iOS:
Bewaar als app -> Kies “Zet in beginscherm” en klaar!

Android:
Bewaar als app-> Kies “Toevoegen aan beginscherm”

Windows:
Bewaar als app-> klik op “Aan start vastpinnen”

loader

Aanmelden voor:

nieuwsbrief, lezersaanbiedingen, speciale acties etc.
Het nieuws van dichtbij

Rubriek Algemeen

Verborgen schatten van de Kempen – In het kader van 800 jaar Netersel

Verborgen schatten van de Kempen – In het kader van 800 jaar Netersel

NETERSEL – Heeft u een vondst of oud voorwerp waarover u meer wilt weten? Kom dan op zaterdag 22 juni om 16.00 uur naar het Carolus Simplexplein in Netersel. In het kader van de viering van 800 jaar Netersel zullen twee experts zich buigen over uw vondsten van ‘onder de grond’ en uw oude voorwerpen van ‘boven de grond’.

Hierbij vertellen ze u niet wat het in geld waard is, maar geven ze u interessante achtergrondinformatie over uw verborgen schat. Denk bijvoorbeeld aan: wat is het precies? Waar komt het vandaan? Hoe oud is het? Vondsten en voorwerpen waar we voor deze activiteit naar zoeken zijn o.a. munten, aardewerkscherven, oude gebruiksvoorwerpen of bijzondere erfstukken. Heeft u een verborgen schat/schatten, waarover u graag meer zou willen weten, kondig dit dan vooral aan door contact met ons op te nemen via netersel-beeldenvanvroeger@outlook.com of tel. 06-23079010. Ook zonder aankondiging bent u natuurlijk van harte welkom.

Dus bent u detectorfanaat, vrijetijdsarcheoloog, een toevallige eigenaar van een verborgen schat of gewoon iemand die graag komt kijken wat onze experts te vertellen hebben, dan zien wij u op 22 juni graag verschijnen. Tot dan!

Eersel Remembers; 75 jaar bevrijding

Eersel Remembers; 75 jaar bevrijding

75 jaar bevrijding wordt dit jaar gevierd en herdacht in Europa, in Noord-Brabant én in Eersel. Met de vrijheid van nu kijken we terug op de Tweede
Wereldoorlog. Onder de noemer ‘Eersel Remembers’ worden indruk-wekkende oorlogsverhalen uit de gemeente gedeeld en vinden er diverse activiteiten plaats. Inwoners, verenigingen en ondernemers worden opgeroepen om bij te dragen aan het programma.

Brabant Remembers
Dit jaar bereikt de provincie Noord-Brabant een belangrijke mijlpaal: 75 jaar bevrijding. Dat wordt groots gevierd met het initiatief Brabant Remembers. Op 75 locaties in de provincie worden 75 persoonlijke, levensveranderende verhalen gedeeld. Voor ieder jaar dat we in vrijheid leven één. Bekijk de ‘75 Personal Life Changing Stories’ via
www.brabantremembers.nl

Eersel Remembers
Het verhaal uit Eersel over de gebroeders Hoeks is de basis voor Eersel Remembers: een initiatief in de gemeente waarbij 75 jaar bevrijding via diverse activiteiten gevierd en herdacht wordt. Er zijn bovendien nog 5 andere oorlogsverhalen uit de andere kernen in de gemeente opgehaald. Deze trekken in een expositie rond door de kernen. Het is belangrijk om deze en andere oorlogsverhalen te blijven herinneren en met elkaar te delen. Ze helpen (jonge) mensen in te leven in de tijden van onvrijheid en dat inleven is nodig om bewust te blijven van de waarde van vrijheid in ons land, nu al 75 jaar lang.

Verschillende activiteiten
Het programma Eersel Remembers loopt van 19 september 2019 tot 5 mei 2020. Na de speciale opening zullen er deze periode diverse activiteiten plaatsvinden, zoals een tentoonstelling in het Kempenmuseum De Acht Zaligheden en een speciale fietsroute.

Bijdragen aan het programma
Eersel Remembers is van en voor de hele gemeente en haar inwoners, verenigingen en ondernemers. Samen kunnen we 75 jaar bevrijding groots vieren en herdenken. De organisatie van Eersel Remembers nodigt dan ook iedereen uit om bij te dragen aan het programma. Wilt u een evenement organiseren? Heeft u een product of project in gedachten wat aansluit? Of heeft u nog een mooi en persoonlijk verhaal dat u wilt delen? Geef uw plan, idee, voorwerp te leen of verhaal door via: info@tipeersel.nl. Vervolgens zal de werkgroep van Eersel Remembers bekijken of en zo ja, hoe het opgenomen kan worden in het programma. Bekijk het verhaal uit Eersel via:

www.brabantremembers.com/verzet/ge-zoudt-er-de-dood-mee-op-den-hals-halen/

Jubileumexpositie NAHderbij 10 KIJK Hot icon

Jubileumexpositie NAHderbij 10 KIJK

LAGE MIERDE – Bij deze nodigen wij u van harte uit in de wondere wereld van de KIJKdoos. Deze wereld is door deelnemers en medewerkers van Zorgatelier Buiten gecreëerd in ruim 50 ‘dozen’.

We zijn op onderzoek gegaan. Wat inspireert mij? U ziet kijkdozen met een inspiratie op een kunstenaar of een kunststroming. Anderen zijn uitgegaan van het ‘kunstig’ vullen van de kijkdoos. We hebben ook aan de kijker gedacht. Namelijk: hoe kunnen wij u, de kijker, verrassen? Wilt u 50 keer verrast worden? Kom KIJKen. Voel u welkom op deze bijzonder verrassende jubileumexpositie. Natuurlijk zijn er ook nog heel veel andere werkstukken te bewonderen.

Datum en tijd: zaterdag 25 en zondag 26 mei van 11.00 tot 15.30 uur voor de deelnemers aan het atelier en hun gasten en van 15.30 tot 17.30 uur voor gasten van buitenaf. Op zaterdag 25 mei leest Sjak Janssen voor uit zijn boek ‘De leegte voorbij’, om 14.30 en 15.30 uur. En op zondag 26 mei leest Arnie Craninckx voor uit haar boek ‘Prettig verstoord brein’, om 14.30 uur. Waar: Onder de oude eik, in de tuin van het zorgatelier.

Adressen expositie: NAH Zorgatelier Buiten, Buitenman 3 en Landhoeve Buitenman, Buitenman 2 in Lage Mierde (hier parkeren).

Zorgatelier Buiten biedt dagbesteding, ondersteuning en advisering voor en aan mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel en hun omgeving. De dagbesteding is vooral gericht op creatieve en kunstzinnige activiteiten.

www.buiten.org

Week van de jonge mantelzorger – Organisatie: Wel!zijn de Kempen

Week van de jonge mantelzorger – Organisatie: Wel!zijn de Kempen

REGIO – 1 op de 4 jongeren groeit op met de zorg voor een naaste. Deze jonge mantelzorgers zorgen voor hen door praktische of emotionele steun te bieden. Ze maken zich vaak zorgen over de zorgsituatie en komen daardoor zelf aandacht en zorg te kort.

Op woensdag 5 juni organiseert Wel!zijn de Kempen in de gemeente Bladel twee extra activiteiten voor jonge mantelzorgers, zodat zij even de boel de boel kunnen laten en elkaar kunnen ontmoeten. In de middag nodigen wij alle jonge mantelzorgers in de basisschoolleeftijd uit om samen te spelen in het Speelbos in Bladel. Ook ouders zijn welkom om elkaar te ontmoeten en kennis te maken met Wel!zijn de Kempen. De middag is van 14.00 tot 16.00 uur.

In de avond willen wij met de jonge mantelzorgers, die op de middelbare school zitten, samen koken en eten, waarbij ook voldoende ruimte is om elkaar te leren kennen. We starten dan om 17.30 uur. Rond 19.30 uur zullen we de bijeenkomst afsluiten. Beide activiteiten vinden plaats in blokhut de Piramide, Egyptischedijk 18 in Bladel.

Om de jonge mantelzorgers extra in het zonnetje te zetten hebben wij een leuke waardering, mede mogelijk gemaakt door lokale ondernemers.

Ben jij een jonge mantelzorger? Je bent van harte welkom! Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@welzijndekempen.nl of via 0497-514746.

Nieuwe site ‘Luchtoorlog 1940-1945’ maakt oorlogsleed voelbaar

Nieuwe site ‘Luchtoorlog 1940-1945’ maakt oorlogsleed voelbaar

Elke crash is een verhaal over vreugde of verdriet, overwinning of nederlaag, de dood of de gladiolen… Er is geen dorp of stad in Brabant waar tijdens de Tweede Wereldoorlog geen vliegtuig is neergestort. De hele provincie is tussen 1940-1945 geconfronteerd met de gevolgen van de luchtoorlog die de geallieerden met Nazi-Duitsland hebben gevoerd. De nieuwe website van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) ‘Luchtoorlog 1940-1945’ wil het grote verhaal van die luchtoorlog boven Brabant vertellen.

Over daden van moed
Maar vooral ook de vele kleine verhalen, over jongemannen die hun leven hebben gegeven, over daden van moed, over gewone Brabanders die gecrashte piloten hielpen uit handen van de Duitsers te blijven en terug te keren naar hun onderdeel, over onschuldige burgers die plotseling geconfronteerd werden met brandende vliegtuigen die uit de hemel vielen of met zwaar verminkte lijken in hun roggeveld. Neem het verhaal van Luitenant-Colonel Melvin F. McNickle die op 30 juli 1943 rond 10.30 uur een crashlanding in Herpen maakt met zijn P-47C Thunderbolt. De piloot overleefde de crash, hij werd gered door Herpenaren, maar raakte als gevolg van zijn verwondingen toch in krijgsgevangenschap. Of het verhaal van de Britse squadronleader John Deall die op 24 december 1944 in zijn Hawker Typhoon een noodlanding maakt in Deurne, of dat van Baggy Maggy, een Consolidated B24 bommenwerper, die in september 1944 een bijna perfecte noodlanding bij Castelré maakte.

Het grote verhaal van de luchtoorlog vind je terug in een korte animatie, die je kan beschouwen als een soort inleiding op het geheel. Het onderdeel ‘tijdlijn’ belicht vier momenten uit de oorlog waarop het aantal crashes explosief toeneemt: de meidagen van ’40, de Slag om het Ruhrgebied in de zomer van 1943, operatie Market Garden in september 1944 en de daaropvolgende bevrijding van Brabant in oktober-november 1944. In het onderdeel ‘gesneuvelden’ is geprobeerd een beeld te geven van de aantallen jongemannen die het leven gelaten hebben, zowel aan geallieerde als aan Duitse zijde, alsmede wanneer ze gestorven zijn en waar ze begraven liggen.

Het onderdeel ‘type vliegtuigen’ geeft een korte introductie naar de soorten vliegtuigen die het vaakst in Noord-Brabant zijn neergestort. Dat gaat om zowel Duitse als geallieerde bommenwerpers en jachtvliegtuigen. ‘Vliegroutes’ gaat nader in op het feit dat de geallieerde bommenwerpers over Brabant vlogen op weg naar of terugkomend van Duitsland.

Ontelbaar vele ‘kleine’ verhalen
Onder crashes in Noord-Brabant gaan de ontelbaar vele ‘kleine’ verhalen schuil over het neerstorten van vliegtuigen, zowel individueel als per gemeente verzameld. Bij elkaar zijn het bijna 200 verhalen, waarin je kennis maakt met de bemanning, met de omstandigheden van de crash, met de eventuele schade aan de grond. Soms is bekend wat er verder met (leden van) de bemanning is gebeurd, maar lang niet altijd.

Woord van dank
Deze website steunt op het werk van velen. De eerste verhalen over neergestorte vliegtuigen zijn al in 2012 op de site verschenen. In de jaren daarna hebben tal van individuele bezoekers waardevolle literatuurtips gegeven, belangrijke informatie toegevoegd of correcties aangebracht. We zijn iedereen daar ontzettend dankbaar voor. Nog steeds zijn er hiaten in onze kennis. Graag nodigen we iedereen die meer weet over bepaalde gebeurtenissen tijdens de luchtoorlog in Brabant van harte uit om te reageren op:
www.bhic.nl/luchtoorlog

Voorverkoop loten van Hapert kermis – Organisatie: Stichting Hulp in Nood Hot icon

Voorverkoop loten van Hapert kermis – Organisatie: Stichting Hulp in Nood

HAPERT – De kermis staat weer voor de deur. Vrijwilligers van buurtverenigingen en comité van Hulp in Nood gaan van 20 tot 26 mei weer langs de deur voor de jaarlijkse voorverkoop van de loten van Hapert kermis.

Er wordt op iedere kermisdag een grote en een kleine fiets verloot en de trekking is iedere dag om 22.00 uur. De winnende loten worden bekendgemaakt na Hapert kermis in PC55 en op www.hulpinnoodhapert.nl.

In de week van 20 mei komen we graag bij u langs voor de verkoop van de loten.

Wij danken u voor het steunen van Hulp in Nood tijdens Hapert kermis.

Einde fiscaal partnerschap bij scheiding

Einde fiscaal partnerschap bij scheiding

Getrouwde en geregistreerde partners zijn fiscaal partner. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze samen belastingaangifte mogen doen. Daardoor kunnen ze inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen. Na een scheiding eindigt dit partnerschap.

Fiscaal partnerschap eindigt in principe wanneer partners aan twee voorwaarden voldoen:

• Er is een verzoekschrift tot echtscheiding/ontbinding geregistreerd partnerschap ingediend bij de rechtbank en

• De partners staan niet meer op hetzelfde adres ingeschreven.

Voldoen ze slechts aan één voorwaarde en dus niet aan beide voorwaarden, dan blijven ze fiscaal partner.

Voljaars partnerschap
Ex-partners mogen tijdelijk fiscaal partners blijven. Dat heet een voljaars-partnerschap. Dat geldt voor het resterende deel van het jaar waarin de scheiding plaatsvindt. Het is een keuze die in sommige gevallen belastingvoordeel oplevert, doordat partners inkomsten en aftrekposten in dat jaar nog gunstig kunnen verdelen.

Het is van veel factoren afhankelijk of deze keuze voordelig uitpakt. Ex-partners kunnen bijvoorbeeld besparen wanneer een van de twee nauwelijks vermogen heeft en de ander juist veel. Andere factoren die deze keuze beïnvloeden, zijn bijvoorbeeld leeftijd en zorgkosten. Daarnaast kan de keuze voor een voljaars partnerschap van invloed zijn op het verkrijgen van een aantal toeslagen en kortingen (waaronder het kindgebonden budget en de inkomensafhankelijke combinatiekorting).

Het is belangrijk dat bij een scheiding ook aandacht wordt geschonken aan de fiscale factoren. Laat u daarom bijstaan door een gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat/-mediator die u ook op dit vlak kan informeren.

Bron: Knegtmans Advocaten & Mediators

Zonnepanelen en salderen -Advies over energieverbruik

Zonnepanelen en salderen -Advies over energieverbruik

Het is op dit moment aantrekkelijk om zonnepanelen op je dak te leggen omdat je kunt salderen. Dat betekent dat stroom die je over hebt, geleverd kan worden aan het net. Op een andere moment krijg je deze stroom retour.

Door je zonnepanelen opgewekte stroom is dus evenveel waard als de stroom die je koopt van je leverancier. Deze salderingsregeling maakt investeren in zonnepanelen interessant en rendabel maar kost de overheid ook veel geld. Daarom is de minister al een tijd op zoek naar een alternatief. Lang dacht men aan een vorm van terugleversubsidie. Vanwege praktische problemen wordt daar nu toch van afgezien. De minister heeft besloten dat de huidige salderingsregeling tot 2023 wordt verlengd. Daarna wordt deze tot 2031 stapsgewijs afgebouwd. Dan verdwijnt de salderingsregeling. De overheid gaat er vanuit dat tegen die tijd zonnepanelen zonder enige vorm van subsidie een rendabele investering zijn.

Vanaf 2023 wordt de vergoeding voor teruggeleverde zonnestroom opgesplitst: enerzijds een vergoeding voor de elektriciteit (betaald door het energiebedrijf), anderzijds een vergoeding voor de energiebelasting (betaald door de overheid). Voorwaarde voor de uitvoering is dat
woningen met zonnepanelen over een dubbel telwerk in de meter beschikken. De afgenomen en geleverde stroom moeten afzonderlijk gemeten kunnen worden. Alle kleinverbruikers krijgen deze voor 2013 door de netbeheerder aangeboden.

Nu investeren in zonnepanelen maakt dat je nog enkele jaren kunt profiteren van de huidige gunstige omstandigheden. Het betekent ook dat het naar de toekomst steeds belangrijker wordt om opgewekte stroom zo veel mogelijk direct te gebruiken. Dus de wasmachine aan als de zon schijnt. Verder worden opslagsystemen interessant. Met een huisaccu overdag stroom opslaan om ’s-avonds je huis te verlichten.

Heb je vragen of wil je hier meer over weten, kom dan op zaterdagochtend eens langs bij een van onze energieloketten in Bladel, Eersel en Oirschot. Op de website kun je de locaties vinden.

www.kempenenergie.nl

Posts loader