De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen. Zij vormen grote nesten op de stam en zijtakken van de eikenboom. Rupsen vervellen drie keer, daarna krijgen ze brandharen. De brandharen veroorzaken gezondheidsklachten.

Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de bolvormige, witgrijze nesten op de stammen of dikkere takken. De nesten zijn dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. De rupsen gaan ‘s nachts in processie op zoek naar voedsel in de toppen van de boom. Grote groepen processierupsen kunnen een boom helemaal kaalvreten.

Gezondheidsklachten
De brandharen van de eikenprocessierups geven klachten. De brandharen zijn zo klein dat je ze niet kunt zien. Bij contact met brandharen dringen ze makkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Dit veroorzaakt binnen een paar uur klachten zoals jeuk, bultjes of blaasjes op de huid, een rode huid of rode, dikke en soms ontstoken ogen.

Heb je last van klachten? Strip de huid zo snel mogelijk met plakband. Spoel daarna de huid en ogen af met lauw water. Probeer niet te krabben of te wrijven. Meestal gaan de klachten vanzelf weer over, binnen een paar dagen of weken. Heb je erge jeuk? Dan kan een verzachtende zalf helpen. Als de last aanhoudt, ga dan naar de huisarts. Verder is het verstandig je kleren te wassen op een temperatuur van 60 graden Celsius.

Wat te doen?
In het algemeen is de boomeigenaar verantwoordelijk voor de boom. Als er
eikenprocessierupsen inzitten, moet de boomeigenaar maatregelen nemen. Het beste is om de nesten te verwijderen, omdat oude nesten ook klachten kunnen veroorzaken. Probeer de rupsen niet zelf te verwijderen! Het is beter hiervoor een gespecialiseerd bedrijf te bellen.

Langs grote wegen gaat de gemeente de eikenbomen behandelen om zo te voorkomen dat daar eikenprocessierupsen in komen. Ziet u toch nog bomen van de gemeente waar de rupsen in zitten? U kunt daar een melding van doen via de volgende link: www.eersel.nl/melding. Meer informatie kunt u vinden op: www.oakie.info