BLADEL – Zondag 13 januari gaat het weer gebeuren, d’n 36e Dorsdag Bladel. Er komen weer verschillende dorskasten, er gaat gedorsen worden met dorskasten van klein tot groot. De foto is van het dorsen in het jaar 1928 bij familie Duis van de Gelderse Hoeve in Bladel. Soortgelijke taferelen van ruim 90 jaar geleden zijn ook te bewonderen op Dorsdag Bladel.

Naast het dorsen zijn er natuurlijk ook weer volop tractoren, stationaire motoren, werktuigen, gereedschappen, vrachtwagens, auto’s, brommers en fietsen. Natuurlijk is er ook een onderdelen- en ruilbeurs waar weer van alles te koop is en er gaan ook weer boomstammen gezaagd worden op de historische manier.

Ook zal deze dag de Cormick super WD9 en de Adams wegenschaaf weer herenigd worden. Deze combinatie is in 1952 gekocht door Jan Dijkman die vroeger op de Bleijenhoek woonde. Vele zandpaden in Bladel en omgeving zijn hiermee opgeschaafd. Later is deze combinatie naar Toon de Beijer gegaan, waar hij ook nog veelvuldig gebruikt is. 67 jaar nadat deze combinatie gekocht is, is hij weer samen te bewonderen op Dorsdag Bladel.

Er zijn demonstraties, zoals puin breken, hout zagen en hout klieven. Ook oude ambachten zoals onder andere smeden, tin gieten, touw slagen, molensteen opkappen enz. Er is overal dus weer volop actie en demowerk. Er is van alles te zien, te horen en te beleven op het terrein en in de tent. Geen paniek als het koud mocht zijn, want er staan op het terrein volop houtkachels om je op te warmen. De tent is uiteraard ook verwarmd en staat bol van de gezelligheid en ambiance, ’t buurten, ’t muziekske, de koffie en ’t pilske, de erwtensoep en de hamburgers, met liefde gebakken door onze dames.

En zoals altijd, weer of geen weer, d’n Blaalse Dorsdag gaat altijd door! Ook ouwverwets is de gratis toegang en de loterij met als hoofdprijs een heel mooie goed lopende Cormick D320 en nog vele andere mooie prijzen. De trekking van de loterij is om 16.00 uur in de tent. Je hoeft niet te blijven tot de trekking om prijs te hebben, want voor elke prijs wordt maar 1 lotje getrokken. De uitslag van de loterij is onder andere te zien op www.dorsdagbladel.nl en in dit blad.

Alles wat oud is, is welkom. Dus heb je nog een oude fiets, brommer, motor, auto, vrachtwagen, tractor, stationaire motor, gereedschap, werktuig, ambacht of hobby om mee te komen pronken, geef je dan zo spoedig mogelijk op als deelnemer via onze website. Ook marktlui voor de onderdelen- en ruilbeurs opgeven via deze website, een standplaats voor marktlui kost € 10,-.

Dorsdag Bladel is interessant voor iedereen, van jong tot oud, man of vrouw. Zorg dus dat je er bij bent, als deelnemer of als bezoeker. Het gaat gebeuren op zondag 13 januari, van 09.00 tot 18.00 uur, aan de Leemskuilen 14 te Bladel. Volg de borden voor gratis parkeren en er pendelen weer gratis taxibusjes tussen de parking en het terrein. Dorsdag Bladel wordt georganiseerd door de enthousiaste leden van Vereniging Ouderwets Boeren (VOB).

www.dorsdagbladel.nl