REUSEL – Soms komen zaken samen op een manier die je vooraf niet kon voorspellen. Een goed voorbeeld daarvan is de workshop die Linda Luijkx aan het organiseren is voor een goed doel. De creatieve duizendpoot wilde ‘iets’ doen voor een goed doel, kon niet kiezen welk doel, besloot er twee aan te wijzen en gaandeweg ontstond er een initiatief waarmee ze de markt op wil: Spoenk’d.

Van ‘niets’ iets maken
Waar begint het verhaal van de workshop op 26 januari? “Eigenlijk bij de goede doelen”, legt Linda uit. “Er zijn twee initiatieven die ik een warm hart toedraag. Dat is Finn uit Reusel waarvoor de stichting Energy4Finn is opgericht en Bram van Es, die oude mobieltjes inzamelt om geld te krijgen voor onderzoek naar spierziekten. Het is mij te gemakkelijk om mijn beurs te trekken en een bedrag over te maken. Ik wil altijd net iets meer doen. Ik zit zelf hele dagen te fröbelen en kan altijd van ‘niets’ iets maken. Geef me een oud kastje, een meter kant, een paar servetten en een pot verf en ik maak er iets moois van. Dat kan groots op het gebied van meubels maar ook klein op het gebied van leuke doosjes of woonaccessoires. Met dat idee in mijn achterhoofd besloot ik een workshop te gaan organiseren.”

Goede doelen
In eerste instantie was het de bedoeling dat Linda zou kiezen voor welk doel ze de workshop zou houden. “Ik was maar aan het afwegen welk doel ’t zwaarst woog, totdat mijn dochter Tatum me wakker schudde: ‘Doe niet zo moeilijk, mam, verdeel het geld gewoon tussen de twee doelen’. Hoe simpel kan het zijn? Ik begon meteen in het klein met het geven van workshops, zowel voor volwassenen als voor kinderen. De workshop voor de goede doelen moest in mijn beleving echter groots worden. Ik ben op zoek gegaan naar een geschikte ruimte en kreeg medewerking van De Hollandershoeve, die hun gebouw ‘de Hooiberg’ beschikbaar stelden. Via de ‘Weggeefhoek’ op Facebook kwam ik aan een hoop materialen en daarmee kon ik aan de slag.”

Spoenk’d
Linda vond dat ze een naam nodig had voor haar workshops. “Ik ben altijd dól geweest op Pippi Langkous en zij had het vaak over ‘Spoenk’. Omdat het voor mij een beetje op een werkwoord moest lijken, heb ik er ‘Spoenk’d’ van gemaakt. De filosofie erachter is ook van Pippi, zij zegt altijd: ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het kan’. Dat is juist de insteek van het knutselen bij mij. Maak eens iets anders; geef spulletjes een tweede kans en denk niet te snel dat het niks wordt.”

26 januari Workshopdag
Op zaterdag 26 januari zal de grote workshop voor het goede doel plaatsvinden. “Deelname kost € 10,- en wordt in zijn geheel doorgestort naar de goede doelen. Er is ongeveer plaats voor 100 kinderen die tussen 13.30-17.00 uur kunnen komen knutselen. Om zeker te zijn van voldoende materiaal, is het fijn als je van te voren aanmeldt. Binnenlopen ‘op de bonnefooi’ mag natuurlijk maar dan ís er een kans dat de workshop al vol zit. Ik wil de fantasie van de kinderen helemaal vrijlaten maar we werken met een sigarenkistje of een mok als basismateriaal. Wat de kinderen ervan maken, laat ik geheel aan de fantasie van de deelnemers over. De workshop is geschikt voor alle leeftijden en niveaus.” Aanmelden kan via: lindaluykx6@hotmail.com. Op de Facebookpagina van Spoenk’d komen de komende weken meer aankondigingen van acties voor de goede doelen.

Materiaal gevraagd
Het e-mailadres om aan te melden, is ook te gebruiken om Linda te laten weten dat je materiaal voor haar hebt dat de kinderen kunnen gebruiken bij de workshops. “Ik probeer de kosten zo laag mogelijk te houden en het past bij mijn filosofie om gebruikte materialen een tweede kans te geven.” Wie strikjes, kraaltjes, lintjes, veertjes, pailletjes, draadjes, servetten, wol of andere knutselmaterialen heeft en deze graag doneert aan het goede doel, mag Linda mailen of het afgeven op Hoekekker 17 in Reusel. Dat is overigens ook weer het adres waar je een oude mobiele telefoon kunt afgeven voor de actie van Bram van Es.

Linda hoopt op veel deelnemers zodat het goede doel geholpen wordt. Aan haar creativiteit zal het niet liggen dat veel kinderen in de regio op 26 januari een leuk knutselwerk hebben gemaakt en zich na afloop helemaal spoenk’d voelen.