Uitgaan is voor veel jongeren een geliefde activiteit. Het is voor hen een moment van ‘time out’, even de remmen los en gaan. Dat is leuk, gezellig en ontspannend, maar uitgaan kan ook gepaard gaan met riskant gedrag, waaronder het gebruik van ‘uitgaansdrugs’.

Uitgaansdrugs is een verzamelnaam voor drugs die in het uitgaansleven wordt gebruikt. De meest gebruikte uitgaansdrugs zijn XTC, cocaïne (coke), amfetamine (speed) en GHB. Uitgaansdrugs worden vooral gebruikt door jongvolwassenen die regelmatig uitgaan, met name naar grote dancefeesten of festivals.

Ervaringsverhaal van een ouder
“Ik zag op het Facebook-account van een vriend van mijn zoon een foto voorbijkomen van het festival waar zij met zijn allen naar toe waren geweest. Het was een foto van mijn zoon met nog drie vrienden. Uit de reacties op de foto begreep ik overduidelijk dat ze allemaal behoorlijk onder invloed waren van pillen. Ik ben me rot geschrokken en werd vervolgens heel boos. Ik heb mijn zoon hier direct mee geconfronteerd toen hij weer thuiskwam. We kregen enorme ruzie, maar ik vond dat hij echt te ver was gegaan en bij het volgende festival blijft hij mooi thuis.” Hoe zou u als ouder reageren als u erachter kwam dat uw kind uitgaansdrugs gebruikt?

Tips voor ouders en opvoeders:

  • Ga op tijd met uw kind in gesprek over uitgaansdrugs en de gevolgen hiervan.
  • Geef duidelijk aan wat uw normen over drugsgebruik zijn, maak regels en zorg dat uw kind begrijpt waarom u regels stelt.
  • Zorg dat u weet welke middelen er worden gebruikt en wat de risico’s daarvan zijn. Dat soort informatie kunt u vinden op www.drugsenuitgaan.nl en www.unity.nl.
  • Zorg dat uw kind weet welke risico’s verbonden zijn aan drugsgebruik.
  • Blijf betrokken en toon interesse. Het is belangrijk om te weten hoe het gaat met uw kind en een beeld te hebben van waar en met wie hij of zij uithangt.

De campagne ‘Wat kies jij?’ is ervoor bedoeld om mensen op een ludieke manier bewust te maken van de keuzes die zij maken. Bijvoorbeeld tijdens carnaval, maar ook op andere momenten in het jaar. De campagne is een initiatief van de gemeente Bladel, Reusel-De Mierden en Eersel, GGD Brabant-Zuidoost, CJG+ de Kempen, Politie en Novadic-Kentron.