Het duurt even voordat Phil Collins het podium opkomt. We maken deel uit van het publiek van 65.000 man, dat vanaf het einde van de middag wacht op de zanger, die in 2005 met zijn First Final Farewell Tour de wereld rondtrok en voor het eerst afscheid nam. Het veld in het Goffertpark staat en zit vol met fans, op zoek naar nostalgie en muziek met een hoog meezing gehalte. Op zoek naar de man, die met een slecht gehoor, zeer slecht ter been is, erg oud is geworden en vanavond waarschijnlijk dan toch zijn laatste optreden in Nederland heeft.

Ruim 10 minuten lang wordt de spanning opgevoerd en verschijnen er alleen foto’s van Phil op de schermen. Het is echt wennen om hem te zien, als hij het podium betreedt. Hij loopt met een kruk en neemt plaats op een stoel waar hij de rest van de avond blijft zitten. We zitten op een behoorlijke afstand van het podium, maar hij raakt me vanaf het eerste moment. Hij heeft moeite met de hoge tonen van ‘Against All Odds’, het nummer waar hij mee begint en ik raak er door geëmotioneerd. Door de tekst en de melodie, maar vooral ook door de kwetsbaarheid waarmee de zanger zich opstelt voor zo’n groot publiek. Ik ben niet de enige….

Hij lijkt wel 80 (Phil is van 1951), oogt zeer fragiel, zichtbaar ziek en zwak.. maar er heerst in het Goffertpark een sfeer die niet uit te leggen is. Na een moeilijke start blijkt dat Collins nog heel erg goed kan zingen met zijn herkenbare en steeds toonvastere stem. Terwijl de zon langzaam ondergaat, ontstaat er een bijzondere sfeer in het park en worden grote hits van weleer volop meegezongen. Mooi dat zijn 18-jarige zoon ook deel uitmaakt van zijn 14-koppige band.

Zou het echt de laatste keer zijn? Ook rockband Kiss nam vorige week
afscheid van het Nederlandse publiek met een show in de Ziggodome. Voor de tweede keer de laatste wereldtournee. Elton John kondigt al drie jaar aan met podium pensioen te gaan, terwijl Paul Simon vorig jaar in drie maanden tijd het voor elkaar kreeg om afscheid te nemen.

En ach, wat maakt het uit of de tournee, gezien alle ongemakken bedoeld is
geweest als therapie? Om Collins er mentaal gewoon weer bovenop te
helpen, na jaren van ellende? Het publiek geniet en ontvangt de Brit zo liefdevol. Het is zo aangrijpend: een zo fragiele, bijna zichtbaar zieke man zo lieflijk te zien zingen. Wat ons betreft komt er gewoon nóg een afscheidstournee over een paar jaar. We zijn erbij!