iOS:
Bewaar als app -> Kies “Zet in beginscherm” en klaar!

Android:
Bewaar als app-> Kies “Toevoegen aan beginscherm”

Windows:
Bewaar als app-> klik op “Aan start vastpinnen”

loader

Aanmelden voor:

nieuwsbrief, lezersaanbiedingen, speciale acties etc.
Het nieuws van dichtbij

Rubriek Gemeentelijk

Breng de gemeente Bladel in beeld!

Breng de gemeente Bladel in beeld!

In december 2018 verschijnt de gemeentegids voor 2019, die het bedrijf Akse Media uitgeeft in samenwerking met de gemeente Bladel. We willen de gids niet alleen vóór u maken, maar ook met u. Daarom organiseren wij een fotowedstrijd, waarbij we (een selectie) van de ingezonden foto’s in de gemeentegids plaatsen.

U kunt uw foto(’s) tot en met vrijdag 31 augustus sturen naar voorlichting@bladel.nl onder vermelding van uw naam en adresgegevens. De winnende foto wordt beloond met een VVV-bon ter waarde van € 50,- en komt op de voorpagina van de gemeentegids.

Om het voor iedereen helder en leuk te houden, hebben we een aantal spelregels:
– We ontvangen graag foto’s die volgens u de gemeente Bladel in beeld brengen. Geef in de mail en/of in de bestandsnamen aan waar de foto’s zijn gemaakt.
– De foto’s moeten aangeleverd worden in JPEG/JPG-formaat met een minimale resolutie van 300 dpi of minimaal 1 Mb.
– Door deelname aan de fotowedstrijd geeft de maker de gemeente Bladel het recht om de aangeleverde foto’s vrij te gebruiken in andere interne en externe communicatie-uitingen.
– Indien er personen herkenbaar op de foto staan, garandeert de maker dat de geportretteerde perso(o)n(en) toestemming voor de foto en deelneming van de actie hebben gegeven.
– De inzender vrijwaart gemeente Bladel van aanspraken tot schadevergoeding, dan wel redelijke (gebruik)vergoeding vanwege inbreuk op het portretrecht.

De winnende foto wordt begin september 2018 bekendgemaakt. De winnaar krijgt hiervan persoonlijk bericht. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met team communicatie via voorlichting@bladel.nl of via tel. 361636.

Rendementen combiluchtwassers aangepast Hot icon

Rendementen combiluchtwassers aangepast

Op 11 april informeerden wij u dat een bepaald type combiluchtwasser minder rendement geeft dan verwacht. Dit bleek uit onderzoek in opdracht van het Ministerie van I&W. Er is toen ook medegedeeld dat de gemeente zou wachten met het beoordelen van nieuwe aanvragen totdat de Rijksoverheid de werkelijke rendementscijfers zou vaststellen. Dit is op 20 juli 2018 gebeurd.

Vanaf nu is het wettelijk verplicht om bij de vergunningverlening uit te gaan van 40% geurverwijdering in plaats van de 80% die tot nu toe werd gehanteerd. Veehouders die een nieuwe vergunning aanvragen moeten hier rekening mee houden. Ze kunnen minder makkelijk aan de geurnormen van de gemeente voldoen en minder uitbreiden dan ze tot voor kort wellicht veronderstelden.

Er komt ook een commissie die gaat adviseren over het repareren van de al vergunde en aangeschafte combiluchtwassers. Samen met deskundigen zal er een antwoord gevonden moeten worden op de vraag hoe het gat tussen 40% en 80% geurverwijdering gedicht moet worden. In de gemeente Bladel gaat het om 31 locaties waar al een dergelijk type combiluchtwasser aanwezig is. De gemeente mag de bestaande vergunningen niet aanpassen of intrekken. Meer informatie kunt u vinden op

www.overlegienm.nl/onderwerpen/geurhinder+veehouderijen/default.aspx

Vrijwilligerswerk doen?

Vrijwilligerswerk doen?

Heeft u nog wat tijd over en bent u op zoek naar een zinvolle tijdsbesteding? Wilt u graag nieuwe contacten opdoen of wilt u nog iets nieuws leren? Kom dan eens praten bij het Vrijwilligersbureau Bladel. De medewerkers van het Vrijwilligersbureau kunnen samen met u bekijken wat voor soort vrijwilligerswerk bij u past wat betreft taken, tijd en locatie.

Samenwerken met en voor andere mensen geeft veel plezier en een zinvolle tijdsbesteding. U maakt anderen blij met de extra inzet die u biedt. Ook zorgt meedoen bij een organisatie ervoor dat u actief blijft en nieuwe contacten opdoet.

Het Vrijwilligersbureau Bladel is het centrale punt waar vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk samenkomt. De medewerkers van het bureau helpen u graag om passend vrijwilligerswerk te vinden. Ook plaatsen zij vacatures van organisaties op de website zodat iedereen kan zien door wie er ondersteuning gevraagd wordt. De vacatures die worden aangeboden zijn heel divers. Er is onder andere vrijwilligerswerk beschikbaar in bestuur, cultuur, natuur, sport, vervoer, vluchtelingenhulp, welzijn en zorg.

Voor vragen, advies en opgave van vacatures voor vrijwilligers kunt u mailen naar info@vrijwilligersbureaubladel.nl. Wilt u graag vrijwilligerswerk gaan doen? Kijk dan op de vacaturesite van het Vrijwilligersbureau: www.vrijwilligersbureaubladel.nl.

Op woensdag en vrijdag kunt u van 09.00 tot 11.00 uur binnenlopen op het spreekuur van het Vrijwilligersbureau Bladel voor een informatief gesprek. Vrijwilligers en vrijwilligersorganisatie kunnen voor vragen ook contact opnemen met de vrijwilligersondersteuner van de gemeente Bladel: Marjo Leijten, email m.leijten@bladel.nl of telefoon 06-19917067.

www.vrijwilligersbureaubladel.nl

Activiteiten in de Week van Dementie

Activiteiten in de Week van Dementie

De Week van Dementie staat weer voor de deur. Van 17 tot en met 21 september organiseert het netwerk Dementievriendelijke gemeente Bladel onderstaande activiteiten in het kader van dementie. Meer informatie over de diverse activiteiten kunt u vinden op www.bladel.nl/dementie.

Aanmelden voor de activiteiten kan door een e-mail te sturen naar dementie@bladel.nl of via 0497-361636. Graag vermelden om welke activiteit het gaat, met hoeveel personen u wilt deelnemen en uw contactgegevens, zodat we contact met u kunnen opnemen bij eventuele wijzigingen.

– Maandag 17 september: wandeling door Hoogeloon voor mensen met dementie en hun naasten. Tijd: 14.00-15.00 uur. Locatie: Steunpunt den Bogerd, Hoogeloon.
– Dinsdag 18 september: wandeling door Hapert en Casteren voor mensen met dementie en hun naasten. Tijd: 14.00-15.00 uur. Locatie: Steunpunt de Kloostertuin, Hapert en Den Aord, Casteren.
– Woensdag 19 september: voorstelling ‘Oploskoffie’ door Pythia Winia. Een aangrijpende en uiterst herkenbare voorstelling over dementie en wat dit doet met de directe omgeving van de dementerende. Inloop: 19.00 uur. Voorstelling: 19.30-20.20 uur. Na afloop is er de mogelijkheid om na te praten. Locatie: Den Tref, Hapert.
– Vrijdag 21 september: wandeling door Bladel voor mensen met dementie en hun naasten. Tijd: 14.00-15.00 uur. Locatie: Den Herd, Bladel.

Expositie Annemieke de Koning in gemeentehuis

Expositie Annemieke de Koning in gemeentehuis

Tot en met september is in het gemeentehuis het werk te zien van Annemieke de Koning uit Lage Mierde.

Annemieke was al op jonge leeftijd bezig met tekenen en schilderen. Vanaf haar 15e is ze voor het eerst naar een grafische opleiding in België gegaan. Daarnaast volgde ze in het weekend cursussen op de vrije academie. Na de middelbare school heeft ze een jaar kunstacademie gevolgd in Breda. Naast haar studie en werk volgde ze regelmatig cursussen model schilderen bij diverse kunstcentra in Tilburg.

Bij atelier C3 heeft Annemieke een ontwikkeling doorgemaakt, waarbij ze haar vrije schilderstijl en het lef om gebruikt materiaal te laten zien in haar werk heeft ontdekt.

De laatste twee jaar is Annemieke aangesloten bij een schilderclub in Tilburg, waarbij ze op zoek is gegaan naar een vorm van abstractie in haar werk en een combinatie van verschillende schildertechnieken en verfstreken. Ze is daarbij de uitdaging aangegaan om nog meer ziel in haar werk te leggen.

Annemiek werkt voornamelijk met olieverf. In deze tentoonstelling zijn er een aantal abstracte landschappen te zien, maar ook zeer realistische zelfportretten met een eigen kijk naar haar zelf en haar leven. Daarnaast hangt ook wat minder recent werk uit de tijd van het model tekenen en schilderen.

Blauwalg in vijver aan de Heideweg in Netersel

Blauwalg in vijver aan de Heideweg in Netersel

Waterschap De Dommel heeft blauwalg aangetroffen in de vijver aan de Heideweg (tussen Lage Mierde en Netersel).

Blauwalg en botulisme ontwikkelt zich voornamelijk bij hogere temperaturen in de lente en in de zomer. Ook komt het voor in stilstaand water, bijvoorbeeld in grotere vijvers die zich in woonwijken bevinden en in zwemplassen. Contact met oppervlaktewater met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan dit maag- en darmklachten veroorzaken. Botulisme is meestal niet gevaarlijk voor mensen, maar honden en andere dieren kunnen er ziek van worden. Honden kunnen beter niet in met blauwalg en/of botulisme besmet water zwemmen. Ook wordt er geadviseerd om daar niet te vissen.

Waterschap De Dommel plaatst waarschuwingsborden bij de vijver. Zodra er in de volgende metingen geen blauwalg meer gemeten wordt, worden de borden verwijderd. Op de website van Waterschap De Dommel vindt u een actueel overzicht van locaties met blauwalg of botulisme en informatie over de risico’s: www.dommel.nl/blauwalg.

Duurzame omscholing van de oude Jacobusschool kan van start gaan Hot icon

Duurzame omscholing van de oude Jacobusschool kan van start gaan

De gemeente Eersel en kopersvereniging de Omscholing hebben, na een lange periode van voorbereiding, een overeenkomst bereikt over de verkoop van de oude Jacobusschool. Het doel van de kopersvereniging is om de Jacobusschool aan de Postakkers in Eersel te transformeren tot een duurzaam woongebouw waarin 14 appartementen worden ondergebracht. De Jacobusschool is een beeldbepalend pand in de Eerselse gemeenschap. Daarom zal de buitenkant nauwelijks veranderingen ondergaan. Dit laatste is in het kader van behoud van erfgoed.

In de raadsvergadering van 23 januari 2018 stemde de gemeenteraad in met het voortzetten van de gesprekken met de Omscholing over de voorgenomen verkoop van de Jacobusschool aan de Omscholing. In de periode van 23 januari 2018 tot en met juni 2018 hebben de onderhandelingen en besprekingen plaatsgevonden, waarna een overeenkomst is bereikt over de voorwaarden van de verkoop. Het verkoopbesluit is nu door het college bekrachtigd, waardoor de transformatie van de oude school naar woningen van start kan gaan.

Met de verkoop aan de Omscholing blijven de waardevolle en kenmerkende onderdelen van het gebouw behouden. Ook de begroeiing van het terrein blijft in tact. Het woongebouw wordt energieneutraal door de collectieve installatie van zonnecollectoren, warmtewinning uit water, buitenlucht en bodem, en door extra isolatiemaatregelen. Deze duurzaamheidsambities sluiten goed aan bij de doelstellingen van de gemeente Eersel om in 2025 energieneutraal te zijn.

Nu de koopovereenkomst gesloten is, verwacht de kopersvereniging eind 2019 de eerste woningen te kunnen opleveren.

Posts loader