iOS:
Bewaar als app -> Kies “Zet in beginscherm” en klaar!

Android:
Bewaar als app-> Kies “Toevoegen aan beginscherm”

Windows:
Bewaar als app-> klik op “Aan start vastpinnen”

loader

Aanmelden voor:

nieuwsbrief, lezersaanbiedingen, speciale acties etc.
Het nieuws van dichtbij

Rubriek Algemeen

Weggooien? Mooi niet! Repair Café in Bladel

Weggooien? Mooi niet! Repair Café in Bladel

Op woensdag 20 november, van 09.00 tot 11.30 uur, zijn er een tiental reparateurs aanwezig om o.a. defect apparatuur te repareren.

U kunt uw apparaten na laten kijken, uw messen, boortjes en messen van uw grasmaaier laten slijpen (m.u.v. kooimaaiers), (kinder)fietsen worden nagekeken, laswerkzaamheden worden uitgevoerd en ook voor houtbewerking kunt u bij ons terecht. Ook voor het verstellen van kleding, waaronder een rits inzetten, broeken korter maken e.d. zijn deskundige naaisters aanwezig.

U vindt het Repair Café aan de Torendreef 20 te Bladel. Heeft u nog vragen, bel 0497-385069 of kijk op onze website

www.kompasbladel.nl

Lezing over mantelzorgmakelaar

Lezing over mantelzorgmakelaar

WAALRE – Als u mantelzorg verleent voor iemand die u lief is, dan komt er veel op uw bord. Ga het rijtje maar eens af wat er op een dag van u gevraagd wordt. Waarschijnlijk komt u niet verder dan een opsomming van alle praktische hand- en spandiensten die u verleent. Dat kunnen er namelijk al heel veel zijn. Uit ervaring weten wij dat juist de vragen en zaken die in uw hoofd zitten het meest energie kosten.

“Ik moet wel zorgen dat ik overeind blijf, anders hebben we een groot probleem.” “Hoe ga ik dat ongeplande ziekenhuisbezoek nu weer verantwoorden aan mijn baas?” Zomaar wat afwegingen die waarschijnlijk heel veel mensen herkennen. Een mantelzorgmakelaar helpt met het zoeken naar oplossingen. Een mantelzorgmakelaar is goed bekend met alle wet- en regelgeving in het huidige zorglandschap. Zij kan vaak meer mogelijkheden aanreiken dan u denkt. Altijd met het doel om het wat gemakkelijker voor de mantelzorger te maken. Soms geeft goede informatie al voldoende houvast om niet wakker te liggen van bijvoorbeeld een keukentafelgesprek. Een mantelzorgmakelaar zal u deze avond nader informeren. Werkende mantelzorgers worden met nadruk uitgenodigd voor deze lezing. De lezing is gratis toegankelijk en wordt verzorgd door Monique Sanders en Bertine van Ruremonde.

Datum: dinsdag 26 november. Tijd: 19.30-21.00 uur. Locatie: Café-zaal De Wolderse Wever, Markt 18 in Waalre. Aanmelden kan via www.cursushuys.nl Voor meer informatie: Maria van Engelen, Wel!zijn de Kempen, telefoon 0497-514746.

Zet uw licht aan! Hot icon

Zet uw licht aan!

Niet alleen in het donker moet u uw autoverlichting gebruiken, maar ook overdag als het zicht slecht is, bijvoorbeeld bij mist. Wat zijn nu precies de regels? Hier vindt u een overzicht voor het juiste gebruik van uw autoverlichting.

Overdag mag u altijd dimlicht gebruiken. Zo zorgt u ervoor dat u goed zichtbaar bent, zéker bij slecht weer. De dimlichten hoeven niet aan als de mistlichten (voor én achter) branden. In het donker is dimlicht verplicht.

Groot licht mag u in het donker gebruiken als u geen tegenligger tegenkomt, dat geldt ook voor fietsers. Doe het grote licht uit om uw tegenligger niet te verblinden. Ook als u vlak achter een ander voertuig zit, is groot licht verboden. Sommige auto’s hebben speciale dagrijlichten. Die maken de auto overdag beter zichtbaar. Deze lichten mag u overdag gebruiken bij goed zicht.

Het mistlicht aan de voorkant mag u alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen zorgen voor heel slecht zicht. Het mistachterlicht mag u alleen gebruiken als het zicht minder is dan 50 meter, bij mist of sneeuw; níet bij zware regen. Als de mistlichten branden, hoeven de dimlichten niet aan. De achterlichten moeten altijd samen branden met groot licht, dimlicht, dagrijlicht of mistlicht.

Heeft u de verkeerde verlichting op uw auto? Dan kan uw auto worden afgekeurd bij de APK. Ook kunt u voor het
verkeerd gebruik van uw verlichting een boete krijgen. Tip: controleer uw autoverlichting regelmatig, bijvoorbeeld 1 keer per maand.

Informatieavond over Eersels oorlogsboek in Streekmuseum

Informatieavond over Eersels oorlogsboek in Streekmuseum

EERSEL – In Museum De Acht Zaligheden (Kapelweg 2) in Eersel wordt op donderdag 28 november om 20.00 uur een uiteenzetting gegeven over het Eerselse oorlogsboek ‘Het lot van de gebroeders Hoeks/Eersel tijdens de bezetting’. De bijeenkomst is een gezamenlijk initiatief van het museum en de heemkundige studiekring van Eersel. De uiteenzetting wordt verzorgd door de auteur van het boek, oud-journalist Jasper van der Schoot en de heemkundige Toon Schellens, die nauw is betrokken bij de productie van het boek.

Indien het boek op die datum gereed is, zal het tevens tijdens deze bijeenkomst worden gepresenteerd. De bijeenkomst is gratis toegankelijk en belangstellenden worden in de gelegenheid gesteld in het museum de expositie over de Tweede Wereldoorlog (Jaren die wij niet vergeten) te bezoeken tegen de gereduceerde prijs van € 2,50. Speciaal voor deze belangstellenden is het museum al vanaf 19.00 uur op donderdagavond 28 november geopend.

Tijdens de uiteenzetting komen onderwerpen uit de oorlog aan de orde over het drama bij Hoeks maar ook bijvoorbeeld over de NSB-burgemeester Sjoerd Fontein Strootman, de wachtmeesters van de politie, het wegvoeren van Joodse kinderen uit het klooster, de onderduikers, de verplichte arbeidsdienst van Eerselse jongemannen in Duitsland en het verzet in Eersel. In het kader van het onderzoek voor het boek zijn over vele onderwerpen nog nimmer gepubliceerde dossiers, officiële rapporten en getuigenissen in rechtbankzaken geraadpleegd.

Een belangrijke onthulling in het boek betreft het verraad van de onderduiker bij Hoeks. Zo wordt de dikwijls in Eersel gehoorde bewering dat in 1944 de gezochte onderduiker bij Hoeks door zijn meisje is verraden, ontzenuwd. Deze bewering is in strijd met de feiten. Zij was het niet die verraad heeft gepleegd. Een agent van de Sicherheitsdienst hield haar in juli 1944 tijdens de rit naar Eersel onder schot. Onder zware bedreigingen heeft zij de boerderij van Hoeks aan de Hertheuvelsehoef aangewezen, maar de Sicherheitsdienst had vermoedelijk al eerder het adres van Hoeks via een van de kennissen van het meisje achterhaald. Hoe het vermoedelijke verraad in elkaar stak, wordt gedetailleerd uit de doeken gedaan dankzij een verslag uit 1944 dat tot nu geheim bleef. Ook kon recent een uitvoerig en onthullend profiel van de vermoedelijke verrader worden samengesteld op basis van uitvoerig onderzoek.

Aan de hand van in 1986 vastgelegde verklaringen van familieleden en gestaafd door officiële processtukken wordt in 14 hoofdstukken het lot van de gebroeders Hoeks ontrafeld; een drama dat eindigde met hun executie op 11 augustus 1944 in kamp Vught. Zoals bekend kon de door de Duitsers gezochte onderduiker kort voor de inval bij Hoeks vluchten. Aan de orde komen vragen als hoe kwamen de onderduikers bij Hoeks terecht, wie was de SD’er die de gebroeders Hoeks mishandelde en hoe kon het voor de gebroeders zo fataal aflopen.

Op basis van processtukken in het Nationaal Archief, Bijzondere Rechtspleging, in Den Haag wordt in het boek ook ingegaan op personen die in Eersel tijdens de oorlog een belangrijke rol vervulden, zoals de Duitsgezinde burgemeester Sjoerd Fontein Strootman. Hij probeerde in Eersel ‘de nieuwe Duitse orde’ te vestigen. Samen met een van zijn wachtmeesters, vaak bijgestaan door Duitse soldaten, hield hij de Eerselse bevolking in de greep van de angst. In het boek wordt veel aandacht besteed aan de rol van het verzet in Eersel, dat hoofdzakelijk bestond uit de risicovolle hulp aan vele onderduikers door verzetsman Piet van Woerkum. Talrijke onbekende en vaak verrassende feiten worden aan het licht gebracht.

Op vele onderwerpen wordt ingegaan zoals het verblijf van Joodse kinderen in het Sint Jacobusklooster, de verplichte tewerkstelling van Eerselse jongens in de Duitse wapenindustrie en de samenwerking tussen verzetsman Piet van Woerkom en de Steenselse politiecommandant Jacobus Kloosterman.

Het boek, waarvoor een prijsindicatie is afgegeven van € 25,- kan worden gereserveerd via een mail aan: info@hskdeachtzaligheden.nl of via de formulieren bij Museum De Acht Zaligheden, bibliotheek of TIP Eersel.

Nadere info: 06-83906046

Foto: Archief v.d. Hurk/v. Diepen

Oproep aan Hapertse mensen! Hot icon

Oproep aan Hapertse mensen!

HAPERT – In verband met de privacywet kunnen wij, Hulp in Nood, helaas niet alle mensen uit Hapert een kerstattentie bezorgen met de kerstdagen.

Omdat deze informatie ons niet toereikend is, vragen wij of u iemand kent in uw naaste omgeving, die 75 jaar of ouder is of onlangs in de afgelopen periode ziek is, dit door te geven. Hulp in Nood zou het heel jammer vinden als er iemand vergeten wordt met deze feestdagen in het vooruitzicht. Daarvoor vragen wij uw medewerking als u iemand weet die hiervoor in aanmerking komt, dit door te geven aan Eric Sol, tel. 643628, ericsol@upcmail.nl of Maria Peeters, tel. 382661. Gelieve de namen voor 10 december door te geven!

Fors besparen op je energierekening – Initiatief van PC55 en Vastelastenbesparing.nl Hot icon

Fors besparen op je energierekening – Initiatief van PC55 en Vastelastenbesparing.nl

KEMPEN – Vorig jaar stapte 1,8 miljoen Nederlanders over naar een andere energieleverancier. Tegelijkertijd stegen de tarieven fors en betaalt een gemiddeld gezin in 2019 ruim € 160,- meer voor de energierekening dan in 2018 en zelfs meer dan € 200,- meer dan in 2017. Overstappen naar een andere leverancier en profiteren van de korting die nieuwe klanten krijgen, lijkt dus de enige manier om de stijging in energiekosten enigszins in toom te houden.

Nieuwe klanten krijgen korting
Nieuwe klanten krijgen van energieleveranciers een scherp tarief en leuke extra’s zoals een cashback of welkomstkorting. Bestaande klanten krijgen dat bij hun energieleverancier niet. Die betalen gewoon de hoofdprijs. De enige manier om dus te besparen op de energiekosten is door over te stappen naar een andere energie-leverancier. Maar naar welke energieleverancier moet je dan overstappen? En hoe weet je zeker dat dit een goede keuze is?

Vrijblijvend inschrijven
De beste manier om optimaal te besparen en zeker te zijn dat je kiest voor het allerbeste aanbod en een goede energieleverancier is door mee te doen aan een Energie Collectief. Als lezer van deze krant heeft u nu de exclusieve mogelijkheid om mee te doen aan zo’n Energie Collectief.

Via de website: www.dekempenbespaart.nl kunnen alle lezers van deze krant zich aanmelden. Inschrijven is geheel vrijblijvend, gratis en is in een halve minuut geregeld. Na het sluiten van de inschrijfperiode worden alle inschrijvingen verzameld. In de tussentijd starten de onderhandelingen met de energieleveranciers. Alleen energieleveranciers met een goede staat van dienst worden hiervoor benadert. Deze leveranciers bieden tegen elkaar om hun aanbod te mogen doen aan alle consumenten die zich inschrijven voor het Energie Collectief. Na de onderhandelingen wordt alleen het allerbeste aanbod naar de ingeschreven deelnemers per mail toegestuurd. Na ontvangst van dat energieaanbod is direct eenvoudig de persoonlijke besparing in te zien. Daarna kiest u zelf bepalen of u op het aanbod in wilt gaan of niet.

“Als ik wist dat dit zo makkelijk was, dan had ik het veel eerder gedaan”
De overstap van de ene naar de andere energieleverancier is de afgelopen jaren eigenlijk een fluitje van een cent geworden. Vanuit de netbeheerder wordt de overstap van de ene naar de andere leverancier eenvoudig administratief geregisseerd waardoor dit vlekkeloos verloopt. U stapt daardoor eenvoudig over en komt nooit zonder stroom of gas te zitten.

Doe mee!
Wees er snel bij! U kunt zich nog tot 25 november inschrijven, dus wacht niet te lang. Hoe meer mensen mee doen hoe scherper de tarieven zullen zijn. Inschrijven kan via www.dekempenbespaart.nl

Waar kan ik daarvoor terecht? Hot icon

Waar kan ik daarvoor terecht?

Op onze EnergieLoketten en met Energiescans geven we bewoners tips over maatregelen die ze uit kunnen voeren om hun woning energiezuiniger of energieneutraal te maken. “Waar kan ik het beste terecht om die maatregel uit te laten voeren”, is dan vaak de vervolgvraag. Om die vragen goed te kunnen beantwoorden, is KempenEnergie gestart met EnergieServiceProducten.

Om te beginnen zijn we de maatregelen goed gaan beschrijven. Daarin hebben we ook praktische informatie van bedrijven verwerkt. Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar bedrijven die akkoord zijn met onze beschrijving en in staat zijn om de maatregel uit te voeren. Het liefst hebben we hiervoor meerdere regionale bedrijven. Op de website van KempenEnergie staan nu de eerste beschreven maatregelen (Energie Producten) met daarnaast de uitvoerende bedrijven (Service). Het is een digitale etalage waarin je gemakkelijk via rubrieken de maatregelen kunt vinden. Op dit moment is de etalage gevuld met ongeveer 20 energieproducten maar dat moeten er de komende jaren zo’n 200 worden. Ook het aantal bedrijven moet stevig groeien. Dus als je het plan hebt om je huis beter te isoleren en je vreest dat de spouwvulling van 30 jaar geleden niet goed meer is, ga dan als volgt te werk. Op www.kempenenergie.nl vind je knop “Diensten”.

Hieronder verschijnt een lijst met al onze diensten. Daartussen staat “Energie-ServiceProducten”. Als je daarop klikt, kom je bij een overzicht van soorten maatregelen, bijvoorbeeld “Gevelisolatie”. Weer een klik en er ontvouwt zich een reeks manieren om een gevel te isoleren, o.a. “Oude geïsoleerde spouw na-isoleren”. Dat zocht je. Open die mogelijkheid en er verschijnt informatie over het product en er worden bedrijven genoemd die het kunnen leveren. Kies een bedrijf, neem er contact mee op en maak een afspraak. Staat jouw maatregel er nog niet bij, stel dan je vraag via e-mail info@kempenenergie.nl of op onze Energie-Loketten in Bladel, Eersel en Oirschot.

www.kempenenergie.nl

Mooie opbrengst Ethiopië-project

Mooie opbrengst Ethiopië-project

BLADEL – Het Ethiopië-kunstproject van De Hoeksteen is afgerond. Voorlopig althans want nog niet alle kunstobjecten zijn verkocht. De opbrengst van alle wél-verkochte vazen en zuilen is € 1500,-; een bedrag dat mogelijk maakt dat kinderen in Ethiopië, die geboren zijn met een beperking, een menswaardig bestaan opbouwen.

In een overvolle zaal van De Hoeksteen werden op dinsdag 5 november de vazen officieel aan hun nieuwe eigenaren overhandigd. Een prominente plek was ingeruimd voor de kunstenaars die hun ziel en zaligheid in de objecten hebben gelegd. Drie dagen werden de kunstobjecten in een leegstaand winkelpand tentoongesteld en kon er via de site geboden worden. Naast het geld dat de vazen opgebracht hebben, schonken de kunstenaars spontaan eigen geld aan het project. Waarmee ze laten zien dat het hen echt aan het hart gaat.

Massaal was de belangstelling niet te noemen maar toch is de organisatie erg blij met het resultaat. “Vooral dat we de ‘Broeders van de Goede Werken’ ermee kunnen ondersteunen, doet ons goed. We verwachten in een later stadium nog een bedrag te kunnen toevoegen aan dit totaal”, aldus Els Dirkx, die samen met kunstenaar Bregje Raaijmakers verantwoordelijk was voor het project. Broeder Theo nam de cheque met grote dankbaarheid in ontvangst van Marjo en verzekerde de aanwezigen dat het geld goed besteed zal worden.

De Hoeksteen is uiterst tevreden met de opbrengst van € 1.500,- door de verkoop van de unieke vazen. V.l.n.r. Bregje, Marjo en broeder Theo.

Posts loader