Augustus staat voor het goudgele licht dat de tuin ’s avonds in een warme gloed zet. Het maakt zachte bloemtinten nog mooier, en bovendien zorgen de lichtstraaltjes die door het bladerloof van de bomen schijnen voor een speelse schaduw. De frisse bloemkleuren met een overvloed aan verzadigde tinten passen goed bij de vakantiepret van dit seizoen. Overal in de tuin heerst het gevoel dat de zomer nog maar net begonnen is en het beste nog moet komen.

Veel éénjarigen staan nu volop in bloei in de felste kleuren, terwijl de siergrassen pas later in het seizoen op gang komen. Eerst maken ze alleen blad en pas op het einde van deze maand vormen diverse soorten sierlijke halmen. Met hun soms zeer lange kafnaalden zetten ze in de border extra accenten. Grassen zijn de balletdansers onder de tuinplanten, een zuchtje wind is voldoende om de halmen te laten bewegen. Het lage ochtendlicht of de warmoranje avondzon kan een groep siergrassen sprookjesachtig mooi doen uitkomen.

Augustus is ook de maand waarin de heidevelden van kleur verschieten. In het klein gebeurt dat ook in de tuin als de struikheide gaat bloeien, zoals de mooie Erica vagans. Heeft u een arme, zure zandgrond waar niet veel wil groeien, dan is een heidetuin een optie. De zomertuin met zijn vele kleurige bloeiers vraagt hier en daar om een ingetogen onderdeel waar uw ogen even rust kunnen krijgen. Bladplanten met zachte groentinten of goudgele kleuren zijn daarvoor de aangewezen planten. Vaak zijn ze ook uitstekend in de schaduw te gebruiken. Grotere groepen geven hierbij het beste effect. Enkele voorbeelden: Veratrum viride, het is een opvallende bladplant met geelgroene bloemen als toegift. Hoogte: 60 cm. Polystichum setiferum cultivars hebben een elegant gedeeld lichtgroen blad. Hoogte: 60 cm. Hosta ‘Midas Touch’ is een van de geelbladige rassen voor de schaduwplekken. Hoogte: 60 cm.

Wist u dat er bijna 400 Agapanthus cultivars zijn? Met de kleuren blauw en wit en een beperkt aantal soorten en selecties was het voor mij wel bekeken. De rijkbloeiende cultivars van deze Afrikaanse lelie wil ik u niet onthouden. ‘Septemberhemel’, deze cultivar komt laat op gang maar is daardoor minder gevoelig voor nachtvorst. Kleur: diepblauw. Hoogte: 100 cm. ‘Windlebrooke’ is een goede lage cultivar. Kleur: donkerblauw. Hoogte: 40 cm. ‘Blue Stripe’ bloeit zeer lang door. Kleur: bleekblauw met gentiaanblauw streepje. Hoogte: 70 cm. Deze cultivar is beter geschikt als kuipplant, dan als borderplant. Bij de witte vormen bloeit ‘Thorn’ vroeg en rijk. Hoogte: 70 cm. Evenals de cultivar ‘Arosa’ die 80 cm hoog wordt en grote bloemschermen heeft.

‘Mijn Agapanthus bloeit de laatste jaren niet of nauwelijks’ is een veel gehoorde klacht! Een slechte bloei kan eigenlijk drie oorzaken hebben. Allereerst bloeiend gezaaide planten (verkocht als blauwe Agapanthus of Headborne Hybrids) zijn vaak veel slechter dan geselecteerde cultivars. Koop dus liever geen onbenaamde plant, dat is zonde van de moeite. Te warm overwinteren is de tweede oorzaak. Agapanthus moet ’s winters koel staan, 5-10 graden maximaal, anders gaat hij niet in rust. De bladhoudende, breedbladige Agapanthus is niet winterhard en moet ’s winters koel en licht staan. Niet genoeg bijmesten is de derde reden dat de Agapanthus slecht bloeit. Vaak geven mensen hun kuipplanten wel in het voorjaar mest, maar daarna houdt het op. Blijf tot eind augustus door mesten, met een meststof met een hoog kaliumgehalte.

Gaan we verder met enkele stijlvolle eenjarigen, zoals de Cosmos bipinnatus. Deze heeft een fijn gedeeld blad en bloemen in wit, roze of karmijn. Hoogte: 125 cm. Kies voor in de potten compacte typus als ‘Sonata Mixed’of ‘Sonata White’. Hoogte: 60 cm. Cleome hassleriana ‘Rose Queen’, deze geurende kattensnor oogt zo exotisch dat het een beetje onwerelds wordt. Hoogte: 150 cm. Nog even wat siergrassen onder de aandacht brengen, zoals de Miscanthus sinensis ‘Silberfeder’. Deze wordt ongeveer 2,40 m hoog, met zilverbronzen bloeipluimen, is geschikt voor de grotere tuinen. Calamagrostis x acutiflora ‘Overdam’ een opgaand gras met een smal blad met een subtiel wit randje. Hij verdraagt lichte schaduw. Hoogte: 1,50 m. Briza maxima, ofwel groot trilgras, is een fraaie éénjarige met hangende bloeiwijzen en zaadhoofden, die populair zijn bij bloemschikkers. Vraagt vochtige grond en wordt 60 cm hoog. Imperata cylindrica ‘Red Baron’ is een opvallende verschijning door de rode bladuiteinden en dit Japans bloedgras is zeer opvallend. In de nazomer kleurt het intens rood. Hoogte: 30-50 cm. Helictotrichon sempervirens, dit geweldige zilvergrijze, wintergroene gras ziet er prachtig uit als het over muurtjes of potten hangt. Wordt circa 1 m hoog.

Werk in uitvoering voor deze maand
Het belangrijkste in deze maand is het watergeven in droge perioden, blijf verder de bloembakken en schalen bemesten. Vroegbloeiende vaste planten kunnen nu gerooid en gescheurd worden. Deze maand kunt u de coniferenhagen knippen. Pioenen verplanten, alleen als het echt nodig is. Bijvoorkeur blijven ze jaren lang op dezelfde plek staan, als het toch moet gebeuren (door renovatie van uw tuin) verplant ze dan deze maand en zet ze vooral niet te diep! De dikke vleesachtige wortels mogen aan de bovenkant slechts enkele centimeters onder de grond zitten. Als er teveel grond op de wortels komt, bloeien ze helemaal niet! Nog heel veel tuinplezier en tot de volgende maand.

Ad Wouters (cultuurtechnisch ontwerper)