iOS:
Bewaar als app -> Kies “Zet in beginscherm” en klaar!

Android:
Bewaar als app-> Kies “Toevoegen aan beginscherm”

Windows:
Bewaar als app-> klik op “Aan start vastpinnen”

loader

Aanmelden voor:

nieuwsbrief, lezersaanbiedingen, speciale acties etc.
Het nieuws van dichtbij

Rubriek Amusement

Gratis dagvergunning voor de jeugd – Bij HSV de Gezellige Vissers

Gratis dagvergunning voor de jeugd – Bij HSV de Gezellige Vissers

REUSEL – Op zaterdag 26 mei is het weer Nationale Hengeldag. Als bestuur van hengelsportvereniging De Gezellige Vissers uit Reusel vinden we dit een mooie gelegenheid om de vissende jeugd van Reusel e.o. eens kennis te laten maken met onze visvijvers.

Er vindt op de Molenheide te Reusel deze dag eerst een viswedstrijd plaats die van 08.00 tot 12.00 uur duurt. Kom gerust eens de kunst van onze wedstrijdvissers afkijken. Aansluitend op de wedstrijd, vanaf ongeveer 12.30 tot circa 14.00 uur, biedt HSV De Gezellige Vissers jongens en meisjes tot 16 jaar een gratis dagvergunning aan (legitimatie verplicht). Deze gratis dagvergunning is alleen geldig op 26 mei tijdens de Nationale Hengeldag en kan bij de schuilhut op visvijver de Molenheide te Reusel worden opgehaald. Met deze dagvergunning kun je dan zowel op de visvijver de Molenheide te Reusel als op visvijver de Couwenberg te Lage Mierde gaan vissen.Als je eerst meer informatie wilt over onze club, kom gerust langs, ook voor vragen/informatie is er uiteraard volop gelegenheid of kijk op onze website.

Let op: je dient zelf voor de benodigde materialen te zorgen, zoals hengel, aas en voer. Dagvissers worden geacht de basisvaardigheden van het vissen onder de knie te hebben. Hopelijk werken niet alleen de weergoden op zaterdag 26 mei een beetje mee, maar zijn ook de vissersgoden ons gunstig gestemd.

www.degezelligevissers.nl

Thema-avond over vleermuizen en excursie Hot icon

Thema-avond over vleermuizen en excursie

BERGEIJK – Vleermuizen, geheimzinnige fladderaars. Uitkijken dat ze niet per ongeluk tegen je aan vliegen, een gemene beet uitdelen of vast komen te zitten in je haar! IVN Bergeijk-Eersel wil dit naargeestige beeld van, wat in werkelijkheid fascinerende dieren zijn, graag rechtzetten. Op donderdag 24 mei is er eerst een thema-avond in het bezoekerscentrum van Natuurtuin ’t Loo en woensdag 6 juni een excursie in de omgeving van de Achelse Kluis. Alle kans dat je de mysterieuze, vliegende zoogdieren voortaan met heel andere ogen gaat bekijken.

Presentator op de thema-avond en gids tijdens de excursie is Ghis Palmans, vleermuisexpert en –onderzoeker, verbonden aan onze Vlaamse zusterorganisatie Natuurpunt. Hij is een gepassioneerd verteller over deze vliegkunstenaars onder de nachtdieren. Vleermuizen leiden een enigszins verborgen, maar boeiend leven. Overdag houden ze zich schuil. Ze vliegen uit in de schemering en zijn dan goed te herkennen. In de eerste plaats omdat er in de schemering weinig vogels vliegen, en in de tweede plaats omdat hun vlucht nogal afwijkend is. Op jacht naar vliegende insecten hebben vleermuizen een zeer onregelmatige vlucht; ze kunnen snel hun vliegrichting aanpassen. Op die manier weten ze tot wel 3.000 muggen en andere insecten per nacht te verschalken. Wat hen gelijk al een stuk sympathieker maakt…

Vleermuizen spotten
Wereldwijd zijn er zo’n 1.100 soorten vleermuizen, waarvan er 20 in Nederland voorkomen. Tijdens de excursie kijken we welke soorten we tegenkomen. Dat gebeurt met behulp van een bat-detector, een instrument dat de geluiden van vleermuizen ook voor mensen hoorbaar maakt. Vleermuizen stoten tijdens het vliegen namelijk heel hoge geluiden uit. Deze geluiden zijn zo hoog (van 15.000 Hz tot 120.000 Hz), dat de mens ze niet kan horen en worden daarom ultrasoon genoemd. Vleermuizen kunnen een beeld vormen van hun omgeving aan de hand van de teruggekaatste geluidsgolven. Met dit echolocatie-systeem, ook wel sonar genoemd, kunnen ze in het donker feilloos de weg vinden. Ghis Palmans, onze gids, vertelt er alles over!

De thema-avond op donderdag 24 mei begint om 20.00 uur in Natuurtuin ’t Loo, Terlostraat 4 te Bergeijk. Entree: € 5,-; IVN-leden gratis. De excursie op woensdag 6 juni start om 20.30 uur bij de Achelse Kluis, De Kluis 1 in Hamont-Achel. Deelname is gratis.

ALOHA the party – Jeugdorkest L’Union geeft verrassende concerten op 2 en 3 juni in Pius X-College Hot icon

ALOHA the party – Jeugdorkest L’Union geeft verrassende concerten op 2 en 3 juni in Pius X-College

BLADEL – Dit hele jaar staat in het teken van de viering van het 175-jarig bestaan van Koninklijke Harmonie L’Union. De percussiegroep organiseert een supergezellige reünie op 9 juni en de piepers hebben een prachtig en drukbezocht lenteconcert gegeven, samen met de collega-muzikanten uit de andere dorpen uit de gemeente. Het groot orkest viert hun feestje in het najaar en in juni is het de beurt aan het Jeugdorkest.

Aloha
De titel van het concert van het Jeugdorkest, verklapt meteen het gevoel: ALOHA the Party. Zomerse sferen, gezelligheid, ongedwongenheid en vrolijke muziek. “Dat klopt precies”, vindt Lieke Jorissen, één van de organisatoren van het concert. “We willen iets anders dan anders en wat we vooral willen is dat de jeugd naar ons komt kijken. We willen bewijzen dat we super toegankelijk repertoire hebben en dat het gewoon kei-tof is om te komen kijken. Daarom geven we op zaterdagavond 2 juni een concert waarbij alleen staanplaatsen zijn en ja, er mag gedanst worden. Dat concert is voor iedereen tót 18 jaar. Voor onze oudere bezoekers hebben we een concert waarbij wel zitplaatsen zijn op zondagmiddag 3 juni. De inhoud van het concert is precies hetzelfde.” Beide concerten vinden plaats in de grote aula van het Pius X-College.

Zomerse muziek
Muziek van nu staat op het repertoire. “We gaan ook een beetje terug in de tijd”, meldt Willemijn Wouters. “Toen we een medley van Grease voorstelden aan de leden, waren er verschillende bij die dat nooit eerder gehoord hadden. We spelen nummers uit film en musical, popmuziek uit de Top 40, zomerse nummers en een paar ‘zwaar foute nummers’. Heerlijk herkenbaar en voor onze leden leuk om te spelen.” Het harmonieorkest wordt aangevuld met een band en een aantal zangeressen. Britt Daniëls speelt trombone en zingt een paar nummers. “Ik hou enorm van musical en vind het dan ook geweldig dat ik die nummers mag zingen.”

Supporting acts
Maud van Limpt is geen lid van het jeugdorkest maar zij komt wel zingen; zij houdt meer van stevige poprocknummers: “Heel fijn dat ik in overleg met het orkest kon bepalen welke nummers is zing. Ik doe een muziekopleiding en grijp elke kans aan die ik krijg om ervaring op te doen.” Willemijn heeft Maud gescout toen ze in Reusel op stap ging en Maud een spontaan optreden zag geven in één van de cafés. “Ik zag meteen dat het bij ons concert zou passen en ze past bij onze doelgroep, zowel op zaterdag als op zondag”, lacht Willemijn. Doris Vosters (met band) neemt een deel van het concert voor haar rekening, de percussiegroep komt langs, High Energy verzorgt een optreden, Lex van Dongen presenteert de avond en er is een verrassingsact. “Daarover zeggen we natuurlijk helemaal niets maar het wordt echt geweldig”, belooft Britt. “Op social media geven we af en toe een hint, dus het is slim die in de gaten te houden.” De zaterdagavond wordt afgesloten met een vette afterparty waarbij DJ Menno de plaatjes draait.

Concert van het jaar
Omdat het concert in het Pius X-College wordt gehouden, is er een speciale samenwerking ontstaan met Pius X-TV. Lieke: “Pius X-TV heeft een promotiefilmpje voor ons gemaakt, dat op social media voorbij komt. Het concert wordt een totaalbelevenis en we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: we zijn klaar met het oubollige imago dat harmonieorkesten vaak hebben. Wij zijn niet saai! De muziek is hip, de aankleding wordt fantastisch, we spelen niet in ons uniform en het gaat echt knallen als een dolle. Je gaat gewoon een super gaaf concert missen als je niet komt. Dit wordt het concert van het jaar.” De anderen zijn het van harte met haar eens: “Dit wordt echt zó vet.”

Erbij zijn?
De circa vijftig muzikanten staan onder muzikale leiding van Frank Brouwers en doen tijdens dit concert meer denken aan bandleden dan orkestleden. Britt: “We zijn in dit geval eigenlijk een heel grote bigband en dat is zó leuk om te doen. Ik denk dat het concert aan een promsconcert doet denken; wat vrijer, wat losser, toegankelijker. Klassieke muziek is prachtig om te spelen maar dat laten we bij dit concert achterwege.” Wie erbij wil zijn, kan kaarten, à € 5,- per stuk (inclusief consumptie) reserveren door een berichtje via Facebook of Instagram (alohapartylunion) te sturen of een mailtje naar
alohapartylunion@gmail.com. Uiteraard zijn op de dag van het concert nog kaarten te koop aan de kassa. Aarzel niet langer en bestel die kaarten want dit concert móet je beleefd hebben.

Luisteravond in De Leenhoef Hot icon

Luisteravond in De Leenhoef

KNEGSEL – De laatste luisterbijeenkomst van dit seizoen, woensdag 23 mei, is gewijd aan het hart van de klassieke muziek: Oostenrijk. Dat Johann Strauss een Oostenrijker was is vast wel bekend. Maar dat dit land buiten Strauss veel meer te bieden heeft zal duidelijk worden.

Uit het grote aanbod van werk van Oostenrijkse componisten worden er vijftien geselecteerd, die een mooie doorsnee vertegenwoordigen van Oostenrijkse klassieke muziek uit de periode 1700 tot 1930. Als gast deze avond treedt Mark Boonstra op, trombonist bij de Philharmonie Zuidnederland, één van de succesvolste orkesten in Nederland.

De luisterbijeenkomst ‘Oostenrijkse ontmoetingen’ wordt gehouden in De Leenhoef te Knegsel. Aanvang is om 20.00 uur.Toegangsprijs: € 12,50. Voor meer informatie kijkt u op de website. Daar valt een voorproefje van het programma te beluisteren: Fritz Kreisler’s Liebesleid.

www.treskemuziek.nl

Wandel-3-daagse in Hooge Mierde – Organisatie: Korfbalvereniging DDW

Wandel-3-daagse in Hooge Mierde – Organisatie: Korfbalvereniging DDW

HOOGE MIERDE – Korfbalvereniging DDW organiseert dit jaar voor de achtste keer een Wandel-3-daagse in Hooge Mierde. Dit zal plaatsvinden op 6, 7 en 8 juni. Je kunt kiezen om per dag 5 of 10 km te lopen via een toeristische route door het dorp en omgeving. De start zal dagelijks plaatsvinden vanaf sportpark de Leeuwerik. De 5 km start tussen 18.00 en 20.00 uur, de 10 km start tussen 18.00 en 19.30 uur.

Op vrijdag 8 juni zal er een feestelijke intocht plaatsvinden, waarbij de deelnemers onder muzikale begeleiding om 20.00 uur van het Myrthaplein naar het sportpark zullen lopen. Toeschouwers zijn hierbij van harte welkom!

Vanwege deze intocht zijn de starttijden op vrijdag aangepast: de 10 km kan starten vanaf 17.45 uur en de 5 km kan starten vanaf 18.45 uur, zodat alle lopers om 20.00 uur aanwezig zullen zijn op het Myrthaplein.

Het startgeld bedraagt € 5,00 voor drie dagen of € 2,00 per dag. Het is ook mogelijk om één of twee dagen mee te lopen. Kinderen onder de 12 jaar mogen alleen onder begeleiding van een volwassene (18+) deelnemen. Tijdens het lopen adviseren wij het dragen van een fluoriserend hesje. Wij hopen ook dit jaar op een grote opkomst. Dus zorg dat je erbij bent!

DOT opentuinroute Hot icon

DOT opentuinroute

DUIZEL – Op 26 en 27 mei is er voor het eerst een opentuinroute in Duizel. Acht zeer verschillende tuinen in Duizel, variërend van bloementuin, moestuin, parkje, boomgaardje, tuinen met vijvers, zijn alleen al door hun ligging de moeite waard om te bezoeken. De oude toren, de kerk en het weidse platteland van de Kempen vormen soms een boeiende achtergrond. Steeds vindt u enthousiaste tuinbezitters die graag uw groenvragen beantwoorden. De tuinen zijn open van 12.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis.

Locaties tuinen (in willekeurige volgorde te bezoeken): Akkerstraat 9, Frank van Vliet en Berry van Elderen; Donk 5A, Theo en Anne-Cathrien van Kasteren; Groenstraat 4, Aukje Vegting; Groenstraat 53, Sjan en Theo Kox; Kruisstraat 9, Ineke van den Berg en Dick Reuver; Van Tuijlhof 2, Frans en Bea Mollen; St. Janstraat 68, Marja van Riel en Wim Huijbregts en Smitseind 30, Frans Gevers. Op het eerste door u bezochte adres krijgt u een plattegrond van Duizel met de deelnemende tuinen te herkennen aan de DOT-vlag. Bij de kerk is een groot parkeerterrein, aan het einde van de Sint Janstraat (bij Marja van Riel en Wim Huijbregts) is op het gras veel parkeergelegenheid. Vandaaruit kunt u te voet of per fiets gemakkelijk alle tuinen bezoeken.

7e Avondwandel3daagse Hot icon

7e Avondwandel3daagse

Op 6, 7 en 8 juni wordt er voor de 7e keer een Avondwandel3daagse georganiseerd in Casteren. Er zijn wandelroutes uitgezet in de mooie omgeving van Casteren van 3, 6, 9 en 12 km.

De route van 3 km is zeer geschikt voor buggies, rolstoelen en wandelwagens. Starten kan dagelijks tussen 17.30 en 19.00 uur bij Café Den Bels. De kosten voor 3 dagen zijn voor kinderen € 3,- en voor volwassenen
€ 5,-. Een dagkaart is voor kinderen € 1,50 en voor volwassenen € 2,50. Kom gezellig meewandelen en schrijf je in via de website
www.casteren.net of kom gewoon op de dag zelf inschrijven.

De jeugd heeft de toekomst – Jeugdtoernooi Sint-Jorisgilde Bladel op zondag 27 mei Hot icon

De jeugd heeft de toekomst – Jeugdtoernooi Sint-Jorisgilde Bladel op zondag 27 mei

BLADEL – In het kader van het 40-jarig jubileum, organiseert Sint-Jorisgilde in Bladel een groots Jeugdtoernooi. Jeugdleden van schuttersgilden uit de Kring Kempenland komen op zondag 27 mei, strijden om de hoogste eer op het gebied van vendelen, bazuinblazen en trommen. Verbroedering is het doel, vermaak een leuke en onvermijdelijke bijkomstigheid.

Kunstproject
In aanloop naar het Jeugdtoernooi is er op de Franciscusschool een kunstproject gehouden. Leerlingen van de middenbouw zijn aan de slag gegaan met het ontwerpen van eigentijdse vendels en trommen. De resultaten van deze inspanning zijn te zien tijdens de Jeugdgildedag in het gildehuis aan de Leemskuilen. Dat het gilde in Bladel de jeugd een prominente plek geeft, blijkt uit zaken als het jaarlijkse stoepkrijtevenement en de bereidheid mee te werken aan het project ‘Daor hedde de Guld’ in samenwerking met Cultuurplaza De Kempen.

Jeugd
Op 27 mei komen jongeren uit de Kempen en daarbuiten naar Bladel om te strijden voor zilverprijzen en elkaar te ontmoeten. De rijke tradities van het gilde zullen worden tentoongespreid en het is aan de jeugd om deze tradities door te geven. In Kring Kempenland is een Klankbordgroep Jeugd actief die een paar maal per jaar een activiteit voor de jeugdleden organiseert. Tijdens het Jeugdtoernooi zal deze groep aanwezig zijn en aanwezige kinderen uitnodigen om deel te nemen aal tal van spelletje, zoals XL-games, vlakboogschieten en infraroodschieten.

Kom langs
Iedereen is van harte uitgenodigd om langs te komen op het gildeterrein in Bladel op zondag 27 mei. Er wordt aangeraden zoveel mogelijk op de fiets of te voet te komen, aangezien het aantal parkeerplekken zéér beperkt is.

Het programma start om 11.00 uur, om 16.30 uur zijn alle wedstrijden gespeeld. Daarna zal de prijsuitreiking zijn van de diverse spellen en activiteiten die gedurende de dag plaatsvinden. Uiteraard worden dan ook de jeugdgildeleden gehuldigd die in de prijzen zijn gevallen.

Posts loader