BLADEL – Op donderdag 6 december komt Derek Ogilvie naar Bladel. In Cultureel Centrum Den Herd zal hij te zien zijn met zijn ‘Hello Again’ voorstelling waarin hij contact probeert te leggen met ‘de andere kant’. Aan PC55 gunde Derek een exclusief interview.

Je bent jarenlang op tv geweest, waarom nu niet meer?
“Dat heeft alles te maken met de zenderbazen. Die moeten steeds keuzes maken. Ik volg de kijkcijfers nog steeds en als ik zie hoeveel mensen tien jaar geleden naar mijn shows op tv keken, daar kunnen de programma’s van nu alleen maar van dromen. De generatie van nu kijkt niet veel tv meer; ze willen kijken wanneer het hun uitkomt en niet wanneer de programmadirecteur bepaalt wanneer iets uitgezonden wordt. Er spelen wel wat dingetjes voor tv maar daarover kan ik nu nog niets zeggen. Voorlopig hou ik het bij de kleinere theaters want daarin heb ik direct contact met mijn publiek en kunnen mensen zelf ervaren hoe het er in mijn shows aan toe gaat. Het is voor mij elke keer een cadeautje om mensen te mogen overtuigen dat overledenen niet echt weg zijn, dat ze altijd om ons heen zijn en de belangrijke momenten met ons delen.”

Wat kunnen we verwachten van je show?
“In tegenstelling tot mijn vorige show, zoek ik nu bewust de kleinere zalen op. Ik maak meer contact met het publiek want dat is waar de mensen voor komen. Ik vind het fijn voor mijn publiek dat ze niet naar de grote steden hoeven te rijden voor een show maar dat ze dichtbij huis kunnen komen kijken. De kans dat er iemand voor je naar voren komt, is daarmee ook groter. Ik kan moeilijk zeggen hoeveel readings ik doe per avond, soms zijn het er vijftien, soms vijfentwintig. Ik kan op voorhand ook niet voorspellen met wie ik contact krijg. Spirits dienen zich aan; ze komen en gaan. Het gebeurt zelfs dat één bepaalde spirit zich gedurende de show steeds meldt. Die ruimte neem ik.”

Hoe zijn de reacties uit het publiek?
“De meeste mensen kennen me van tv. Daar zag je steeds maar een klein stukje van een reading. De montage knipte eruit wat voor hun niet interessant was. Voor mensen in de zaal zijn vaak de ‘onbelangrijke details’ enorm van belang. Daarom zijn de readings ook zo persoonlijk; alleen jij weet waar ik het over heb en wat het belang daarvoor voor jou is. Mijn shows zijn niet zwaar. Natuurlijk zijn er emotionele momenten wanneer iemand een dierbare overledene herkent maar even vaak wordt er gelachen en is de sfeer luchtig. Ik sta geen moment stil, ik sta trouwens ook niet op het toneel. Ik loop door de zaal, ga naast iemand zitten of hang tegen een rugleuning van een stoel aan. Alles wat ik doe wordt gevolgd door een cameracrew en direct getoond op een groot scherm op het toneel. Daarom maakt het ook niet uit of je op het balkon zit of niet; als de spirits me sturen, geef ik gehoor. Er is een tolk want ik ben me ervan bewust dat niet iedereen mijn Engels goed verstaat en ik praat onvoldoende Nederlands.”

Kun je je gave ‘uitzetten’?
“Gelukkig wel. Als ik met andere dingen bezig ben, dan met mijn werk, kan ik zogezegd de knop omzetten. Maar ik schakel héél makkelijk om hoor. Als ik op straat aangesproken wordt door iemand en er is gelegenheid om contact te maken met ‘de andere kant’ en ik voel dat ik iemand kan helpen, dan doe ik dat. Maar als ik bijvoorbeeld in een winkel ben en er dreigt een heel spektakel te ontstaan, dan doe ik het niet. Ik wil mensen niet voor gek zetten en ik ben geen marionet. Het is heel gek maar ik weet precies waar in mijn hoofd mijn gave zit. In mijn hersenen, boven mijn rechteroog.”

Erbij zijn?
Ben je benieuwd of Derek een boodschap voor je heeft uit het hiernamaals? Ben je sceptisch maar toch nieuwsgierig? Reserveer dan snel je kaarten; op www.denherd.nl vind je een link naar de ticketpagina. Een kaartje kost € 30,70; wacht niet te lang want de voorstelling is bijna uitverkocht.