HOOGELOON – Elk dorp heeft herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en vertelt zijn eigen dappere, maar ook verdrietige verhalen. Toneelvereniging St. Pancratius wil met de locatievoorstelling Meesterlijk Verzet recht doen aan enkele van deze verhalen. Vanaf 12 september kunnen bezoekers op het Heieind in Hoogeloon de laatste dagen voor de bevrijding aan den lijve ervaren. Oorlog is geen spannend jongensboek. De oorlog is harde realiteit.

“Ik besef dat dit toneelstuk maar een heel klein deel beschrijft van alle gebeurtenissen in Hoogeloon, Casteren, Netersel en omgeving. Elke straat, elke familie heeft specifieke herinneringen aan de oorlog. Ik hoop toch met de beschrijving van een klein deel hiervan een beetje recht te doen aan deze verhalen”, zo geeft regisseur en schrijver Hans Maas aan.

Verzetsheld ‘Mister’ Adriaan Goossens
Het toneelstuk is geschreven ter gelegenheid van de 75-jarige bevrijding van Hoogeloon. Hans Maas heeft het gebaseerd op het gelijknamige boek ‘Meesterlijk Verzet’ geschreven door Jan Buylinckx. Hierin beschrijft hij het verhaal van verzetsheld Adriaan Goossens, ook wel de ‘mister’ genoemd.

De theaterwandeling beschrijft de gebeurtenissen van de laatste dagen voor de bevrijding en is gebaseerd op waar-
gebeurde feiten. Ook het tragische verhaal van Fons van der Heijden uit Netersel is onderdeel van het boek en het toneelstuk.

Ervaar de oorlog
Eén van de decorstukken is een op ware grootte nagebouwd vliegtuigwrak van de neergestorte Clay Pigeon. Ook andere decorstukken, kleding, geluid en visuele effecten beogen de realiteit te benaderen van de laatste dagen voor de bevrijding. De theaterwandeling vindt in de avond plaats over donkere bospaden.

Grote belangstelling
De voorstellingen waren snel uitverkocht. Familie van Fons van der Heijden uit de omgeving maar ook uit Amerika komen over om het stuk te bekijken en een kleinzoon van één van de onderduikers komt langs. De oorlog leeft. En de verhalen moeten we blijven doorgeven aan komende generaties om nooit meer te laten
gebeuren.

Meer informatie is te vinden op www.toneelhoogeloon.nl