Aromatische kruiden worden vaak gebruikt in de keuken, om het eten net even een beetje extra smaak te geven. Ook worden sommige soorten kruiden gebruikt om thee van te zetten, maar wist je dat je kruiden ook op een heel andere manier kunt toepassen? Veel kruiden zijn aromatisch én hebben een luchtzuiverende werking. Door deze kruiden binnenshuis te houden, kun je op een natuurlijke manier je huis een aangename geur geven en de luchtkwaliteit in je woning verhogen.

Een slecht binnenklimaat kan vervelende verschijnselen, zoals niezen, hoofdpijn, droge ogen, benauwdheid en hoestbuien veroorzaken. Een belangrijke oorzaak van het ontstaan van dergelijke klachten is het inhaleren van fijnstof. Met fijnstof worden kleine deeltjes, kleiner dan 10 micrometer, aangeduid die opgebouwd kunnen zijn uit chemische, toxische verbindingen die, in tegenstelling tot stofdeeltjes die groter zijn dan 10 micrometer, niet door de neushaartjes worden tegengehouden. Afhankelijk van welke verbindingen de fijnstof bevat, kunnen de klachten uiteenlopen.

Bij luchtzuivering in huis staan veel mensen niet stil bij het aanschaffen van kamerplanten of het binnenshuis laten groeien van kruiden. Planten en kruiden verhogen op natuurlijke wijze het zuurstofgehalte en de luchtvochtigheid en verminderen het koolstofdioxidegehalte in je woning. Een gezuiverde lucht maakt onder andere dat je minder snel ziek wordt, productiever wordt, je beter kunt concentreren, minder vatbaar bent voor allergieën en slaapkwaliteit verbetert.

Een bijkomend voordeel van kruiden in je huis is dat deze niet heel groot (hoeven te) worden om bij te dragen aan een verbetering van de lucht. Je kunt dus ook als je een kleine woning of kamer hebt verse kruiden houden. Basilicum, jasmijn, rozemarijn, koffieplant en munt dragen allemaal bij aan een betere luchtkwaliteit.

Wanneer de luchtkwaliteit in je woning slecht is, dan bevordert het binnenshuis houden van planten en kruiden deze. Echter is meer groen in je huis geen garantie dat de problemen met de kwaliteit worden verholpen. Andere zaken als een goede ventilatie en eventueel het bestrijden van schimmels zijn noodzakelijk wanneer er sprake is van een matig tot slechte kwaliteit. Wil je weten hoe het met de lucht in jouw woning gesteld is? Dan kun je dit (laten) meten met een luchtkwaliteitsmeter. Zaken als de mate van luchtvochtigheid, fijnstof en koolstofdioxide worden dan in kaart gebracht.