BERGEIJK – De oevers van het beekje de Run tussen Bergeijk en Eersel staan in bloei! Hebt u al gezien hoe kleurig de beek erbij ligt? Daar word je vrolijk van. Dat is natuurlijk niet zomaar een toevallig natuurverschijnsel. Er is hard gewerkt om dit effect te bereiken en het resultaat mag er zijn.

Vorig jaar werd de Ecologische VerbindingsZone (EVZ) de Run feestelijk geopend met de onthulling van een bijenhotel aan de Hooge Berkt (Bergeijk). Dat bijenhotel is bedoeld als nestelplek voor allerlei insecten die afkomen op de bloeiende bomen, heesters en kruiden in de natuurstrook langs de beek. Als u de moeite hebt genomen om een gaatje in de houtblokken van het bijenhotel te boren, dan is er wel een kans dat dat gaatje nu dienst doet als kraamkamer voor een sluipwespje of een dwergzandbijtje.

Bij de opening werd beloofd dat een wandeling langs de EVZ steeds mooier zou worden. Ondanks de extreem droge zomer is dat wonderwel geslaagd. Inmiddels zijn er kruiden, heesters en bomen in alle mogelijke kleuren en vormen te vinden. Omdat er altijd wel iets in bloei staat, is het een fijne plek voor insecten en vogels. Ook kleine dieren, zoals kikkers, padden en veldmuizen komen er graag. Het pad wordt goed bijgehouden, dus de EVZ nodigt je uit voor een wandeling. Het traject is afwisselend, omdat het soms door een bosje, dan door een droge vegetatie en dan weer langs een poel of een drassig gebiedje leidt. En natuurlijk omdat er water is. Slagbomen en poortjes verhinderen de toegang aan ongewenste gebruikers, zodat de wandelaar rustig kan genieten. Maar er werd toen nog een belofte gedaan…

De route zou namelijk verlevendigd worden met informatiepanelen. Deze panelen vertellen u wat meer over doelen en achtergronden van de natuurstrook. Nu het zover is dat de panelen geplaatst worden nodigen de beide gemeenten Bergeijk/Eersel u uit om samen een kijkje te gaan nemen.

Bij elke ingang wordt een paneel geplaatst, fraaie lessenaarpanelen, goed afleesbaar en niet zo dominant in het landschap. De vier panelen vormen samen een kwartet, met elk zijn eigen boodschap over doelen en waarden van de ecologische verbindingszone.

Het wandelpad door EVZ de Run is vrij toegankelijk en goed te begaan. Omdat het pad is 3,25 km lang is en geen lusje vormt, haalt een huifkar de wandelaars op om je van je auto of fiets naar het startpunt te brengen en van het eindpunt weer terug naar je voertuig. Onderweg is er gelegenheid voor vragen. We verzamelen zondag 15 september om 10.00 uur bij Melkveebedrijf/IJssalon van Ad en Tonny Houbraken ‘Koetje Kaat’, Berkterbeemden 10 in Bergeijk. Meedoen is gratis. Wel stevige schoenen of laarzen aandoen en pak je verrekijker mee! Dit is een project van gemeenten Bergeijk/Eersel, Waterschap de Dommel en ANV Kempenland.