HOOGELOON – In verband met de afstanden werd er een huifkar opgetrommeld om op maandagmorgen 1 juli (Hoogeloon Kermis) te 06.00 uur de hoofdman Jan Nouwens en de afgaande koning Cees van Puijenbroek thuis op te halen. De vendeliers en tamboers waren volgens oud gebruik al om 04.00 uur begonnen met verzamelen.

In gezelschap van ons gastgilde St. Sebastiaan werd koers gezet naar de Pancratiuskerk voor een H. Mis. Bij de kerk sloten de genodigden, wethouder Wim van der Linden, kringvoorzitter Bert van de Staak en de leerlingen van groep 6 van de Basisschool De Vest uit Hoogeloon, aan. De H. Mis werd opgedragen door pastoor Harm Schilder en onze eigen eredeken Pastoor Kerssemakers, die speciaal voor ons koning schieten was afgereisd naar Hoogeloon. Tegen het einde van de mis klonken de muziektonen van de Fanfare Wilhelmina en de Showband St. Joris al. Zij gingen ons vergezellen naar Café Den Bakker, alwaar het hele gezelschap op broodjes en koffie werd getrakteerd.

Afgaande koning Cees van Puijenbroek moest zijn titel gaan verdedigen tegen vier schutters (Jos Hoogers, Bart van Selst, Adrie Horrevorts en Patrick Jacobs), die allen voor de eerste keer aan het koningsschieten deelnamen. Het was een spannende strijd, waarbij slechts een enkele pijl (acht stuks) de vogel miste. Bij het 70ste rake schot vielen de laatste stukken van de vogel met een doffe klap naar beneden. Patrick Jacobs had de pijl afgevuurd die de vogel had geveld. Blijdschap en een beetje teleurstelling was zichtbaar bij de deelnemers maar al snel werd Patrick door zijn concurrenten gefeliciteerd.

Na enkele plichtplegingen was het definitief en mag Patrick zich de komende 2 jaar koning van het Gilde St. Joris noemen. Patrick bekleedde al de functie van Alferis binnen het gilde. Deze functie zal voorlopig worden waargenomen door Martijn Horrevorts, die gelijk aan de bak kon bij het afleggen van de eed. Het werd nog een feestje tot in de late uurtjes.