BLAAL – Een groot filosoof – hij wordt geschat op 1.94 m – schreef op zijn sociale media: ‘Goede tradities moet je behouden’. Linda Duis van De Baron las dat bericht van Peter Bons en was het van harte met hem eens. Ze boekte de OfGeZatBand voor carnaval en zo blijft het traditie om feest te maken met Jack, Jos, Chris en Peter. De vaste correspondent werd ingeschakeld om dit heuglijke nieuws wereldkundig te maken. Lees hieronder hoe het zoveelste diepte-interview met OfGeZatBand wéér mislukte.

Volle zalen
Sommige interviews zijn gedoemd te mislukken. Waar dat precies aan ligt, is niet te duiden; het zou de wijn kunnen zijn of de voorpret om te mogen gaan spelen maar het feit is dat er bij het jaarlijkse diepte-
interview meer gelachen dan geschreven wordt. Toch een dappere poging om dit verhaal een klein beetje serieus over te laten komen. Maar genoeg over mij: het gaat om de band en daar is veel over te vertellen. “Nou, dat valt ook wel weer mee”, meent Peter Bons. “We hebben gewoon een leuk jaar achter de rug met veel mooie optredens. Dat is het zo’n beetje. Meer wijn?” Het is een feit dat de vier muziekvrienden steeds meer optredens hebben. “Dat we op de Winterfeesten in Reusel voor de avond met de hoogste baromzet hebben gezorgd, is een leuk weetje”, vindt Chris. “Het was ontzettend gezellig en lekker druk. Waar dat aan ligt? Aan onze onovertroffen muzikaliteit, denk ik. Hoewel Peter waarschijnlijk denkt dat hij volle zalen trekt.”

Gezelligheid
Drie minuten later zijn de tranen gedroogd en kan het gesprek verder. Linda Duis is inmiddels aangeschoven en geeft aan gruwelijk veel zin in carnaval te hebben. “Ik ken de band natuurlijk en ik weet dat ze het gezellig kunnen maken. Dat past bij ons en daarom heb ik ze gevraagd. We gaan er tussen 20.00-3.00 uur één groot Happy Hour van maken.” De muzikanten hebben er ook zin in. “In Bladel hebben we toch het leukste publiek, waarschijnlijk omdat we bijna iedereen kennen”, zegt Peter. “In de bijna tien jaar dat we nu bestaan, hebben we echt een band opgebouwd met ons publiek en dat levert wel eens spontane optredens op. Afgelopen jaar werden we gevraagd om een setje te spelen op de verjaardag van Chantal van Gisbergen maar we hadden al een optreden staan dus dat ging niet. Zijn we om half drie ’s nachts tóch even langsgegaan voor een kort optreden. Ik weet niet of de buren er ook blij mee waren maar het was feest!”

Theatershow
Over het bijna 10-jarig bestaan wordt druk nagedacht. “Ik ben van plan met een theatershow te komen”, zegt Peter, waarop Chris direct zijn hoofd op tafel legt. “Neeee, niet weer hè?! Houdt het dan nooit op?”, om lachend te vervolgen: “Zoek eens even op in je archief hoe vaak hij het hier al over gehad heeft.” Tegenstander van het idee is hij niet, wel van het eindeloos plannen maken en niet uitvoeren. Dus hakt Peter de knoop door: “Ik ga contact opnemen met Den Herd of er volgend jaar een avond – wat zeg ik? Een weekend! – vrij is voor de show. Ik begin dan om acht uur met mijn verhaal, Chris als jij dan zorgt dat je er rond tien uur bent, mag je ook nog even drummen. Of zou tegen die tijd de drumrobot geperfectioneerd zijn? Dan vraag ik die. Nee, maar serieus, ik heb echt plannen, ik heb zelfs een bestandje op mijn telefoon waar ik mijn ideeën in zet.” Chris: “Laat eens zien. Precies wat ik dacht: leeg!”

Huiskamerconcert
Zoals andere jaren wordt ook deze keer een huiskamerconcert verloot. Lange tijd gaat het over de manier waarop; het ene wilde idee komt na het andere. Totdat blijkt dat het eigenlijk héél eenvoudig is. De Baron ademt de sfeer van een huiskamer: degene die daar met carnaval ’t best in past, wint. En dat zónder attributen als schemerlampen en bankstellen mee te nemen. De bandleden zijn jury en over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Publiek
Over het geheim van de OfGeZatBand is al veel gesproken; wat maakt dit orkestje tot een succes. Chris “Ik denk toch de onderlinge sfeer. Dat we uitstralen dat we het leuk vinden om met elkaar muziek te maken. Daarbij de kwaliteit van de muzikanten. Die kunnen de fouten die Peter maakt makkelijk opvangen”. Wéér een lachsalvo van enkele minuten. Peter is de enige die deze keer niet meelacht. “Het feit dat we goed in kunnen spelen op de sfeer, is onze kracht”, begint hij alvast aan zijn solovoorstelling. “We maken met carnaval échte carnavalsmuziek, spelen we in een tent dan is het meer feestmuziek en in de kroegen spelen we vooral Top 40. We weten goed wat ons publiek wil horen. Vind nog altijd dat we dat de eerste jaren goed hebben aangepakt door de lezers van PC55 wekelijks een Top 10 te laten insturen. Dan proef je de voorkeur. Omdat we zo’n breed repertoire hebben, spreken we een breed publiek aan. Ons carnavalsrepertoire testen we elk jaar bij De Hoeksteen. Zij zijn ons meest kritische
publiek: als het daar bal is, weten we dat het met carnaval wel goed gaat komen.”

De rollen omgedraaid
OfGeZatBand speelt dus op zaterdag 22 februari in De Baron; op zondag in Reusel en dinsdag is de band in Den Tref te Hapert te zien. Bij de Baron is het naast zaterdag ook op zondag feest. Om 14.00 uur start het Kindercarnaval en om 17.00 uur neemt de band Sharp Dressed Men het over, met aansluitend DJ Duo Tinus en Auke tot in de late uurtjes. Voor alle dagen geldt: kom op tijd want vol is vol. Het optreden van OfGeZatBand is een doorstart van een jonge traditie: OfGeZatBand op zaterdag in Bladel. Had die filosoof toch gelijk! Die heeft overigens op de valreep nog een briljant idee: “Waarom spreken we niet af om bij het volgende diepte-interview de rollen om te draaien? Dan interviewen wij de correspondent die ons groot gemaakt heeft, misschien wordt het dan wel een keer een serieus verhaal.” Die afspraak staat!