een quiz en inspiratiebijeenkomsten over voorlezen.

Centraal staat het prentenboek ‘Een huis voor Harry’ van Leo Timmers. Door bibliotheken verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019. Elke bibliotheekvestiging organiseert tijdens de Voorleesdagen activiteiten voor de allerkleinsten. Het programma van de voorleesdagen bij vestigingen Bladel, Hapert en Reusel is:

Bibliotheek Bladel:
– Interactief voorlezen op woensdagen
23 en 30 januari om 15.00 uur en op zaterdagen 26 januari en 2 februari om 10.00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig.
– Voorstelling Poppentheater Dubbele Jan ‘Een huis voor Harry’ op vrijdag 25 januari van 10.00 tot 10.45 uur. Aanmelden kan via
info@cultuurplazadekempen.nl.
Tickets kosten € 6,50 per kind (volwassenen gratis toegang), bij aanvang van de voorstelling contant af te rekenen.

Bibliotheek Hapert:
– Interactief voorlezen op woensdagen 23 en 30 januari om 15.00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Bibliotheek Reusel:
– Interactief voorlezen op woensdagen 23 en 30 januari om 15.00 uur en op zaterdagen 26 januari en 2 februari om 10.00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig.
– Peuter- en kleuterquiz van woensdag 23 januari t/m zaterdag 2 februari tijdens openingstijden.

Wil jij meer leren over het waarom van lezen en inspiratie opdoen over interactief voorlezen aan (jonge) kinderen? Kom dan naar de bijeenkomst voor volwassenen op dinsdag 22 januari van 19.30 tot 21.00 uur in Bibliotheek Bladel. Bibliotheekleden betalen € 2,50 en niet-leden € 5,00. Koop je tickets via www.bibliotheekdekempen.nl.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen krijgen peuters en kleuters die zich inschrijven voor het gratis jeugdlidmaatschap, een leuk welkomstcadeautje (zolang de voorraad strekt). Inschrijven kan bij elke vestiging of via www.bibliotheekdekempen.nl. Meer informatie zie

www.bibliotheekdekempen.nl

Zittingsavonden van cv de Muggezifters gaan verder onder de naam: de Nieuwe Blaalse Revue – Kaartverkoop gestart!

Zittingsavonden van cv de Muggezifters gaan verder onder de naam: de Nieuwe Blaalse Revue – Kaartverkoop gestart!

BLADEL – Al sinds mensenheugenis organiseren de Muggezifters in Bladel de roemruchte zittingsavonden. Shows vol cabaret, dans en muziek. Ook dit jaar zal dat niet anders zijn. Echter worden deze optredens nu in een nieuw sausje gegoten. Een revue!

Nu zult u denken, een revue is toch niet vernieuwend, maar dat zal u verbazen. Het gaat met name om de opzet die een revue met zich meebrengt en deze blijkt erg van deze tijd te zijn. Zoals Wikipedia al aangeeft: een revue is een vorm van amusementstheater die bestaat uit groots opgezette dans-, zang- en variéténummers en lichtvoetige komische sketches. Korte sketches volgen elkaar in rap tempo en naadloos op. Het is dus een doorlopende show zonder presentator. Ook de raad van Elf zal niet meer op het podium zitten, maar gezellig tussen al het publiek in.

De zaal krijgt ook een flinke opschudding. Tafels worden als losse eilandjes, in groepen verspreid door de zaal. Wanneer je met een groep groter dan zes personen bent kun je aangeven bij de kaartverkoop dat jullie bij elkaar horen en wij delen jullie groep dan ergens in. Er kan dit jaar niet worden aangegeven waar je precies wil zitten. Wij delen de zaal in. De indeling zal zijn zoals je ziet bij grote Amerikaanse award ceremonies. Lekkere hapjes op tafel en de obers die de hele avond rond blijven lopen. Ondertussen is op het podium een gigantische showtrap herrezen en zijn er allerlei beelden op enorme LED schermen. Wel willen we jullie niet de geliefde tonpraters onthouden en we hebben er dan ook maar liefst drie! Naadloos worden zij in het flitsende programma verweven. Dit jaar kunnen we met trots zeggen dat de volgende heren acte de présence zullen geven. Dit zijn Hans Keeris, Frank Schrijen en lokale held Harm Swaanen uit Casteren.

De hele avond is geweldig in elkaar gezet door de PGL van L’Union, High Energy, Jack Vosters, De drie Gezusters, Adjudant Karrottini en de rest van de raad van Elf. In allerlei verrassende en nieuwe vormen zullen zij letterlijk en figuurlijk de revue passeren. De trainsters van High Energy hebben zelfs het carnavalslied van 2019 geschreven. En dit belooft misschien wel een nationale carnavalskraker te worden! Vol Gelredome in 2020 is het streven. Oftewel wacht niet te lang en bemachtig snel uw kaarten voor De Nieuwe Blaalse Revue.

Kaarten zijn al verkrijgbaar sinds de bekendmaking van de Prins Johan 11.0 in november. Deze loopt ook al aardig storm. Wees er daarom echt snel bij. De laatste zaterdag is al behoorlijk vol. Dit komt ook doordat de nieuwe opstelling in de zaal een beperkt aantal plaatsen met zich meebrengt.

De shows zijn op de volgende dagen:
– Vrijdag 15 februari. Enkel voor leden van de Seniorenverenigingen van de gemeente Bladel. Op vertoon van ledenpas. Kaartverkoopmoment op zaterdag 26 januari om 10.00 uur). Aanvang 19.11 uur.
– Zaterdag 16 februari, aanvang 19.49 uur
– Vrijdag 22 februari, aanvang 19.49 uur
– Zaterdag 23 februari, aanvang 19.49 uur

Kaarten kosten € 12,50 en zijn online verkrijgbaar via onze Facebookpagina, de website www.muggezifters.nl of bij de volgende verkooppunten:
– Grandcafé Llamar,
– Primera Bladel en uiteraard
– CC Den Herd.

Ook hiervoor is nog een extra officieel verkoopmoment en dat is ook zaterdag 26 januari om 13.00 uur in CC Den Herd.

www.muggezifters.nl

Lezing ‘Klanken en kleuren in de kunst’ in Bibliotheek Bladel

Lezing ‘Klanken en kleuren in de kunst’ in Bibliotheek Bladel

BLADEL – Liefhebbers van muziek, literatuur, beeldende kunst weten dat kunst een bepaalde sfeer kan oproepen. Een boek brengt een bepaalde stemming en muziek roept emoties op. Sferen, stemmingen en emoties worden onbewust geassocieerd met kleuren. Schrijvers vertalen klanken en kleuren in woorden en schilders zetten deze om in kleuren en componisten geven deze weer in muzikale lijnen.

De sprekers
Marja Vrijling, Bram Noot en Joop de Weger presenteren een niet-alledaagse benadering van kunst. Ze belichten dwarsverbanden tussen beeldende kunst, muziek en literatuur. Ze laten zien dat diverse vormen van kunst uit verschillende tijdperken naadloos op elkaar aansluiten. Marja, Bram en Joop laten acht verschillende kunst combinaties zien.

De lezing is op zaterdag 19 januari van 14.00 tot 16.00 uur in Bibliotheek Bladel. De entree bedraagt € 6,00. Aanmelden en tickets via het cursusaanbod op www.volksuniversiteitdekempen.nl

Concert van DAE & Men en Amkanto in de Elzenhoeve

Concert van DAE & Men en Amkanto in de Elzenhoeve

LUYKSGESTEL – Op zaterdagavond 19 januari, om 20.30 uur, vindt er in de Elzenhoeve, Elsendijk 1, weer een fraai concert plaats van 2 zeer muzikale acts. DAE & Men betreedt het podium met diverse prachtige Tom Waits-nummers en bluegrass traditionals en vooraf schittert Amkanto met haar speciale accordeon en bezwerende stem.

DAE & Men is een nieuwe groep uit Tilburg en omstreken. De band, die bestaat uit vier muzikanten die hun sporen in de muziek ruimschoots hebben verdiend, brengt een (nagenoeg) akoestische set met diverse covers van de grote Tom Waits en prettig in het gehoor liggende Amerikaanse bluegrass traditionals. DAE & Men bestaat uit leden die allen hun roots kennen in de folkmuziek en in diverse bands spelen, te weten: Sander van der Schaaf (zang, gitaar en mandoline), Carel van Oirschot (zang, gitaar en tambura), Gregor Swinkels (zang en basgitaar) en Edwin Daemen (zang en accordeon).

Amkanto is het alter ego van Eulalie Hupin, een autodidact die door veel samen te spelen met muzikanten uit alle windstreken ‘het vak’ heeft geleerd. Deze gepassioneerde muzikante zingt en speelt in diverse samenstellingen maar solo onder de naam Amkanto. Eulalie neemt u mee op reis langs haar vele inspiratiebronnen uit verschillende tradities. Gewapend met haar bezwerende stem en haar speciaal gebouwde accordeon pakt ze moeiteloos iedere toehoorder in. Amkanto wordt wanneer mogelijk begeleid door gitarist Michel Jacqmain.

De Elzenhoeve verwelkomt u gastvrij vanaf 19.30 uur. en het optreden begint om 20.30 uur. Entree: € 10,-. Meer informatie:

www.elzenhoeve.eu

Van ruilen komt niet altijd huilen – Cor van Ham stopt na 52 jaar als organisator Bladelse ruilbeurs Hot icon

Van ruilen komt niet altijd huilen – Cor van Ham stopt na 52 jaar als organisator Bladelse ruilbeurs

BLADEL – Cor van Ham uit Bladel heeft er de afgelopen 52 jaar voor gezorgd dat er elke eerste maandag van de maand een ruilbeurs werd gehouden in Den Herd in Bladel. Om gezondheidsredenen heeft hij onlangs aangegeven te stoppen met de organisatie maar zijn ruilmakkers lieten hem natuurlijk niet gaan, zonder passend afscheid.

Ruilbeurs Bladel
In 1966 begon de in Tilburg geboren Cor van Ham als ambtenaar op het Bladelse gemeentehuis. Postzegels sparen was toen al zijn hobby en hij hoorde van een ruilbeurs in Arendonk. “Daar ging ik maar eens een kijkje nemen met mijn ‘handel’ want naast ruilen, verkocht ik ook zegels. Ik kreeg daar op niet mis te verstane wijze te horen dat ik niet welkom was. Er was een handelaar uit Amsterdam die er de dienst uitmaakte en volgens hem maakte ik de handel kapot door te lage prijzen. Ik hield het bij dat ene bezoekje maar besloot een ruilbeurs in Bladel te gaan organiseren. Met Frans Roijmans, de toenmalige beheerder van Den Herd, maakte ik heldere afspraken en sindsdien is het – voor zover de feestdagen en zomervakantie het toelaten – elke eerste maandag van de maand ruilbeurs.”

Hoogtijdagen
Het ruilen kende hoogtijdagen in Bladel. “Niet alleen hier hoor”, verduidelijkt Cor. “Vroeger spaarde iedereen wel iets, vooral de jeugd. Alles kon bij ons geruild worden: stickers, speldjes, prentjes, lucifers, suikerzakjes, sigarenbandjes, munten en postzegels. Er zijn dagen geweest dat er 250 ruilers kwamen; het leefde echt. Helaas wordt er door de jeugd nog maar weinig gespaard, af en toe een paar voetbalplaatjes bij een supermarkt maar dat sterft dikwijls een snelle dood.” Op dit moment bezoeken 6 trouwe leden maandelijks de ruilbeurs en zijn er alleen nog postzegels.

Zoektocht
Elke filatelist heeft een eigen specificatie: Cor heeft zich toegelegd op het verzamelen van postzegels met een zogenoemde ‘plaatfout’. “Soms gaat er iets mis met het drukken en komen de zegels per ongeluk toch op de markt”, legt Cor uit. “Ik heb een ‘bijbel’ waarin alle misdrukken zijn opgenomen en daar speur ik naar.” Denk niet dat een zeldzame misdruk een fortuin oplevert, die tijd is voorbij. “De waarde varieert van enkele centen tot een heel enkele keer € 1000,- maar die zegel heb ik nog nooit gevonden”, aldus Cor. “Het gaat mij om de zoektocht en het bezig zijn met de hobby.” Mede-spaarder Gerard Panken vraagt of Cor alle postzegels die hij krijgt van dorpsgenoten en kennissen al uitgezocht heeft. “Bijna”, lacht Cor. “Nog een stuk of 25 bananendozen te gaan.” Volgens zijn vriendin Henny is Cor áltijd met postzegels bezig: “Hij wordt er soms zwetend wakker van”, lacht ze.

In ‘t zonnetje
De leden van de ruilbeurs helpen elkaar met de hobby. “Er spaart iemand postzegels waar uilen op staan, een ander gaat voor bloemen, zegels waar Kennedy op staat, vogels of reddingsvoertuigen. We bezoeken naast de beurs in Bladel ook andere beurzen en dan zoeken we niet alleen voor onszelf.”

Cor werd, tot zijn grote verrassing, door zijn mede-ruilers in het zonnetje gezet en kreeg naast een bulk oude onafgeweekte postzegels, een lekker flesje van zijn favoriete borrel en een oude ansichtkaart uit Tilburg, ook een velletje zegels met zijn eigen beeltenis. Die gaan bij Cor direct in de verzamelmap want een kaart versturen met zo’n zeldzame zegel, kan écht niet, volgens Cor.

Optreden van TipJar in de Cultuurboerderij

Optreden van TipJar in de Cultuurboerderij

WESTELBEERS – Op zondagmiddag 20 januari, om 14.30 uur, is er een optreden van TipJar in de Cultuurboerderij, Voldijnseweg 8 te Westelbeers.

TipJar maakt aanstekelijke liedjes aan de hippie-kant van country. Het warme seventies countryfolkgeluid doet vermoeden dat Amerika een belangrijke inspiratiebron is. Kenmerkend zijn de warme grooves en driestemmige zang. TipJar voelt zich hoorbaar thuis in een van de bakermatten van de Amerikaanse rootsmuziek. De band bestaat uit Bart de Win (toetsen, gitaar, zang), Arianne Knegt (zang, ukelele) en Harry Hendriks (gitaar, banjo, zang).

Prins Bramboo & Prinses Jane – Bram & Janneke Laurijsen zijn nieuwe prins en prinses C.V. de Rookworsten Hot icon

Prins Bramboo & Prinses Jane – Bram & Janneke Laurijsen zijn nieuwe prins en prinses C.V. de Rookworsten

HAPERT – Afgelopen zaterdag werd in een volle, mede door muzikale omlijsting van DJ Dave Bullens (omdat huis DJ Arie van de Pol een keer aan de andere kant van de draaitafel stond), zeer gezellige residentie Grand Café ’t Huukske Bram Laurijsen gepresenteerd als 21e prins en zijn zusje Janneke als 8e prinses van carnavalsvereniging de Rookworsten.

Bram & Janneke nemen hiermee het stokje over van Prins Dagobart Duck & Prinses Demini Mouse. Dit jaar wordt onze vereniging aangevoerd door 2 Jungle Book grootheden! Bram & Janneke zullen onze vereniging aanvoeren als Prins Bramboo & Prinses Jane tijdens carnaval 2019!

Prins Bramboo zal ter zijde gestaan worden door adjudant Leeuw-uh-Rik (Rik Verdonschot) en prinses Jane zal onvoorwaardelijke steun krijgen van adjudante Aabje (Annabel van Dingenen). Uiteraard zullen beiden van raad worden voorzien door hun voltallige mannelijke c.q. vrouwelijke Raad van Elf. Als dat geen garantie voor een
fantastische en onvergetelijke carnaval 2019 is!

Carnavalsvereniging de Rookworsten is zeer verguld met dit nieuwe koningskoppel en is ervan overtuigd dat onder aanvoering van dit jonge en energieke duo Haperts Carnaval weer een doldwaas feest gaat worden. ‘Welcome to the Jungle’ tijdens carnaval 2019!

Bestuur cv de Rookworsten

Foto: Angelique Lemmens
www.angeliquelemmens.eu

Lezer van de maand januari Bladel: Tuur Kuijpers Hot icon

Lezer van de maand januari Bladel: Tuur Kuijpers

BLADEL – Ik heet Tuur Kuijpers. Ik ben 9 jaar oud en zit in groep 5B van de Franciscusschool. Mijn juffen zijn juf Eefje en juf Catrien. Mijn leukste vak op school is lezen en mijn hobby’s zijn Fortnite spelen en badminton. Later als ik groot ben wil ik graag motorcrosser worden.

Ik wil graag lezer van de maand zijn omdat ik graag lees en omdat ik andere kinderen enthousiast wil maken over mijn favoriete boeken. Paul van Loon is mijn lievelingsschrijver. Wil je mijn top 10 komen bekijken, kom dan naar de bibliotheek in Bladel. Daar staan ze allemaal bij elkaar. Of misschien wil jij ook lezer van de maand worden? Geef je dan op. Iedere lezer van de maand krijgt een cadeautje, geschonken door Boekhandel Papierelier.

Posts loader