BLADEL – Toon van Herpt schildert nu zo’n 50 jaar. Hij startte op de academie in Arendonk en leerde menig amateur de kneepjes van het vak bij De Blaalse School. Nu schildert hij wekelijks op DeGoeiPlak. Hij zoekt anderen om samen te genieten van het schilderen en ze kunnen bij hem ook nog wat leren.

Zijn vriend Wim van Beek nam hem mee naar een expositie op de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk. Na een goed gesprek met directeur Louis van Gorp was de amateurschilder verkocht. Hij ging schilderen. Dat doet hij nu nog steeds, 3 dagen per week op DeGoeiPlak in Bladel.

8 jaar volgde hij cursussen in Arendonk. Na die 8 jaar had Toon alle diploma’s en vond hij dat hij op eigen benen kon staan. Sterker nog, hij wilde zijn kennis van overdragen aan anderen. Op de zolder van zijn huis aan de Jacques Perklaan maakte hij ruimte om leerlingen te ontvangen. Het werd het begin van De Blaalse School, genoemd naar de favoriete kunststroming van de Bladelnaar en ook ingegeven door de locatie waar de snel groeiende club een onderkomen vond: de oude jongensschool aan de Sniederslaan.

De 87-jarige Bladelnaar werd geboren in Eindhoven. Voor zijn werk als elektricien woonde hij vele jaren in ’s Gravenzande. Toen zijn baas hem terughaalde naar Eindhoven, ging hij met zijn echtgenote en twee kinderen in Bladel wonen. Daar vond hij ook een nieuwe werkgever en dat werd Jan van Ven Elektrotechniek. Toen zijn vrouw Nel zes jaar geleden overleed, begreep Toon van Herpt dat hij actie moest ondernemen om contact te houden: “Anders zit je de hele dag maar alleen thuis. Ik ben bij de KBO en ga mee met De Zonnebloem. En als het open is ben ik hier op DeGoeiPlak. Hier kan ik schilderen in een aparte rustige ruimte en ik hoor er toch bij. Dat vind ik prettig, want ik ben slechthorend en ik ben ook niet zo’n ‘buurter’.”

Hij heeft er een eigen kast met schildersmateriaal. Op die kast staan enkele van zijn jongste creaties. Landschappen zijn het, op een klein doek, want de ruimte in DeGoeiPlak is beperkt. Als Toon er genoeg van heeft, schakelt hij wel weer over naar portretten of stillevens. Toon van Herpt zou graag zien, dat er meer mensen komen schilderen in zijn rustige ruimte op DeGoeiPlak. Hij wil ze ook wel van tips voor zien, maar niets moet. Wie interesse heeft om met Toon te gaan schilderen kan contact opnemen met Ivonne Megens, tel. 0497-721611 of imegens@welzijndekempen.nl. Gewoon binnenlopen mag natuurlijk ook.

DeGoeiPlak is open op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.30 uur. Tevens gelegenheid om een lunch mee te gebruiken tegen kleine vergoeding. Vervoersmogelijkheden zijn bespreekbaar.