EERSEL – Op 11 november wordt Sint Maarten gevierd. In Nederland en Vlaanderen, alsook in diverse andere landen, met een lampionnenoptocht voor kinderen. Ook hier in onze Kempen wordt deze lampionnenoptocht momenteel nog gehouden met voorop Sint Martinus op zijn paard met de bedelaar en tamboer.

De legende vertelt het verhaal van de Romeinse soldaat Maarten, die op zijn paard naar Gallië trok en onderweg bij de stadspoorten van de Franse stad Amiëns aankwam en daar een bedelaar aantrof. Hij kreeg medelijden met de bedelaar, die ondanks de koude nauwelijks gekleed was en hij schonk hem de helft van zijn mantel door deze met zijn zwaard te halveren. Deze legende wordt vaak als voorbeeld genomen waar het gaat om delen met elkaar.

Zo willen we op zondagmiddag 10 november, daags voor de feestdag van Sint Maarten, een Sint Maartensoptocht organiseren. De kinderen zijn om 16.30 uur welkom in het Kempenmuseum om samen met de educatiecommissie een lampion te maken. Het is de bedoeling dat de kinderen een lege melk-, vla- of yoghurtpak meenemen. Mag ook een doosje zijn met deksel. In het museum wordt het pak of het doosje omgetoverd tot een prachtige lampion. Het museum zorgt voor een lampje, stok en materialen voor de lampion en onder het knutselen staat er voor de kinderen een glas ranja klaar. We vragen van de ouders een helpende hand om te assisteren bij het maken van de lampionnen en het zou fijn zijn als de ouders een schaar meenemen. Hierna trekken we in optocht met Sint Martinus op het paard, de bedelaar, tamboer en de kinderen met de lampions, middels een korte route naar de kerk. Daar zal het verhaal verteld worden van Sint Maarten en krijgen de kinderen een beker warme chocolademelk met koek.

Om de kosten te dekken vragen we een bijdrage van € 1,- per kind. Adres: Kempenmuseum De Acht Zaligheden, Kapelweg 2 in Eersel. Voor meer info: www.achtzaligheden.nl