BLADEL – Op 30 oktober was de bestsellerschrijver Oek de Jong te gast bij de Sniederskring om te vertellen over zijn laatste roman ‘Zwarte schuur’. ‘Zwarte schuur’ vertelt het verhaal van een kunstschilder, die beroemd is geworden en een overzichtstentoonstelling heeft in het Stedelijk Museum.

Dat levert natuurlijk veel publiciteit op en heeft tot gevolg dat er ook in zijn verleden wordt gespit. En dan komt aan het licht dat hij op zijn veertiende betrokken was bij de dood van een meisje in het Zeeuwse dorp waar hij opgroeide. Het gaat in dit verhaal over schuld en hoe dat het hele leven van deze kunstenaar heeft beïnvloed. Tegelijkertijd geeft het boek een beeld van Nederland: de jeugd op het Zeeuwse platteland, later de jaren van de kraakbeweging in Amsterdam, de alternatieve kunstenaars scene. En natuurlijk gaat het ook over de liefde. Hoe behoud je de liefde als je al twintig jaar samen bent. En wat is het effect van de bewondering die vrouwen voor je hebben als je beroemd bent.

Het boek werd overladen met lovende kritieken en was zelfs boek van de maand bij De Wereld Draait Door. Dat was volgens de bezoekers van de Sniederskring terecht. De volgende bijeenkomst van de Sniederskring is op woensdag 22 januari met de jonge, veelbelovende schrijfster Nina Polak.