HAPERT – Niet meer weg te denken uit het Hapertse straatbeeld op de derde zondag van september is de Boerenmert. Jaarlijks trekt het evenement, dat zoveel méér is dan een braderie, duizenden bezoekers. Gasten die zich even onderdompelen in het boerenleven aan het begin van de twintigste eeuw. Zondag 15 september is er veel te beleven en is iedereen van harte welkom in het hart van Hapert.

De basis is goed
“Er zijn mensen die zeggen dat de Boerenmert elk jaar hetzelfde is”, begint Theo Linschoten het gesprek. “Deels hebben ze gelijk want in de basis is de markt elk jaar vergelijkbaar. Dat komt door het thema: het leven in het begin van de twintigste eeuw in een boerengemeenschap. Dus ja, het uitgangspunt is elk jaar hetzelfde maar daaromheen gebeurt zóveel. Elk jaar trachten we vernieuwende dingen aan te bieden en ik vind zelf dat we daar erg goed in slagen. We zoeken nieuwe oude ambachten, presenteren andere tentoonstellingen en zoeken naar aanverwante zaken die een aanvulling zijn op ons ruime aanbod.” Johan van de Ven vult aan: “We moeten daarvoor Henk Claassen veel credits geven; het hele jaar door struint hij markten en braderieën af, op zoek naar aantrekkelijke historische bezienswaardigheden. Hij kent iedereen en nog belangrijker: iedereen kent hem en gunt hem iets.”

De Hilda en de Johanna
Top of the bill dit jaar is de tentoonstelling van ‘De Hilda’. Een stoomtractor uit Amerika die nog nooit eerder gedemonstreerd is in Nederland. De tractor staat bij een verzamelaar, liefhebber op de Pielis en de Boerenmert krijgt de primeur. “Het kost vier uur om die tractor warm te stoken zodat deze kan werken”, vertelt Theo. Als je de wielen ziet, val je stijl achterover, zó indrukwekkend groot.”

“We moeten een dieplader regelen om de machine naar Hapert te krijgen. Ik weet zeker dat veel bezoekers onder de indruk zullen zijn. Ook hebben we een vijf ton wegende, op hout gestookte stoomlocomotief. ‘De Johanna, die ook meerijdt in de historische optocht. Ook prachtig om te zien en uniek want op het land kom je ze niet meer tegen, het zijn verzamelobjecten waar we zuinig op moet zijn. Ik vraag me ineens wel af waarom zulke machines altijd vrouwennamen krijgen?” Waarschijnlijk omdat ze zo hard kunnen werken.

Beleving
De Boerenmert is een beleving en daar wordt steeds meer op ingezet. Kevin Verdonschot: “Dit jaar maken we een soort dak op de markt. Maar liefst vijftien dames hebben zich aangemeld om vlaggen te maken van Brabantse stof en daarmee hangen we de hele markt vol, je moet je als het ware in een huiselijke omgeving wanen als je de markt op komt. Ook daar is veel te zien, de deelnemers van de historische optocht staan er en trekken doorgaans veel bekijks. Voor Divino maken we weer een boerentafereel waar het leuk is om foto’s te maken. We hopen altijd dat veel mensen dat doen en delen op social media, waardoor onze naamsbekendheid verder groeit. Vorig jaar maakte de vijftienjarige Melvin Dirks voor ons spontaan een compilatiefilmpje waar je in vogelvlucht ziet wat de Boerenmert te bieden heeft. Geweldig dat zo’n jonge gast dat spontaan doet en voor mensen die ons niet kennen, een goede manier om een beeld te krijgen van onze markt.” Op het plein voor de oude jongensschool zullen vrijwilligers van Heemkunde Kring Platella Villa staan, in klederdracht, om te vertellen over vroeger jaren.

Paviljoen
Het Alexanderhof is net als voorgaande jaren het paviljoen waar je terecht kunt voor hapjes en drankjes in stijl. Johan: “Beerse Bier heeft speciaal voor de gelegenheid een Boerenmertbier gebrouwen wat in de weken voorafgaand aan de Boerenmert al te koop was in diverse winkels en de horeca. Uiteraard zal het geschonken worden in het paviljoen; lekker bij een broodje van de Super Smoker.” Het terrein rondom de kiosk zal het centrale middelpunt zijn met een groot terras, veel sfeer, hapjes, drankjes , het treintje en veel muziek. Theo: “De Zjoem en Sabbatical treden op; twee totaal verschillende bands qua muziek maar zeker de moeite van het beluisteren waard. Muziek is er trouwens ook in de Van Gerwenstraat waar Ge Kèkt Mèr voor de programmering en bar zorgt. Popstoned, Ultimate, No Silence, Maddix en als grote afsluiter Multiple Choice treden op. Veel jeugdbandjes en een band met jeugdsentiment want wie kent Multiple Choice niet meer van het uitgaan in de jaren ’80 en ’90?

Arrangement
De entree voor de Boerenmert is € 3,- voor iedereen vanaf 12 jaar. 4-12-jarigen betalen één euro. Kevin: “Dit jaar is het mogelijk om een arrangement te kopen voor de Boerenmert. Om de totaalbeleving nog groter te maken kun je voor € 10,- een all-inticket kopen. Daarvoor krijg je entree, een kop koffie met koek, een broodje en een biertje. Makkelijker kunnen we het niet maken om een hele dag plezier te beleven op de Boerenmert. De arrangementen zijn met name geschikt om cadeau te geven aan vrienden of personeel en zijn te bestellen via de website.”

Sfeer
De vrijwilligers zijn al druk in de weer om Hapert aan te kleden. Overal komen ornamenten en foto’s uit vroeger jaren. Alles om de sfeer van het voorbije boerenleven terug te kunnen halen. De Boerenmert is een dorps evenement dat door velen wordt gedragen maar dat qua omvang zeker niet dorps genoemd kan worden. Elk jaar lukt het de organisatie weer om grootser uit te pakken en nóg meer te laten zien. Johan: “Dat lukt, zeker dankzij de spullen die we de laatste jaren aangeboden krijgen van mensen die hun huis opruimen en oude spullen niet weg willen doen. We hebben een commissie van een man of vijf die de spullen opknapt en klaar maakt voor bezichtiging. Ons grootste probleem is dat we opslagruimte tekort gaan komen maar wegdoen kunnen we niet. We zijn er blij mee omdat het ons helpt de Boerenmert elk jaar aantrekkelijker te maken.” De Boerenmert duurt van 10.00-17.00 uur.

www.boerenmert.nl