De laatste tijd denk ik heel vaak ’oei, dat vind ik stom’. Dat kan over van alles gaan. Het zijn vaak kleine ergernissen waar ik zelf niets of weinig aan kan doen maar die me wel opvallen. Ik zal er een paar opnoemen. Ben alleen bang dat als ik eenmaal begin, ik niet meer op zal kunnen houden en er de komende acht weken elke week een column van mij in de krant staat. Ik zal proberen me tot de kern te beperken.

Wat ik héél stom vind, is dat mensen hun afval op straat gooien. Oké, een klein snoeppapiertje of een opgefrommelde kassabon kán per ongeluk uit je zak vallen maar héle vuilniszakken? Ik fiets redelijk veel en soms rij ik binnendoor en dan zie ik wel eens een paar grijze zakken in de berm liggen, meestal kapot dus je ziet dat er huisvuil in zit. Hóe ga je dan van huis? Leg je ze op de passagiersstoel en gaat dan ‘per ongeluk’ ergens in het buitengebied de deur aan de bijrijderskant open en vallen de zakken eruit? Nee, dan stop je ergens, stap je uit, pleurt de zakken in de berm, stapt weer in en rijdt weg alsof er niets gebeurd is. En jij maar denken dat je dan lekker goedkoop uit bent omdat je je kliko niet aan de straat hoeft te zetten maar ondertussen worden de gemeentelijke belastingen hoger omdat er steeds een aparte wagen moet rijden om jouw zooi op te halen. Dus, namens alle belastingbetalers: bedankt! (en ik denk er nu heel stoer ‘Loser!’ achteraan. Stom hè?)

Wat ik ook heel stom vind is dat er mensen zijn die pikken. Dat je iets pakt dat niet van jou is. In een winkel of in een woonhuis. Blijf gewoon met je takken van andermans spullen, zoek een baan en kóóp het zelf. Of kick af van je geldverslindende verslaving en doe iets nuttigs met je leven. Geen greintje begrip mijnerzijds. Laatst hoorde ik van iemand dat er iets gestolen was en dat vond ik het allerstomst. De fiets van een buurmeisje had een paar dagen aan de bushalte gestaan en toen ze naar huis wilde, was het voorwiel weg! Hoezo? Ook nu weer de terechte vraag: hoe ga je dan van huis? Denk je dan ineens: ‘Hmmm, mijn voorwiel is niet meer zo goed, ik ga eens kijken of ik er ergens eentje kan vinden. Goh, mooie fiets, mooi voorwiel ook, wat een toeval dat ik daar nou net tegenaan loop. O, ik heb toevallig het juiste gereedschap in mijn rugzak, laat ik het even losschroeven. De rest van de fiets hoef ik niet dus die laat ik liggen.’ Ga gewoon lekker naar de fietsenwinkel een voorwiel halen of naar de rommelmarkt of zo. Of vind je dat stom?

Ik bedenk ineens dat dit nog maar de top 2 is van dingen die ik stom vind. Ik ben dus verplicht er nog een keer over te schrijven. En echt, er zijn dagen dat ik álles stom vind, dus voorlopig heb ik nog stof genoeg om te schrijven.