Facebook is voor veel dingen leuk. Ik noem het altijd ‘gluren bij de buren’; ik verbaas me er nog altijd over wat mensen allemaal delen op social media.

De laatste tijd zijn de Piramide-constructies weer in opmars. Iemand meldt dat hij of zij slóten geld verdiend, alleen door een product of dienst aan de man te brengen en natúúrlijk kun je aansluiten en even rijk of zelfs nóg rijker worden. Wie begrijpt het niet? Waarschijnlijk degene die erin trappen. Ik ben geen econoom, verre van zelfs maar zelfs ík begrijp dat als ik een UNIEK product verkoop en ik er twaalf mensen bij zoek die exact hetzelfde product gaan verkopen, die op hun beurt ook allemaal weer twaalf mensen zoeken om hetzelfde product aan de man te gaan brengen, MIJN omzet daalt. Daar hoef je niet ver voor doorgeleerd te hebben, basisschool zou genoeg moeten zijn.

Je ziet de constructie in vele productgroepen terugkomen. Uiteindelijk is er maar één persoon die er schathemeltje rijk van wordt: de bedenker van het plan. Zoek maar eens op internet naar Piramidespel en de sites van Kassa en Radar geven een goed beeld van de onzin ervan. O ja, officieel mag het geen piramidespel genoemd worden maar ja als je dat woord niet in de mond neemt en overtuigend genoeg overkomt, trappen er altijd wel een paar goedgelovigen in.

Jàren geleden had ik schrik dat mijn o zo verstandige en boekhoudkundig zéér goed onderlegde echtgenoot in zo’n spelletje zou trappen. Hij werd door een kennis uitgenodigd voor een bijeenkomst. Dergelijke bijeen-komsten staan erom bekend dat er altijd iemand de hemel in geprezen wordt omdat diegene het volgende level heeft bereikt. Waarschijnlijk het level vóór de diepe afgrond maar dat zegt men er niet bij. Maar goed, manlief naar zo’n bijeenkomst, ik de hele avond met kromme tenen van de schrik op de bank. Hij komt thuis en zegt: “Schat, we gaan veel geld verdienen”. Ik dacht dat ik wat kreeg en wilde al beginnen te gillen dat hij gek geworden was maar hij was me voor: “Door niet mee te doen aan deze waanzin.” Mijn zucht van opluchting was tot vér in Friesland te horen denk ik.

Hij had een fantastische avond gehad, was goed in de watten gelegd met hapjes en drankjes (alles om ‘m mild te stemmen), er was flink op ‘m in gepraat maar hij had dapper standgehouden (net als de Romeinen) en zijn ‘nee’ werd uiteindelijk geaccepteerd. Hij was verbaasd over hoeveel mensen toch overstag waren gegaan. Mensen die alleen dollartekens zien, misschien niet slim genoeg zijn om het principe te begrijpen maar vooral mensen die door hun onwetendheid slachtoffer worden van slimme oplichters want – sorry dat ik het zeg – het zíjn oplichters die gebruik maken van andermans zwakte.