BLADEL – “DeGoeiPlak, is dat niks voor jou, zei de moeder van mijn schoondochter tegen me. Daarom ben ik een keer meegegaan. En nou kom ik hier elke dinsdag en woensdag. Zo gezellig. Kopje thee of koffie en lekker buurten.”

Voor Anneke Tijssen is de wereld de laatste jaren klein geworden. Ze ziet slecht vanwege een familiale oogkwaal en ook is ze niet meer zo mobiel. Ze is daarom gebonden aan haar appartementje aan het Beukenbos: “In huis kan ik nog goed. Als alles maar op zijn plaats blijft staan. Maar ik kom niet meer in het dorp”, zegt ze met spijt in haar stem. “Ik hou van handwerken, kaarten, rummikubben of lezen, maar dat kan niet meer.”

We spreken Anneke in de huiskamer van DeGoeiPlak. Wekelijks wordt ze twee dagen opgehaald door vrijwilligers. Ze schuift graag mee aan bij de grote huiskamertafel, waar ze met iedereen wel een praatje begint. “Het maakt niet uit waar ik zit. Ik buurt met iedereen. Ik ken ze ook allemaal”, zegt ze er zelf over. “Hier doe je ook de nieuwtjes op. Trouwens de krant ligt er ook. Kunnen ze me voorlezen.”

De vieve Bladelse werd 84 jaar geleden als Anneke Hoogers in Hoogeloon geboren. Ze was oudste van een gezin van twaalf kinderen. Met haar man Wim trok ze naar Bladel. Toen die in 2006 overleed, bleef ze actief. Ze was vrijwilligster bij de KBO en ze schilderde er. Anneke was ook verkoopster bij de Wereldwinkel. Ze vindt het jammer, dat ze dat nu niet meer kan. “Ik geniet nog van mijn kinderen, klein- en achterkleinkinderen. Die vallen nog regelmatig binnen, gelukkig. Ik heb veel mensen om me heen. Dat is een voorrecht. Toch zit je nog veel alleen. Maar ik verveel me niet gauw. Ik heb Gesproken Boek van Visio. Meestal gewoon een ‘romanneke’. Daar geniet ik ook van.”

“Dit hier is ook een geweldige afleiding voor mij”, zegt Anneke Tijssen terwijl ze de kamer van DeGoeiPlak rond wijst. “Vanaf de eerste keer dat ik hier kwam, ben ik niet meer weggegaan. Je hoeft niks af te spreken. Je kunt binnenvallen en mee aanschuiven. Alleen als je mee luncht, dan moet je het even laten weten. De vrijwilligers maken die. Ze zorgen goed voor ons. We hebben ze ook hard nodig. Ze mogen zich nog aanmelden. Schrijf dat maar op.”

Rond feestdagen wordt er op De Goei Plak ook iets extra’s gedaan, zoals een Sinterklaasviering, een Kerstdiner en Nieuwjaarsreceptie. De nadruk ligt echter op de dagelijkse gang van zaken. Elke dinsdag, woensdag en donderdag, tussen 10.00 en 13.30 uur, is DeGoeiPlak aan de Kloostertuin geopend. Onder leiding van Wél!zijn De Kempen houdt een groep vrijwilligers DeGoeiPlak draaiend. “Het is net een zoete inval”, lacht Anneke. “De tafel is dikwijls vol. Net als vroeger thuis, toen we ook met twaalven aan tafel zaten. Zo wordt er ook hier lekker gekletst.”

Wie interesse in vrijwilligerswerk of graag te gast is bij DeGoeiPlak kan contact opnemen met Ivonne Megens, tel. 0497-721611, info@degoeiplak.nl of imegens@welzijndekempen.nl. Binnenlopen mag natuurlijk ook. DeGoeiPlak is open op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.30 uur met gratis activiteiten en tevens gelegenheid om een lunch mee te gebruiken tegen kleine vergoeding. Vervoersmogelijkheden zijn bespreekbaar.

Door Jan Smets