Op één van mijn (bij de trouwe lezer welbekende) ritjes op de fiets naar het werk zag ik een tijdje terug een vrachtwagen van een kuikenbroederij, met daarop een vrolijk tafereel. Er stonden meer dan levensgrote kuikens op, alsof ze in een bus zaten op weg naar een schoolreisje. Daaronder de tekst “Chickens traveling in optimal (air-)conditioning”.

Ik word daar heel erg cynisch van. Goed idee hoor, benadrukken dat je je dieren netjes vervoert, als ware het een schoolreisje. Het deed me denken aan onze eigen schoolreisjes vroeger. Bij terugkomst altijd het bekende ritueel: een paar straten voordat we de school bereikten, riep de chauffeur of leerkracht ons op om te bukken onder het raam, zodat de wachtende ouders zouden denken dat de kinderen niet mee terug waren gekomen. Best grappig, de eerste keer.

Maar stel nou dat op een kwaaie dag die bus echt leeg zou zijn. Dat de kinderen onder valse voorwendselen ‘s morgens de bus in zijn gelokt, om vervolgens vervoerd te worden naar een godvergeten oord waar ze nooit meer van terug komen. Je zou eens moeten zien wat voor heibel dat zou geven in de media! Er zouden vergelijkingen worden getrokken met periodes in onze geschiedenis waar we met afschuw op terugkijken.

Begrijp me goed, ik vind het heel goed dat die beestjes netjes worden vervoerd. Maar vanwege de bestemming vind ik het toch niet gepast om reclame te maken voor een schoolreisje, waarvan je vooraf weet dat de arme leerlingen nooit meer terug zullen keren. Eerder vind ik het netjes behandelen van levende wezens die je voor eigen gebruik houdt een heilige, of toch op zijn minst morele, plicht.

Had het geholpen als de slachtoffers van de holocaust allemaal eerste klas naar het kamp hadden mogen reizen? Misschien een beetje. Misschien was de ellende dan slechts 98% geweest van de ellende die ze nu hebben gehad.
Maar 98% van oneindig is nog steeds oneindig; dat kan iedere wiskundige je zo vertellen. Dus veel had dat niet geholpen.

Vooruit, laten we zeggen dat de kippen van tegenwoordig iets netter worden behandeld en dat ‘men’ zijn best doet om hun dood snel en pijnloos te maken. Dan nog vind ik dat je, als je toch reclame maakt voor je ‘humane’ behandeling, het complete verhaal moet vertellen. Zet dan op die vrachtauto: “Chickens traveling in optimal (air-)conditioning towards a fast and painless death”. Dan ben je helder en transparant. En dan pas stel je mensen in staat om een weloverwogen keuze te maken voor wat ze eten.

Later zei iemand mij trouwens dat de haantjes al bij het uitkomen worden
gedood en opgeruimd, en dat de reizende kuikens dus in alle gevallen legkippen zijn… Het zal wel. Maakt het veel uit of je op schoolreis gaat naar een vernietigingskamp of een werkkamp?