BERGEIJK – Wat hadden wij misschien kunnen doen? Wat hadden wij, als ouders, kunnen doen om te voorkomen dat ons kind verslaafd is geraakt? Achteraf bezien waarschijnlijk weinig! Een kind maakt zelf een keuze om zich te begeven in een bepaalde kring. Maar een kind maakt absoluut geen keuze om verslaafd te raken.

Eén van onze conclusies is, dat een te grote mate van vrijheid tijdens de puberteit niet goed is. De puber heeft duidelijke grenzen nodig en ook goede regels waaraan hij/zij zich moet houden. Bovendien is een te grote ruimte in de financiële middelen een groot gevaar. Contact tussen ouders over deze zaken zou al behoorlijk mee kunnen werken in het stellen van grenzen. De puber heeft namelijk al gauw het verhaal, dat iedereen het mag! De grootste fout is echter te denken, dat het drank- en drugsgebruik bij de ontdekkingsreis in de pubertijd hoort en dat het wel weer overgaat. In veel gevallen gaat het ook weer over, maar in te veel gevallen slaat verslaving toe. Zeg dus ‘nee’ tegen drugs en probeer de puber goed in de gaten te houden. Grijp onmiddellijk in bij twijfel over gebruik. Hoe langer je het kind af kunt houden van teveel alcohol en drugsgebruik, hoe groter de kans op een toekomst zonder afhankelijkheid van deze middelen.

Zou u over deze zaken eens met anderen willen praten, die hier ook mee te maken hebben gehad of nog hebben, dan bent u bij ons aan het goede adres. Op dinsdag 18 februari, van 20.00 tot 22.00 uur, hebben wij onze maandelijkse samenkomst weer in het Thomas van Aquinohuis, Dr. Rauppstraat 52 in Bergeijk. Voor meer info vooraf kunt u bellen met Kitty, tel. 06-44625441 of Sandra, tel. 06-13400967. Mailen kan ook: moedigemoedersdekempen@hotmail.com of kijk op de landelijke website. Iedereen is van harte welkom. Er zijn verder geen kosten aan verbonden.

www.moedigemoeders.nl