18 bierblikjes
6 chipszakken
26 snoeppapiertjes
1 bus haarspray
6 aanstekers
7 plastic sap- en waterflesjes
4 sigarettenpakjes
2 vuilniszakken

De opbrengst van een uurtje zwerfafval ruimen in mijn eigen buurt. Om niet eens te spreken van de sigarettenpeuken, condooms, kauwgoms, inlegkruisjes, tampons, papiertjes met niet nader te benoemen viezigheid… die ik niet opraap omdat ik (nog) niet beschik over een afvalknijper. Wat een bende! Ik wandel vaak en verbaasde me steeds meer over de zooi die op straat, in de bermen en in de plantsoenen gesmeten wordt. Mijn vriendin vertelde me dat ze er vaak op uit trekt om te gaan ruimen, gewapend met een veiligheidsvestje, afvalzakken en een boodschappen-wagentje. In WVK-Nieuws las ik het verhaal van Frans Soetens, die zich al jaren bezighoudt met het verwijderen van zwerfvuil en het leegmaken van vuilnis- en hondenpoepbakken. Al met al verstouwt Frans veel rotzooi; hij heeft er een weektaak aan: Frans houdt heel Bladel schoon!

Eerder deze week besloot ook ik om écht een bijdrage te doen. Ik meldde me aan als ZAPper (ZwerfAfvalPakker) bij de gemeente, die vrijwilligers faciliteert met een uitrusting zoals een afvalknijper en een vuilniszak-houder. En ondertussen vraag ik me af of het initiatief om statie-
geld in te gaan voeren voor blikjes en plastic flesjes er werkelijk toe doet.
Het echte probleem wordt volgens mij gecreëerd door mensen die hun rotzooi op straat gooien. Statiegeld op snoeppapiertjes, sigarettenpakjes en chips zakken zal er echt niet van komen!

In Amsterdam worden al boetes uitgedeeld; zou dat de oplossing zijn? Blijkbaar zijn mensen er nog niet van doordrongen dat blikjes er 50 jaar over doen voordat ze uiteen vallen. Kauwgom 20 tot 25 jaar. Een sigarettenpeuk doet er 2 jaar over om te verdwijnen. Misschien interesseert het ze ook niet? Indrukwekkend vonden we in februari dit jaar de betogingen van jongeren voor het klimaat; ze kregen er zelfs vrij voor van school om te kunnen gaan demonstreren. Mooie en lovenswaardige initiatieven. Maar laten we vooral een start maken in onze eigen omgeving! Zooi in de prullenbakken en samen ruimen!

Tip: Op zaterdag 23 maart aanstaande is het Landelijke Opruim Dag. Ook
gemeente Bladel doet mee. Aanmelden voor deelname (en als ZAPper):