Derdeklasser Bladella was luttele seconden verwijderd van een strafschoppenserie, maar in blessuretijd sloeg hoofdklasser Nuenen alsnog toe. De kwartfinale van de beker eindigde daarmee in 1-0. Gedesillusioneerd, maar onder luid applaus van de grote Bladella-aanhang, zochten toen de moegestreden Schippers-mannen de catacomben van sportpark Ouden Landen op. “Moedig Bladella pas in slotfase onderuit”, kopte het wedstrijdverslag. Dat was op de koude 2e Paasdag, 17 april 2017.

Deze donderdag 16 januari (aanvang 20.00 uur) mag blauw-wit met de groen-witte hoofdklasser uit Nuenen opnieuw de strijd aanbinden. Inzet van dit bekertreffen is een plaats bij de laatste 16. Daarmee ontpopt Bladella zich weer eens als cupfighter.

1956 Harrie Bierens
Tot 2016 zijn weinig Bladelse bekersuccesjes terug te vinden. Toch komt de 110-jarige Bladelse voetbalclub een keer in de KNVB betaald voetbal bekeranalen voor. Op 19 augustus 1956 – dat is bijna 64 jaar terug! – werd om 12.00 uur in Den Bosch begonnen aan de bekerwedstrijd tussen RKVV Wilhelmina (uit de 2e divisie) en Bladella. (Wilhelmina – Bladella 2-1 (1-0), 29’ Benny van de Plas 1-0, 62’ Harrie Bierens 1-1, 75’ Benny van de Plas 2-1). Het Bossche Wilhelmina vloog er de volgende ronde uit tegen HVC Amersfoort. Feyenoord versloeg op haar beurt in de halve finale HVC, maar moest in de finale haar meerdere erkennen in Fortuna’54: 4-2. In de Kuip – voor 35.000 toeschouwers – scoorde Bram Appel toen 3x voor Fortuna. Wie kent ze nog? Pure nostalgie!

Cupfighter
Twee seizoenen terug, een jaar na de Nuenense kwartfinale, klauterde men in Bladel weer een heel eindje de bekerladder op. Na de poulefase bleek vv Hoogeloon een makkie (toen nog wel….), uit naar Schelluinen (zwaarbevochten 1-2) om daarna te stunten tegen 1e klasser GRC (HAK! 2-2, winst na strafschoppen). Bij Madense Boys vonden de Schippers-mannen toen hun Waterloo: 3-0. Een paar maanden later maakte ook EFC kennis met de lange, aartsgevaarlijke linkerspits Björn de Bruijn uit Made. Met 3-5 werd het Eerselse roodzwart uit de play-offs verbannen.

Laatste 32
Op de Smagtenbocht gaat het tot nu toe dit jaargang, ook voor de beker, weer voortvarend. De poule met Gloria, Netersel en Hulsel was een eitje. Maar een maand terug EFC – trotse koploper in 2F – was heel andere koek. Een moedig strijdend Bladella wist toen echter de Eerselse rivalen knap op 1-1 te houden. Keeper Stan van den Berg moest na de strafschoppenreeks op het schild gehesen worden. Hij hield zijn domein clean, zodat na de drie benutte pingels Bladella zich bij de laatste 64 geplaatst had. Vervolgens was net voor de winterstop de Gelderse zaterdag 3e klasser Vuren geen partij voor de Schippers-mannen. Met de hattrick van invaller Jordy Tenbült als belangrijke inbreng kwam een gemakkelijke 4-1 op het scorebord.

Hoofdklasse
RKSV Nuenen wordt donderdag heel andere koek! De formatie van keuzeheer Jan Poortvliet heeft het erg moeilijk. Met slechts negen punten uit 14 gespeelde partijen is het ambitieuze Nuenen veroordeeld om met de rode lantaarn te zeulen. Met zeven gescoorde doelpunten komt de groen-witte productie gemiddeld op een halve goal per 90 minuten. Dat is niet om over naar huis te schrijven. Toch lijkt een ommekeer in gang gezet. Uit de laatste vijf speelrondes werden acht competitiepunten vergaard. Dat begint er weer op te lijken. Als hoofdklasser vrijgesteld van de poulefase werd in de 2e bekerronde 1e klasser Heeze met 4-2 verslagen. Nuenen beleefde in ronde drie een onverwacht lastige bekeravond in Tiel. Toen RKTVC tien minuten voor tijd op 1-1 kwam, was ineens alles mogelijk. Nuenen wankelde maar ontsnapte door de 1-2 te maken. Een uitbraak tijdens het Tielse slotoffensief leverde op slag van tijd nog de 1-3 op.

Enerverende pot
Op voorhand hoeft Bladella dus donderdag zeker niet kansloos ten strijde te trekken. Buiten de lijnen zal het blauw-wit van de Bladelse supporterskaravaan wel winnen van het dwèrse groen-wit. Gaat binnen de lijnen de formatie van Harry la Vallette zich opnieuw cupfighter tonen, dan is een verrassing geboren.

Met zo’n bagage op zak is de herstart volgende week zondag, 26 januari, op de Smagtenbocht tegen vv Gestel een stuk aangenamer. In de strijd tegen het degradatiespook is ook voor de manschappen van Jan Poortvliet de reis komende zondag naar het competitietreffen in Silvolde (130 kilometer verderop!) vele malen belangrijker.

Maar dat er donderdag eerst aan de Pastoorsmast in Nuenen nog een enerverende bekerpot wordt uitgevochten is wel zeker! Wees welkom op sportpark Ouden Landen!