Rondom basisschool Het Palet in Hapert en de Franciscusschool in Bladel hebben 114 kinderen zwerfafval opgeruimd. Het resultaat: 12 volle zakken zwerfafval in slechts 45 minuten.

De opschoonactie maakt deel uit van het educatieprogramma ‘Zwerfafval, mooi niet!’, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar zwerfafval en recyclen. Nico Jansen van Onsburo gaf hierover gastlessen in opdracht van de gemeente Bladel. De gemeente zorgde voor grijpers, vuilniszakken, handschoenen en veiligheidshesjes voor de kinderen.

De groepen gingen rondom school en richting centrum op zoek naar zwerfafval. Ze hadden verwacht enkele snoeppapiertjes, sigarettenpeuken en plastic verpakkingen te vinden, maar het uiteindelijke resultaat overtrof de verwachtingen. Ze vonden stukjes papier, lege flessen wijn en veel blikjes en sigarettenpeuken. Ook vonden ze in de bosjes een hobbelpaard en restjes vuurwerk. Gezamenlijk raapten de kinderen in slechts drie kwartier 12 vuilniszakken vol met zwerfafval. Van de interactieve gastles en de opschoonronde hebben de kinderen veel geleerd. Ze hopen nu dat wat schoongemaakt is ook schoon blijft.

Ook iets voor uw school?
Dit jaar biedt de gemeente Bladel het zwerfafvalproject ‘Zwerfafval, mooi niet!’ weer geheel gratis aan. Alle scholen in de gemeente kunnen deelnemen. Het project bestaat uit een gastles over de gevolgen van zwerfafval voor de leefomgeving en aansluitend gaan de leerlingen zwerfafval ophalen. Wilt u een school aanmelden of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Onsburo via: teamschoon@onsburo.eu