Ik waag me er nog steeds niet aan om ze uit te spreken, de namen van die geweldige plekken in IJsland waar we eerder dit jaar waren. Fjaðrárgljúfur stond hoog op het wensenlijstje van oudste en toen ik op haar advies de clip ‘I’ll Show You’ van Justin Bieber bekeek, begreep ik waarom. De Canadese popster nam in 2015 deze videoclip op met een heleboel mooie opnames in IJsland en wat het meest tot de verbeelding spreekt is de sprookjesachtige kloof.

De huisjes van Hunkubakkar Guesthouse in Kirkjubæjarklaustur waren mooi gelegen en vormden een perfecte locatie om van daaruit de beroemde kloof te bezoeken. Helaas.. het leek erop dat we geen Fjaðrárgljúfur kloof konden bezoeken: ook al was het enigszins provisorisch, er stonden twee waarschuwingsborden op de toegangsweg naar de kloof met ‘Lokað’, ofwel ‘gesloten’. Een grote groep toeristen stoorde zich echter niet aan de borden en parkeerden hun auto’s gewoon op de kleine parkeerplaats vlakbij. Ook wij besloten om een stukje richting de kloof te gaan lopen.

Internet gaf snel uitsluitsel over de reden van de afsluiting tot 1 juni: de vegetatie in het gebied was zwaar beschadigd door de talloze toeristen, waarbij ook de ongewoon warme winter een rol speelde. Door de sluiting kreeg de platgetrapte vegetatie tijd zich te herstellen. We waagden ons niet verder dan bij de entree van de kloof, waarbij het ons opviel dat sommige toeristen zich totaal niet stoorden aan de borden en waarschuwingen, tot en met het risico op gevangenisstraffen aan toe.

Vorig jaar trok IJsland 2,3 miljoen toeristen, tegen 450.000 in 2008. Het eiland met een bevolking van 330.000 mensen lijkt de toeristenplaag niet aan te kunnen. Massaal toerisme als redmiddel na een periode van financiële crisis… het is de vraag of dit het land in nieuwe problemen gaat brengen. Geen entreegelden voor de fantastische parken en grootse natuur, veel te kleine parkeerplaatsen, toeristen die niet om kunnen gaan met 4×4’s, kloven die afgesloten worden en een enorme ecologische voetafdruk dankzij al dat vliegverkeer.

Misschien moet Bieber al die incidenten in beeld brengen om dit pure en prachtige land tegen zichzelf in bescherming te nemen.