REGIO – Buren kunnen je het leven aardig zuur maken. Ze zetten de muziek te hard of hun boom neemt alle uitzicht weg, net als hun wagen die juist bij jou voor de deur wordt geparkeerd. Of een gezamenlijke erfafscheiding die voor problemen zorgt tussen jou en je buren. Of een buur die de uitwerpselen van zijn hond niet opruimt. Kortom, ergernissen in overvloed, maar wat is slim? Direct aanbellen? Verhuizen? Of zijn er alternatieven?

Hieronder wat tips:
– Slim? Ga in gesprek en geef aan waar u zich aan ergert. Breng de kritiek zo concreet mogelijk. Spreek in de ‘ik-vorm’. Ga op voorhand niet vertellen wat de buur wel zal gaan zeggen of dat deze toch geen kant op wil. Wees vriendelijk en geef aan wat u graag zou willen. Maak eventueel afspraken.
– Niets doen? Soms moet je een zekere mate van overlast op de koop toe nemen. Spring niet meteen bij een eerste overlast uit je vel.
– Niet slim? Een koekje van eigen deeg geven. Zelf de muziek b.v. ook extreem hard gaan zetten of de hondenuitwerpselen ook maar laten liggen of expres bij de buren voor de deur gaan parkeren. Dit nodigt weer uit tot een reactie van je buur.
– Rustig? Benader je buur als je zelf rustig bent en niet als je helemaal over de kook bent. Misschien is je buur zich helemaal niet bewust dat er overlast wordt gegeven.
– Op tijd? Ga op tijd het gesprek aan. Hoe langer het blijft ‘hangen’, hoe meer je je gaat ergeren.
– Benoem je gevoel. B.v. je bent boos omdat je niet kunt slapen door het geblaf van hun hond. Je wilt het goede contact met je buur houden en tegelijkertijd ook rustig slapen.
– Denk mee aan een oplossing. Zolang je in gesprek bent, kun je tot een oplossing komen.

Maar kom je er toch niet uit, ook niet als je zelf een gesprek bent aangegaan, denk dan eens wat Buurtbemiddeling voor je kan betekenen. Onze ervaren vrijwilligers willen hier graag een rol in spelen. Na een eerste gesprek met jou gaan ze in gesprek met de buur waar een conflict mee is. Vervolgens is het de bedoeling dat jij en je buur, op een neutrale plaats en onder begeleiding van onze bemiddelaars, samen tot een oplossing komen om het ‘probleem’ op te lossen. De praktijk leert dat dit in 60 tot 70% van de gevallen lukt. Maar misschien kom je er met onze ‘tips’ samen al wel eerder uit. Succes en wat ons betreft.

Wil je informatie of Buurtbemiddeling iets voor je kan betekenen, neem dan contact op met bbm@welzijndekempen.nl of met de coördinator Ton Spanjers via 0497-721615.