iOS:
Bewaar als app -> Kies “Zet in beginscherm” en klaar!

Android:
Bewaar als app-> Kies “Toevoegen aan beginscherm”

Windows:
Bewaar als app-> klik op “Aan start vastpinnen”

loader

Aanmelden voor:

nieuwsbrief, lezersaanbiedingen, speciale acties etc.
Het nieuws van dichtbij

Rubriek Algemeen

IkPas: ga de uitdaging aan en schrijf je in!

IkPas: ga de uitdaging aan en schrijf je in!

Heeft u onbewust een patroon ontwikkeld waarbij u vrijwel dagelijks alcohol drinkt? Wilt u zien wat er gebeurt als u dat gewoontegedrag doorbreekt? Wilt u fris aan de lente beginnen? U fitter voelen, meer energie hebben, misschien wat afvallen? Dan is IkPas iets voor u! Al tienduizenden Nederlanders hebben meegedaan. U durft dit toch ook?! Drinkt u zelf niet, zet dan een andere verleiding op pauze.

De voordelen van een alcoholpauze voor u
IkPas is een uitdaging met uzelf; kijken wat een maand zonder alcohol met u doet. Uit onderzoek blijkt dat veel deelnemers zich bewust worden van de vele momenten en plekken waar alcohol wordt gedronken en het wordt makkelijker om ook na afloop van de actie af en toe ‘nee’ te zeggen.

Het drinken uit ‘gewoonte’ wordt minder. Lichamelijk ervaren deelnemers positieve veranderingen: ze voelen zich fitter en scherper, slapen beter, vallen af en hebben een betere huid.

IKPAS binnen het gezin
Voor ouders is het een mooie kans om het goede voorbeeld te geven aan hun kinderen. Maar hierdoor kunt u ook op een andere manier het gesprek aangaan met uw kind over de voor- en nadelen van alcohol binnen ons dagelijks leven.

IKPAS met een andere verleiding
Drinkt u zelf geen alcohol maar heeft u een andere verleiding of ongezonde gewoonte waar u de strijd mee aan wilt gaan, doe dan ook mee. Niet snoepen, meer bewegen, stoppen met roken of een andere drug: ook hiervoor is de vastentijd het goede moment om de uitdaging met uzelf aan te gaan.

Wanneer gaan we van start?
De 40 dagen actie loopt traditioneel tijdens de traditionele katholieke vastenperiode tussen carnaval en Pasen. Dit jaar is dat van woensdag 29 februari tot en met zondag 5 april.

Ondersteuning en aanmelding
Heeft u nog twijfels of vragen kijk dan op
www.ikpas.nl. Hier vindt u veel tips en informatie. Via www.ikpas.nl/inschrijven kun je je aanmelden.

Energieneutraal in februari

Energieneutraal in februari

In de zomerperiode kunnen we met zonnepanelen veel energie opwekken; in de winterperiode gebruiken we de meeste energie. Vooral voor de verwarming van onze huizen.

Afgelopen zomer werd een woning uit de jaren zeventig verbouwd. Het dak werd goed geïsoleerd en de begane grondvloer werd opnieuw gemaakt maar nu met isolatie en vloerverwarming. De ramen kregen goed isolerend glas en er werd een warmtepomp geplaatst. De kanalen van de oude luchtverwarming worden nu gebruikt voor de ventilatie met warmteterugwinning. Het is nog niet helemaal af maar ze wonen er prettig. Behaaglijk en gezond. Om energieneutraal te kunnen worden, zijn op het dak 30 zonnepanelen gelegd. Omdat alles nieuw is, volgen ze de prestaties van de installatie en de woning op de voet. Op 7 februari constateerden ze dat ze die dag al energieneutraal waren. Het was een koude maar ook zonnige dag geweest en de zonnepanelen hadden ongeveer 25 kWh stroom opgewekt. De warmtepomp, de ventilatie unit, de verlichting en de huishoudelijke apparaten hadden die dag samen ook ongeveer 25 kWh verbruikt. De verwachting is dat ze over een heel jaar ongeveer 8000 kWh te gaan verbruiken. Het aantal panelen is daar op afgestemd. Alleen zullen niet alle dagen in de winter als 7 februari zijn. In de zomerperiode gaan ze stroom overhouden. Die worden dan aan het net geleverd. In de winterperiode hebben ze meer stroom nodig dan ze opwekken en die wordt dan weer van het net gehaald.

Op basis van de huidige salderingsregeling kan dat met gesloten beurzen. Maar de huidige salderingsregeling wordt na 2023 afgebouwd. Daarom is er met de verbouwing al rekening gehouden met het plaatsen van een thuisaccu.

Wil je ook toekomstgericht gaan verbouwen en wil je weten wat er allemaal mogelijk is en waar je rekening mee moet houden, kom dan op een zaterdagochtend eens langs bij een van EnergieLoketten of maak een afspraak via het e-mailadres info@kempenenergie.nl.

www.kempenenergie.nl

De kracht van kindbegeleiding tijdens de scheiding!

De kracht van kindbegeleiding tijdens de scheiding!

De kracht van kindbegeleiding tijdens de scheiding!

Een voorbeeld uit de praktijk
In onze echtscheidingspraktijk meldde zich een man en een vrouw met het verzoek hen te begeleiden bij het beëindigen van hun huwelijk door middel van echtscheidingsmediaton. In het gesprek kwam al direct naar voren dat zij hun drie kinderen, tieners, voorop wensten te zetten. Voor hen moest het allemaal goed geregeld worden! Bij het eerste gesprek hadden deze mensen al goed nagedacht over een verdeling van de zorgdagen voor hun kinderen.

Begeleiding vanuit “En ik dan?”
Op het moment dat de ouders in het mediationtraject zaten om hun huwelijk te beëindigen, was voor de kinderen een traject gestart bij “En ik dan?”. Een traject van een aantal bijeenkomsten met een gespecialiseerde kindcoach gericht op de scheiding. Tijdens één van deze bijeenkomsten kwam naar voren dat de kinderen niet betrokken waren geweest bij het opstellen van de zorgregeling en nog belangrijker dat zij niet gelukkig waren met de keuze die hun ouders hadden gemaakt. De oudste dochter gaf aan in de knel te zitten. Zij zat muurvast met haar gedachten, maar wilde / durfde dit thuis niet uit te spreken. Bang om één van haar ouders te kwetsen. Zij en ook haar jongere zus en broer, wilden niet dat ze papa zo weinig zouden zien. Zij wilden een betere balans. Dit bespraken ze met de coach en het was een zichtbare opluchting voor alle drie dat zij dit hadden durven zeggen. Zij gaven uitdrukkelijk aan dat de coach het mocht bespreken met hun ouders, wat ook is gebeurd. Door de korte lijnen is de boodschap van de kinderen via de coach ook aan de mediator teruggekoppeld die dit eveneens besproken heeft met de ouders.

Mooie wisselwerking
De ouders schrokken in eerste instantie van deze boodschap. De kinderen hadden daar thuis niets over losgelaten, hetgeen vaak gebeurt (wat zijn de echte wensen, gedachten, gevoelens?) en de ouders hadden ook niet gemerkt dat de kinderen niet blij waren met de regeling. Deze ouders hebben de boodschap heel serieus genomen en bij het volgende gesprek bij de mediator vermeldden ze dat ze de verdeling van de zorgdagen, zover als mogelijk, aan wilden laten sluiten bij de wensen van de kinderen.

Een prachtig voorbeeld van een wisselwerking tussen mediation en kindbegeleiding!

Preventief
Doordat deze kinderen de kans is geboden om hun echte gevoelens en wensen kenbaar te maken tijdens het scheidingstraject, is een regeling tot stand gekomen met een langere levensduur. Meer rust is gecreëerd.

Bron: Knegtmans Advocaten & Mediators / “En ik dan?”

Gratis informatiebijeenkomst ter ondersteuning van digitale aangifte Inkomstenbelasting

Gratis informatiebijeenkomst ter ondersteuning van digitale aangifte Inkomstenbelasting

KEMPEN – Samen met Wél!zijn De Kempen biedt de Bibliotheek een gratis informatiebijeenkomst ter ondersteuning van de digitale aangifte Inkomstenbelasting over het jaar 2019. Er wordt vooral aandacht besteed aan het digitaal invullen van de belastingaangifte. Daarnaast wordt er ook inhoudelijk ingegaan op de verschillen van 2019 ten opzichte van 2018. Het is een algemene sessie, individuele vragen kunnen gesteld worden na de sessie.

Cursussen bij Bibliotheek De Kempen
Voor mensen die zelf aangifte willen doen, biedt de bibliotheekvestigingen gratis beveiligd computer- en internetgebruik. De computerfaciliteiten zijn gratis en voor iedereen, ook als je geen lid van de Bibliotheek bent. Voor iedereen die beter wil leren omgaan met de computer, internet en sites van de overheid zijn er de cursussen Klik&Tik en Digisterker. Vraag naar de mogelijkheden bij de Bibliotheek.

De informatiebijeenkomsten zijn op 4 momenten: dinsdag 3 maart in Bibliotheek Bladel, woensdag 4 maart in Bibliotheek Reusel, donderdag 5 maart in Bibliotheek Eersel en dinsdag 10 maart in Bibliotheek Bergeijk. De bijeenkomsten beginnen telkens om 19.00 uur. Toegang is gratis en er staat een kopje koffie of thee voor u klaar. U kunt een gratis ticket reserveren via de agenda van www.bibliotheekdekempen.nl of loop binnen op één van de momenten. Voor meer informatie kunt u terecht op de website of mail naar info@bibliotheekdekempen.nl.

Samenwerking Koninklijke Bibliotheek en Belastingdienst
De samenwerking tussen de Belastingdienst en Koninklijke Bibliotheek (KB) bestaat sinds 2016. Bijna alle bibliotheken in Nederland bieden dankzij die samenwerking cursussen aan voor mensen die moeite hebben met de digitale overheid. Bovendien organiseren ze in samenwerking met lokale maatschappelijke organisaties informatiebijeenkomsten over de online belastingaangifte. De samenwerking is in januari 2019 voor vier jaar verlengd. Dit maakt blijvende ondersteuning bij belastingaangifte in bibliotheken mogelijk.

Vrijwilligers van de Thuisadministratie van Wél!zijn de Kempen helpen je om je administratie en financiën (weer) op orde te brengen. Kijk voor meer informatie op www.welzijndekempen.nl

Collectanten gezocht voor ReumaNederland

Collectanten gezocht voor ReumaNederland

BLADEL – In de week van 16 tot en met 21 maart is de jaarlijkse collecteweek van ReumaNederland. Collectanten zijn daarbij onmisbaar. ReumaNederland zoekt nog collectanten in Bladel.

Door te collecteren helpt u mee om de levens van meer dan 2 miljoen Nederlanders met reuma te verbeteren. Vorig jaar haalden alle collectanten samen bijna 3 miljoen euro voor reumaonderzoek op! Helpt u mee? U kunt zich als collectant opgeven bij collecteorganisator Bert Plaum, bereikbaar via 06-40159676 of plaum@xs4all.nl U kunt ook een mail sturen aan vrijwilligers@reumanederland.nl

Voorjaarskinderkleding- en speelgoedbeurs Hot icon

Voorjaarskinderkleding- en speelgoedbeurs

HAPERT – Op vrijdag 20 maart is er weer van 18.30 – 20.00 uur een traditionele voorjaarskinderkleding- en speelgoedbeurs in gemeenschapshuis Den Tref, Alexanderhof 7, in Hapert. De organisatie is in handen van voetbalvereniging
Hapert.

Wilt u artikelen verkopen, neem dan het volgende in acht:
– U kunt per direct een code opvragen via
kledingspeelgoedbeurshapert@hotmail.nl
– U kunt maximaal 30 artikelen per toegewezen code inleveren.
– Kinderkleding vanaf maat 80.
– Denk ook aan b.v. fietsen (zowel kinderfietsen als fietsen voor volwassenen), skelters, skates, voetbalspullen, buitenspeelgoed e.d.
– Alle artikelen dienen aan de voorkant te zijn voorzien van schilderstape met daarop code + volgnummer, de maat (bij kleding en schoenen) en de prijs.
– Wij behouden ons het recht voor om ongewassen, kapotte of niet bijdetijdse kleding (winterkleding) of incompleet speelgoed, niet ter verkoop aan te bieden.
– Het inbrengen van artikelen geschiedt geheel op eigen risico.
– U levert in tweevoud een lijst (A4) aan, welke is aan te vragen via kledingspeelgoedbeurshapert@hotmail.nl. Wij vragen u om de lijst in tweevoud aan te leveren omdat we gaan werken met meerdere kassa’s om de rij zo kort mogelijk te houden.
– Lever de artikelen in een doos voorzien van uw code in op vrijdag 20 maart tussen 09.00 en 13.30 uur in de grote zaal van Den Tref.
– Om lange wachtrijen bij de kassa’s te voorkomen controleren wij uw spullen en lijst bij het inleveren ervan. Houd dus rekening met een iets langere inlevertijd.
– U kunt uw geld en de niet-verkochte artikelen diezelfde avond ophalen tussen 21.00 en 21.30 uur.

Let op! De door u opgegeven prijzen worden met 20% verminderd t.b.v. de voetbaljeugd van vv Hapert.

Wilt u artikelen kopen?
De beurs is voor iedereen toegankelijk op vrijdag 20 maart van 18.30 tot 20.00 uur. Entree bedraagt € 2,- p.p. (kinderen gratis). Als men een artikel wil kopen, betaalt men de aangegeven prijs +10%. De gehele winst komt ten goede aan de voetbaljeugd van vv Hapert.

Volkstuinvereniging Bladel geëerd met toekenning Biologische Volkstuin

Volkstuinvereniging Bladel geëerd met toekenning Biologische Volkstuin

BLADEL – De laatste dag van januari werd de Volkstuinvereniging Bladel geëerd met de toekenning van Biologische Volkstuin. De reden van deze erkenning is het met goed gevolg afsluiten van de VELT-cursus over biologisch tuinieren.

Agata Frant heeft haar tuin nu voor het tweede jaar helemaal volgens de VELT methode bewerkt. Overal in de tuin zie je dat er mensen zijn die de methode, of delen daarvan overnemen. Als je nu op de tuin de naam grelinette noemt, weet iedereen waar je het over hebt.

Een jaar geleden was dat echt wel anders. Toch wel een hele prestatie van Anouk Winkler van VELT om die ‘ouwe’ tuinders, die dingen al 30-40 jaar op hun eigen manier doen, nog over te halen om iets anders te proberen. Het werkte dus toch!

De gemeente heeft het gehele project begeleid en onze contactpersoon Claudia Rieswijk heeft er overuren aan gewijd.

Wethouder Fons d’Haens heeft ons een prachtig bord geschonken dat ze met trots bij de tuin hebben geplaatst.

Witte Gij’t

Witte Gij’t

De molen op de foto van de Witte Gij’t van januari was de Casterse molen, voorheen ook wel Wolfswinkelse molen genoemd. De molen is niet van vandaag of gisteren: hij wordt al genoemd in een akte uit 1215. Molenaar was toen ene Jan van… Bladel. Jan leende de molen van de Hertog van Brabant maar die zei hem de huur op toen hij de molen schonk aan de Norbertijnen van Postel. Het was een houten watermolen, een zogenaamde onderslagmolen: het water stroomde onder het rad door. Bij bovenslagmolens werd het water door een goot geleid en viel het van boven op het rad. Onderslagmolens kwamen vooral voor op wat grotere beken met een klein verval, zoals de Grote Beerze.

De broeders zijn de molen vervolgens gaan verpachten. Uit dezelfde akte waarop Netersel nog onlangs zijn 800-jarig bestaan baseerde, blijkt dat de eerste pachter ene Winand van Lohoven is geweest. In de veertiende eeuw werd de molen een ‘banmolen’, wat wil zeggen dat de omwonende boeren verplicht waren er hun graan te laten malen. Bij de Vrede van Munster in 1648 werd Brabant bij de nieuwe Republiek gevoegd. De goederen van Postel werden geconfisqueerd en kwamen in handen van de staat. Zo ook de Casterse molen. Een kleine eeuw later kwam hij weer in particuliere handen, toen de staat hem verkocht aan Lambert de Bock, een… protestant. De Norbertijnen zullen het knarsetandend hebben aangezien.

In 1826 brandde de molen af en kwam er een nieuwe, een ‘watervluchtmolen’ deze keer, die zowel een waterrad als wieken had en dus een dubbele aandrijving. Eigenaren waren de dochters De Back, kinderen van een Bossche familie die in de 18e eeuw een buitenverblijf hadden op het landgoed Ten Vorsel. Reinier Snieders heeft het in zijn jeugd nog gekend en gebruikt in zijn roman ‘Het kind met den Helm’. Je zou dus kunnen zeggen dat dít het huis is geweest waaruit Zwarte Kaat baby-Ten Vorsel heeft geroofd.

Twintig jaar na de bouw, brandde ook de nieuwe Wolfswinkelse molen af. De restanten werden gekocht door Arnoldus Teurlings, molenaar van beroep en afkomstig uit Rijen. Hij bouwde een molen van brandwerende stenen in de hoop dat die een wat langer leven beschoren zou zij maar helaas… ook die ging kort daarna in vlammen op. Maar Arnoldus ging niet bij de pakken neerzitten, trok lering uit brand nummer drie en bouwde nu een molen die écht bestand zou zijn tegen brand en dat was hij: molen vier zou driekwart eeuw in gebruik blijven ondanks een blikseminslag op de dag dat hij werd opgeleverd.

In 1938 hield de toenmalige molenaar, eveneens een Teurlings, het voor gezien. In de oorlog heeft de molen nog korte tijd gediend als opslagplaats voor in beslag genomen radio’s, totdat hij door de Duitsers…… in brand is gestoken. Na de oorlog zijn de restanten gekocht door twee dames Van Zee uit Arnhem, die er een vakantiehuisje van hebben gemaakt.

De winnaar van de Witte Gij’t van januari is geworden

Lenny Teurlings

een kleindochter van de laatste molenaar van de Casterse molen.

www.heemkundebladel.nl

VRAAG
In de Witte Gij’t van februari gaat het nu eens niet over stenen maar over mensen. De vraag is: wie is de blije sterveling rechts op de foto en waarover verheugt hij zich?

Weet u het antwoord? Mail het dan naar heemkundebladel@gmail.com en maak kans op een leuke prijs.
Inzenden kan tot en met dinsdag 3 maart.

Succes!

Posts loader