HOOGELOON – Het heeft best veel tijd gekost voor er voldoende materiaal beschikbaar was voor een klein, maar kostbaar boekje, getiteld ‘Hoogeloonse dorpsfiguren uit het verleden’.

Juffrouw van Hoof, voor best veel mensen nog bekend als de schooljuffrouw, leverde de basisgegevens. Ze wist zoveel over Hoogeloon, over de mensen die er woon- den. En dan wist ze natuurlijk vooral ook veel van de kinderen die bij haar in de klas hadden gezeten en via al deze informatiebronnen kon ze veel vertellen over een aantal inwoners van Hoogeloon die volgens haar toch wel een beetje bijzonder waren. Zeker geen mensen die niet goed bekend stonden, maar meer figuren die wat apart waren. Je zou het boekje moeten lezen om een indruk te krijgen wat zij daar mee bedoelde.

Er moet ook zeker vermeld worden dat juffrouw van Hoof, die soms ook wel bekend stond als Marietje van Hoof, een geweldige verteltrant bezat en op veel fronten actief was. Als halfzuster van mister Goossens zat ze in de oorlog ook in het verzet. Verder had ze veel belangstelling voor de natuur en voor archeologie. Ze had veel contact met het 4 Mei Comité Hoogeloon, was er ook lid van en door haar werklust en kennis die ze bezat, was ze bijvoorbeeld nauw betrokken bij de oprichting van de Heemkundige Studiekring De Acht Zaligheden in Eersel. Na haar pensioen kreeg ze nog meer contact met deze en gene en dit monde uit in het doorgeven van veel gegevens aan Leo Brok. Die nam de handschoen op en werkte tussen de bedrijven door aan een boekje dat de naam zou krijgen ‘Hoogeloonse dorpsfiguren uit het verleden’ en dat was nog best een moeilijke opgave.

Heemkundevereniging Pladella Villa werd om medewerking gevraagd. Ook Maarten Rijkers, Hugo Leyten, An Cuijpers, Jan van Dingenen, Piet en Jacqulien Liebregts en Bart Beex en Martien Hurkmans leverden een bijdrage. Voor de vormgeving omslag, binnenwerk en eindredactie werd Fried Waterschoot dankbaar in de arm genomen. Aan hem gevraagd of er veel bekenden in voorkomen, geeft hij een aarzelend antwoord: “Het betreffen vrijwel allemaal figuren uit het wat verdere verleden, maar dat neemt niet weg dat het boekje prettig te lezen is en vooral ook gezien moet worden als een stukje vastleggen van het verleden van Hoogeloon.”

Op woensdag 5 februari werd het boekje aangeboden aan burgemeester Remco Bosma en hij was erg enthousiast.